Burdur Valisi Sn. Türker Öksüz, Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği koordinesinde bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası Kutlama Programına katıldı.
Programda yaptığı konuşmada, çalışma ve sosyal hayatımızın gelişmesine büyük katkılar sunan Ahilik teşkilatının önemine vurgu yapan Vali Öksüz, felsefesi ve kültürü, insanı ve insani değerleri esas alan bu kadim geleneğin en doğru şekilde anlaşılması ve genç nesillere aktarılması için düzenlenen etkinliklerin amacına ulaşması temenni ederek, emeği geçenleri tebrik etti.
Vali Öksüz programda yaptığı konuşmada; "Ticaret İl Müdürlüğümüz ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz koordinesinde düzenlenen Ahilik Haftası kutlama programında sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Bu vesile ile bu yıl 36'ınısı düzenlenen Ahilik Haftasını kutluyorum.
Anadolu'da kök salarak, varlığımızı yüzyıllar boyunca devam ettirdiğimiz bu topraklarda, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden en önemli yapı taşlarının başında Ahilik Teşkilatı gelmektedir.
Ahilik Teşkilatının Kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin düşünceleri ve Ahilik Geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.
Felsefesi ve kültürü, insanı ve insani değerleri esas alan bu önemli teşkilat; ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma gibi ilkeleri esas alan içerisinde barındırdığı değerler ve usta-çırak ilişkisiyle tüm dünyada örnek gösterilen medeniyetimizin en büyük zenginlikleri arasındadır.
Yukarıda saydığımız ve günümüzde uygar dünya ülkelerinin uygulamaya ve hâkim kılmaya çalıştıkları bu insani değerler, daha 13'üncü yüzyılda Anadolu'da uygulanmış, ortaya koyulan "Ahilik Vizyonu" diğer ülkelere örnek olmuştur.
8 asırdır ahilik felsefesini özümseyerek alın teriyle emek, hizmet üretilmesine vesile olan, esnaflar yetiştiren Ahilik Teşkilatı; iş ve çalışma ahlakı başta olmak üzere saygı ve sevgiye dayanan çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi içerisinde çalışma hayatımızın yanı sıra sosyal hayatımızın gelişmesine de büyük katkılar sunmuştur.
Bu vesileyle her daim devletinin ve milletinin yanında olan, esnaf ve sanatkârlarımıza; Ahilik sistemini yaşatmaya devam ettirdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.
Ahilik kültürü, tarihte kalmaması gereken, günümüzde de yaşatılmaya devam edilmesi gereken ihtiyaç duyduğumuz önemli bir değerimizdir.
Ahiliği, geçmişten gelen bir gelenek olarak kabul edip sadece Ahilik Haftası'nda kutlamaktan ziyade; ahilik sisteminin felsefesinin özümsenerek, hayatın her anında bu değerlerin uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.
Sözlerimi son verirken, Ahi ocağının birbirinden kıymetli öğütlerinden birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.
"Elin, Kapın ve Sofran Açık Olsun,
Ahdinde, Sözünde ve Sevginde Vefalı Ol,
Gözün, Gönlün ve Kalbin Tok Olsun,
Hak İçin Hakkı Söyle ve Hakkı Söylemekten Korkma,
Fani Dünyaya Ait Şeylerle Öğünme, Böbürlenme."
Bu vesileyle yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilenleri ayrıca tebrik diyor, İlimiz için hizmet üreten tüm ustalarımız, kalfalarımız ve çıraklarımıza çalışmalarında kolaylıklar, hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.
Kıymetli esnaf, sanatkâr ve zanaatkârlarımız başta olmak üzere, Burdurlu hemşehrilerim ve milletimizin Ahilik Haftası'nı kutlarken, bu kadim geleneğin en doğru şekilde anlaşılması ve genç nesillere aktarılması için Ahilik Haftası'nın amacına ulaşması temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum" dedi.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilisim