Burdur'un eski adı Polydorion, bölgenin coğrafi özelliklerini yansıtıyor.

Burdur, binlerce yıllık tarihi, doğal güzellikleri ve renkli kültürüyle Anadolu'nun şirin bir şehri olarak biliniyor. Burdur'un tarih öncesi geçmişi, Hacılar ve Kuruçay gibi arkeolojik merkezlerde bulunan Neolitik ve Kalkolitik çağlara ait kalıntılarla ortaya çıkıyor. Burdur, Antik Çağ'da Psidya adı verilen bir bölgede yer alıyor ve sırasıyla Persler, Makedonyalı İskender, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetiliyor. Burdur'un eski adı olan Polydorion ise, bölgenin coğrafi yapısını yansıtan bir isim.

_8244d9b4-9c80-470e-b7c6-bdb542523dd7

Polydorion, Eski Rumca'da "tarf taşı, taşlık yer" anlamına geliyor. Bu isim, Burdur'un dağlık ve kayalık arazisini tanımlıyor. Polydorion ismi, Bizans dönemine kadar uzanıyor ve daha sonra "Polydor" olarak değişiyor. Polydor, Yunan mitolojisinde çok verici, çok bağışlayıcı anlamına gelen bir isim. Burdur'un bu ismi almasının nedeni, bölgenin bereketli toprakları ve zengin su kaynakları olabilir. Polydor ismi, zamanla Türkmen boylarının yerleşmesiyle Burdur'a dönüşüyor.

Burdur isminin kökeni hakkında farklı rivayetler de var. Bunlardan birine göre, bölgeyi bulan Türkmenler, "Cennet buradadır. Burda dur!" derler ve bu söz zamanla Burdur haline gelir. Bir başka rivayete göre ise, Yunan kahramanı Ulis, tanrıların gazabına uğrayarak Yunanistan'dan kovulur ve Burdur'a gelir. Burada bir göl gören Ulis, gaibten bir sesin Rumca ve Eski Latince "Ezostas! (Burada dur!)" dediğini duyar ve burayı yurt tutar. Selçuklular, Burdur'u fethettiklerinde, köyün ismini "Ezostas" olarak öğrenirler ve bunun "Burada dur" anlamına geldiğini anlarlar. Buraya yerleşen Türkmenler, "Burada dur" kelimesini "Burdur" olarak söylemeye başlar.

Burdur'un eski adı Polydorion, bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtan bir isim. Burdur, bugün hem antik hem de modern bir şehir olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Burdur 2. Amatör Küme'de haftanın sonuçları Burdur 2. Amatör Küme'de haftanın sonuçları

_856cf277-7c08-481e-9eac-fe05144755df