TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye çiğ süt, yem ve destek primleri hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Girdi maliyetlerinde meydana gelen artışların buğday, arpa ve ayçiçeği yağının ardından sütte de sorunları tetiklediğini belirten Göker, “Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi, 8 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak biçimde, kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 4 lira 70 kuruş olarak belirlemiştir. Ancak, daha geçen ay 240-250 liralarda olan yem fiyatları bugün 300-320 lira aralığına kadar yükselmiştir. Artan bu fiyatlar ne yazık ki süt üretimini durma noktasına getirmiştir. Yüksek maliyetlerle başa çıkmakta zorlanan süt üreticilerimiz istemeyerek de olsa anaç ve damızlık hayvanlarını kesime göndermektedir. Süt fiyatları bu şekilde devam ederse daha fazla damızlık kesilecek bu da et krizini tetikleyecektir” dedi.

Üretimin sürdürülebilmesi için bir litre süt satan üreticinin bir buçuk kilo yem alabilmesi gerektiğine dikkati çeken CHP’li Vekil, “Aralık ayında 0,93 olan parite, şu anda 0,84’tür. Süt üreticilerimiz hala sürdürülemez seviyelerin altında bir pariteyle üretime devam etmek zorunda kalmaktadır. Öte yandan, çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim yeterli değildir. Üreticilerimiz söz konusu destek priminin minimum 60 kuruşa çıkarılmasını beklemektedir. Bunun yanı sıra, akaryakıt fiyatları makul seviyelere indirilmeli, çiftçilerin kullandığı mazot gelen zamlardan muaf tutulmalıdır. Elektrik fiyatları, tarımsal işletmeleri koruyacak ve üretime devam edebilecekleri seviyelere indirilmelidir” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

"Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını arttırmak için ne zaman toplanacaktır?

Hayvancılık sektörünün en büyük sorunu olan süt-yem paritesinin belli kurallara bağlanması ve bu konuda bir mevzuat oluşturulması adına bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Üreticilerimizin, başta yem fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerini karşılayabilmek için hayvanlarını kestirerek veya satmak zorunda kalarak hızla sektörden çıkmaları nasıl önlenecektir?

Çiftçilerimiz tarafından kullanılan mazot ve elektrik fiyatlarında herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?"