Burdur Yeni Gün Araştırma- M.Fatih Başcı
Burdur’da durum nasıl, muhabirimiz M.Fatih Başcı sahada emlak piyasasının nabzını tuttu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde yüz yüze eğitim 27 Eylül 2021 tarihinde başlıyor. Burdur’da eğitim görecek olan öğrencilerinde yurt, ev ve apart bulma arayışları da başladı.

Pandemi döneminde eğitim öğretimin uzaktan olması ve bazı özel yurt, pansiyon, apart vb. barınma alanlarının kapanması nedeniyle öğrencilerin seçeneğinde daralma oldu.

Burdur’da emlak piyasasından edinilen bilgilere göre kiralık ev, apart fiyatları 2’ye katladı. Pandemi öncesinde 750 TL olan apart fiyatı 1200-1300 TL’den kiracılara sunuluyor. Öğrenciler ise bu şartlarda öğrenimlerine devam etmenin yollarını bulmaya çalışırken KYK burslarının artmasını istiyor.

Burdur’da emlakçılık yapan Öznur Kızıldağ ve öğrenim görmek için Afyon’dan gelen MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü öğrencisi Fehmi Can Özer, gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı’ya kira fiyatları ve öğrencinin durumu hakkında konuştu.

“Ev sahipleri de kiracılar da haklı”

Emlakçı Öznur Kızıldağ; “Kiralar ev sahipleri, apart sahipleri yatırım yapmak için, kira getirisine güvenerekten kredi çekerek mülk sahibi oldu. Pandemi başladı, okullar kapandı. Apartlar patladı geçen sene. Gerçekten durumu iyi olmamasına rağmen yatırım olsun diyerek aldığı apartlar ellerinde patladı. Hiçbir apartı kiraya veremedik. Pandemi olduğu için insanların yaptığı sözleşmeler de iptal oldu. 1.5 yıldır evleri boş kaldığı için kiralar şu an yüksek. O yüzden geçen senenin kirası 750 TL ise bu sene 1200-1300 TL oldu. Geçen sene yapılan zararlar bu seneye yüklendi. Bu yüzden kiralar yüksek. Burada ev sahipleri, apart sahipleri de haklı kiracılar da haklı. Kredi faiz oranları yüksek, çok çok yüksek. En düşük şu an bildiği kadarıyla 1.37, en düşük faiz. O da çok zor konut kredisi diğerleri 1.80, 190. Herkes kırmızı kalemi yedi zaten. Bu pandemic döneminde çiziksiz insan kalmadı. Ev sahibi, apart sahibi kirasını alamadı çünkü evini kiraya veremedi. Zincir halkası gibi düşün sen ona ödeyemiyorsun, o ona ödeyemiyor darken en son adam kredi çekiyor. Kredi de napıyor çizik, bozuyor. Bu zincirlemede herkes zarar görüyor. Bu dönemde icradan satılan apartların haddi hesabı yok. Bu sene neredeyse korona vakası kadar intihar vakası var. Çünkü insanlar o kadar borçlandı ki. Bu çok zor. Çocuk okutmak zaten zor. Sadece ev, apart kirası ile bitmiyor ki bu iş. Bunun ulaşımı, yemesi, içmesi var da var. “ dedi.

“Dünyanın etkilendiği bir konuda öğrencilere yüklenilmesin”

‘Öğrenciler için bu sene gerçekten çok zor.’ Diyen Kızıldağ, “Geçmiş senelerde 800 TL’yi ödemekte zorlanan öğrenci bu şartlarda 1300 TL’yi nasıl ödeyecek. Bizde öğrencilere bir nebze de yardımcı olabilmek için ev sahiplerini depozito almamaları konusunda ikna etmeye çalışıyoruz. Burdur’a gelen öğrencilerin çoğunun gelir durumları öyle çok da iyi değil. Evi bir şekilde öğrenci tutuyor tutmasına ama korkarak sözleşme yapıyorlar. Yarın birgün okullar yine kapanırsa diye korkarak sözleşme yapıyorlar. Benim ev sahiplerimde böyle bir sıkıntı yok ama maalesef ki geçen sene sırf sözleşmeden dolayı öğrenciden kalmadığı evin kirasını alan ev sahipleri var. adam diyor ki ‘ben sözleşmeyi yaptığım günden itibaren kira alınır artı koronaydı, bayramdı, tatildi, pandemiydi benim aklım ermez bana kirayı 1 yıl ödersin’ diyor. Kanunda da böyle bir şey yok. Çünkü bu zaten zaruri bir sebep olduğu için kimse öğrenciyi zorla oturtamaz, kimse öğrenciden zorla oturmadığı evin kirasını alamaz. Almamalılar da zaten bu günah. Bu koronavirüs sadece ev sahibini vurmadı, öğrenciyi de vurdu. Öğrencinin ailesi var, onlarında iş yerleri var sadece ev sahiplerinin sıkıntısı yok. Herkesin sıkıntısı var. Dünyanın etkilendiği bir konuda öğrencilere yüklenilmesin.” diye konuştu.

“Mecbur kaldıkları için yurtları tercih edenler var”

Kızıldağ, “Pandemi döneminin bitmemesinden dolayı, koronavirüs vakalarının yüksek olmasından dolayı insanlar tek başına kalmak istiyorlar. Tek kalmak istedikleri için yurtların yerine evleri tercih ediyorlar. Ama kiraların yüksek olmasından dolayı mecbur kaldıkları için yurtları tercih edenler de var. Yurtlar kalabalık ortamlar olduğu için korkuyorlar ama korkmalarına rağmen mecbur oldukları için yurtlara gidiyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilere göre kiralar çok yüksek”

MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü öğrencisi Fehmi Can Özer ise; “Öğrencinin şu anki durumu vahim. Zaten bir geliri yok, parası yok. Ev kiraları almış başını gitmiş. En kötü ev şu an 1200, 1300 TL. Yurtlarda da yer kalmazsa öğrenci mecbur ev tutmak zorunda kalıyor. Ev sahipleri de bu konuda taviz vermedikleri için öğrencinin şu an ki durumu çok zor. Pandemi döneminde de olmamızdan dolayı durumu olan ev tutuyor durumu olmayan yurtları tercih ediyor. Durumu orta düzeyde olan da yine yurtta kalmayı tercih ediyor. Öğrencilere göre kiralar çok yüksek. KYK bursu alıyorsa bir öğrenci 650 TL geliri oluyor. Öğrenci bu aldığı 650 TL’yi kiraya mı versin. Yoksa gidip bir işte mi çalışsın. Bu burs öğrenciye yetmiyor. Şu yaşadığımız şartlara göre çok düşük. Bir öğrencinin mutlaka gelir elde etmesi için bir yerde mutlaka çalışması gerekiyor.” dedi.