Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan tarihi zenginlikleriyle ünlü Burdur, Dionysos'un izlerini taşıyan bir keşifle gündemde. Sagalassos Antik Kenti'nde bulunan Antoninler Çeşmesi'nde ortaya çıkan Dionysos ve Satyr Heykeli, bölgenin tarihine ve mitolojisine dair önemli bir buluntu olarak dikkat çekiyor.

OIG4.cr8VNh-Temsili Olarak Çizilmiş Antoninler Çeşmesi (Tanrı Dionysos, Zeus, Tanrıça Hera ve Dionysos'un yoldaşı Satyr ile birlikte) /Yapay Zeka-Görsel(1)

SAGALASSOS'UN ANTONİNLER ÇEŞMESİ VE TARİHİ FİGÜRLER

Antik çağlarda Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde inşa edilen ve yedi farklı renkteki taşlarıyla ünlü olan Antoninler Çeşmesi, Roma İmparatorluğu'nun prestijini simgeliyor. Çeşme, MS 161-180 yılları arasında yapılmış ancak MS 650 yılındaki depremle yıkılmıştır. Yapılan kazılarda, çeşmedeki nişlerden birinde Dionysos ve Satyr Heykeli'nin bütün olarak bulunması, arkeologları oldukça heyecanlandırdı.

Burdur'un Tarihi Eserleri Burdur'a Dönüyor! Burdur'un Tarihi Eserleri Burdur'a Dönüyor!

OIG1-Temsili Olarak Çizilmiş Burdur Şehir Meydanındaki Tanrı Dionysos'un Yoldaşı Satyr/Yapay Zeka-Görsel(2)
  • Antoninler Çeşmesi, Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti’nin en göze çarpan yapılarından biridir. MS 161-180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış ve tanrı Dionysos’a ithaf edilmiştir. Çeşmenin üzerinde Zeus, Hera, Dionysos ve Satyr’in heykelleri bulunmaktadır. Zeus, Yunan mitolojisinde tanrıların kralı ve göklerin hakimidir. Hera, Zeus’un karısı ve evlilik, kadınlar ve doğum tanrıçasıdır. Dionysos, şarap, bereket, coşku ve tiyatro tanrısıdır. Satyr, Dionysos’un yoldaşları olan yarı insan yarı keçi yaratıklardır.

OIG2 (1)-Temsili Olarak Çizilmiş Tanrı Dionysos, Burdur Gölü, Barış ve Bereket Simgeleri /Yapay Zeka-Görsel(3)

TANRI DİONYSOS KİMDİR? BURDUR'LA İLGİSİ NEDİR?

  • Rivayete göre Tanrı Dionysos, Tanrı Zeus'un ölümlü bir kadın olan Semele'den dünyaya gelen oğludur. Zeus'un Semele ile olan birlikteliğinde, aynı zamanda Zeus'un tanrıça olan karısı Hera kıskançlık dolayısı ile Semele'nin ölümüne sebep olur. Semele'nin ölmesi ile oğlunu kurtarmak isteyen Zeus, fetüs halindeki Dionysos'u kendi bacağına naklederek hayatta tutar. Dionysos, hayata tutunduktan sonra da Zeus onu koruyabilmek için uzaklaştırır. Dionysos böylelikle Anadolu'dan başlayarak gittiği her yerde medeniyet ve barışın timsali olur. Dionysos, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi temsil eder ve bireysel kişiliği daha yüce bir varlığa dönüştürme eğilimine sahiptir. Dionysos için her mevsim geçişinde bayramlar ve şenlikler düzenlenir. Bu şenliklerde müzik, dans, drama ve şarap önemli bir rol oynar. Dionysos, Antik Yunan tiyatrosunun kurucusu ve ilham kaynağı olarak kabul edilir.

Heykelin tarihi, Dionysos'un Yunan mitolojisindeki önemli rolüne dayanıyor. Şarap, neşe, bereket ve tiyatro tanrısı olarak bilinen Dionysos'un heykeli, Antoninler Çeşmesi'nde bütünlüğü korunmuş olarak gün yüzüne çıktı. Bu keşif, Burdur'un tarihine ve mitolojisine dair yeni ipuçları sunarak bölgenin kültürel zenginliğine vurgu yapıyor.

Yunan Kahramanları "Burada Dur"muş... Yunan Kahramanları "Burada Dur"muş...

OIG2 (2)-Temsili Olarak Çizilmiş Tanrı Dionysos, Babası Tanrı Zeus Burdur Şehir Merkezinde/Yapay Zeka-Görsel(4)

Burdur, doğal ve tarihi güzellikleriyle bilinen bir ildir. Burdur Gölü, Salda Gölü, Sagalassos Antik Kenti ve İnsuyu Mağarası gibi turistik mekanlarıyla dikkat çekerken, şimdi de Dionysos'un heykeliyle adını tarihi keşiflere yazdırmış durumda. Uzun zamandır Burdur Müzesi'nde sergilenen bu önemli buluntu, bugün halen Burdur Müzesi'nde ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor, aynı zamanda bölgenin antik dönemdeki prestijini gün yüzüne çıkarıyor.

Yurt dışına kaçırılan 61,9 milyon dolar değere sahip tarihi eserler yurduna döndü Yurt dışına kaçırılan 61,9 milyon dolar değere sahip tarihi eserler yurduna döndü

OIG2 (3)-Temsili Olarak Çizilmiş Burdur Müzesi ve Şehrin Kuşbakışı Görüntüsü/Yapay Zeka-Görsel(5)

KAYNAK: Burdur Müzesi- ÖZEL HABER (Hatice Kübra SAVAŞ)