Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Burdur’da Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren TÜME ve üniversite çiftliklerini ziyaret etti.

Ziyarette Özvar’a, MAKÜ Rektörü Hüseyin Dalgar, çeşitli üniversitelerden rektörler, çiftlik yetkilileri ve çalışanlar eşlik etti. Özvar, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesislerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden detaylı bilgi aldı.

“Üniversitemiz Hayvancılıkta Öne Çıkıyor”

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Özvar, MAKÜ’nün özellikle veterinerlik ve hayvancılık alanındaki çalışmalarla dikkat çektiğini belirtti.

Özvar, “Bugün Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde bulunuyoruz. Üniversitemizin ihtisas sahibi olduğu ve ülke genelinde adından söz ettiren özellikle veterinerlik ve hayvancılık alanındaki faaliyetlerini yerinde inceliyoruz” dedi.

Büyükbaş ve Küçükbaş Çiftlikler İncelendi

Ziyaret kapsamında hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan çiftliklerini gezdiklerini ifade eden Özvar, Honamlı keçisinin yetiştirildiği tesislerde yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti.

Üniversitenin bu çiftlikler aracılığıyla çiftçilere ve üreticilere önemli bir bilgi ve tecrübe aktarımı sağladığını belirten Özvar, yetiştirilen sürülerin üreticilere kazandırıldığını vurguladı.

“Akıllı Hayvancılık Modelleri Geliştiriliyor”

Çiftliklerde yalnızca üretim değil, aynı zamanda teknoloji odaklı çalışmaların da yürütüldüğünü ifade eden Özvar, maliyetleri düşüren tekniklerin uygulandığını ve otonom araçların kullanıldığını söyledi.

Bu çalışmaların Türkiye için örnek teşkil ettiğini belirten Özvar, “Akıllı ve rasyonel hayvancılık yöntemleri sayesinde sektör daha düşük maliyetlerle yapılabilir hale geliyor. Bu da gençler için hayvancılığı cazip bir alan haline getiriyor” dedi.

Honamlı Keçisi İçin Uluslararası Çalışmalar

Çiftlikte 200’ün üzerinde Honamlı keçisinin bulunduğunu belirten Özvar, bu yerli türün korunması ve geliştirilmesi adına önemli bilimsel çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Honamlı keçisinin et verimiyle öne çıktığını ancak süt veriminin artırılması için de uluslararası iş birliklerinin sürdüğünü belirten Özvar, bu çalışmaların gelecekte daha geniş bir coğrafyada etkili olacağını söyledi.

Üretim Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Üniversitenin hayvancılık alanında sadece bilimsel çalışmalar yapmadığını vurgulayan Özvar, aynı zamanda ekonomik değer üretildiğini de ifade etti.

Çiftliklerde elde edilen süt ve süt ürünlerinin peynir, kaymak gibi ürünlere dönüştürülerek hem Burdur’a hem de daha geniş bir pazara ulaştırıldığını belirten Özvar, bunun önemli bir toplumsal katkı olduğunu dile getirdi.

“Üniversiteler İhtisaslaşmalı”

Konuşmasının sonunda yükseköğretim politikalarına değinen Özvar, üniversitelerin belirli alanlarda ihtisaslaşmasının önemine dikkat çekti.

“Üniversitelerimizin birbirine benzeyen yapılar olmaktan çıkıp, farklı alanlarda rekabet üreten kurumlar haline gelmesini istiyoruz” diyen Özvar, son yıllarda akademik performans ve bilimsel yayın kapasitesinde önemli artışlar yaşandığını belirtti.

Özvar ayrıca, uluslararası sıralamalarda Türk üniversitelerinin birçok alanda üst sıralarda yer almaya başladığını ifade ederek, YÖK olarak üniversitelerin ulusal ve uluslararası görünürlüğünü artırmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kaynak: MUHAMMET FATİH BAŞCI