Burdur Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısını Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz başkanlığında yaptı.

Halı Sarayı Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda toplam 6 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Şubat ayı meclis toplantısında gündem maddelerine geçilmeden önce Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, geçtiğimiz ay yapılan faaliyetler hakkında meclisi bilgilendirdi.

Başkan Ercengiz konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Yeni sondaj çalışmalarında Burdur ortalamasının üzerinde metrajlara ulaşıldı”

“İyi bir kar yağışı oldu. Kar’la mücadele ettik. Son birkaç haftadır da emekçi arkadaşlarım 24 saat esasıyla çalıştılar. Kendilerini sizlerin huzurunda bir kere daha tebrik etmek istiyorum. Çünkü, 24 saat esasına göre 3 vardiya arkadaşlarımızı toplamda 500 personeli sürekli çalıştırdık. Mümkün olduğunca günlük hayatı etkilememeye gayret gösterdik. Olağan akışı bozmamaya çalıştık. Kar zaten başlı başına beraberinde birtakım zorlukları getirir. Biz bu karla ilgili düşüncelerimizi zaman zaman sosyal medya hesaplarımızdan açıkladık. Bölgenin son 10 yıl içerisinde kurak bir süreci yaşadığını hatta geçtiğimiz günlerde İlimiz Valisi Sayın Ali Arslantaş’la yaptığımız sohbette son 80 yılın en yüksek yağışının alındığı bir döneme rastlamış olmanın da sevincini yaşadığını da ifade etmek isterim. Zira bu kış aylarında bile taban suyunun oldukça çekilmiş olduğunu ve zaman zaman suyla ilgili sıkıntılar yaşadığımızı biliyorsunuz. Yeni yaptırdığımız sondaj çalışmalarının da Burdur ortalamasının oldukça üzerinde metrajlara ulaştığını da sizlere ifade etmek isterim.

“Senir suyuyla ilgili en kısa süre içerisinde yapım ihalesine geçilecek”

Senir suyu ile ilgili zaman zaman sizlere bilgi veriyorum. Geçtiğimiz ay içerisinde Senir suyuyla ilgili proje ekibinin Burdur’a geldiğini ve bizleri ziyaret ederek alanda yaptıkları çalışmaları, incelemeleri ve bunu bir jeolojik etüt raporlarıyla birlikte bizlere sunduğunu sizlere ifade etmek isterim. İnşallah en kısa süre içerisinde proje çalışması tamamlandıktan sonra da yapım ihalesine geçileceğini söylemek isterim.

“Yılan hikayesine döndürülmüş bir Cumhuriyet Meydanı çalışmamız var”

Cumhuriyet Meydanı ile ilgili zaman zaman sorular ve eleştiriler geliyor. Adeta yılan hikayesine döndürülmüş bir Cumhuriyet Meydanı çalışmamız var. Önce duvardaki rölyef miydi resim miydi ardından anıt tecilli miydi değil miydi arkasından anıtın yeri şu muydu bu muydu derken en son anıtın yerinin meydan içerisinde değiştirilmesiyle ilgili de bir talep yazısı talep edildi bizden. Yani kurula giderek taşınma yöntemlerinin ne olacağı, nasıl taşınacağı. Değerli arkadaşlar kent meydanı son 20 yıl içerisinde düzenlenmesiyle ilgili bir talep vardı. Yaptığımız iş gerçekten Burdur’a yakışan bir kent meydanı oluşturmak, derdimiz bu. Ama vatandaş neden işleyiş yavaş, neden bu meydan bitmiyor diye sorduklarında da karşımıza çıkan bütün engelleri halkımıza duyuracağız.

“Havadaki kar’a tuz ekme şansımız yok”

Kar’la mücadele çalışmalarında 38 ton tuz kullanıldı. Zaman zaman bu konuyla ilgili de bazı eleştiriler geliyor. Şöyle bir açıklama yapmakta fayda var; biliyorsunuz sodyum klorür aşındırıcı bir mineraldir. Tuz, tuzlu su, denizin içine attığınız metali bir sene sonra gidip baktığınızda yarı yarıya çürümeye başladığını görürsünüz. Asfalt da bu tuzdan oldukça etkileniyor. Yani burada döktüğümüz tuzların asfalta da belli ölçüde zararı var. Ama öyle bir hale geldik ki, sabah 6.30’da başlayan yağışa 6’da müdahale etmemizi isteyen vatandaş var. Nasıl bir şey yapacağız bizde şaşırdık. Şemsiye mi açacağız vatandaşa, memleketin üstüne ben bunu anlayamadım. Her işin bir yapılış yöntemi var. Basın aracılığıyla da bunu duyuralım, kar önce yağar. Küreme imkânı varsa kürenir, ardından da tuzlama çalışması yapılır. Buzlama yapmasın diye. Yani havadaki kar’a tuz ekme şansımız yok. Nusret yapıyor ya havadan herhalde öyle yapacağız galiba bundan sonra kar yağarken bir tarafından da tuz ekeceğiz. Çok garip talepler oluşmaya başladı. Bunu emeğe saygı açısından söylüyorum. Elimizdeki malzemenin etkin kullanılması ve altyapımızın, üst yapımızın zarar görmemesi için elimizden geldiğince bunu etkin ve doğru kullanmaya çalışıyoruz. Bu işi zaten yıllardır yapan kar’la mücadele eden deneyimli arkadaşlarımız var. Biz onların deneyiminden faydalanıyoruz ama tabi rutinde bu işin belli ölçüde hayatı zorluklara sokan tarafları olacak. Kendi tarafımızdan baktığımız zaman yurttaş olarak aracımızda kar lastiği, kış lastiği yoksa aracımızın çekiş sistemi ön veya arkadan olmasına bağlı olarak birtakım farklılıklar gösteriyorsa önce buralara da bir bakmak lazım. Yani biz üzerimize düşen sorumlulukları yeterince vatandaş olarak getirdik mi? Örneğin vatandaşımız kaldırımın fotoğrafını çekip bize atıyor. Biz eskiden kendi kaldırımımızı kendimiz süpürürdük. Topu topu 100 küsur tane park ve bahçeler işçisinin gelip kapımızın önünü süpürmesini hiç beklemedik. Bu bir imecedir, birlikte çalışmadır.”

“Meclis üyelerine Burdur İl yıllığı”

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya hazırlandığımız şu günler öncesinde Burdur Valiliği’nin öncülüğünde hazırlanan BURDUR İL YILLIĞI- HER YÖNÜ İLE BURDUR 2021 kitabı Belediye Meclis üyelerine dağıtıldı.

Söz konusu bu kültür hizmeti hakkında konuşan Başkan Ercengiz, “Sayın Valimiz 2021 yılına ait bir yıllık yaptırmış. En son 1970’li yılların başında yapılmış ve Burdur geleneksel hayatını, toprağını, tarımını ve yaşamını anlatan bir yıllık. Kendisine teşekkür etmek istiyorum. Sayın Valimizin yaptığı bu çalışma çok değerlidir, çok kıymetlidir. Çünkü her ne kadar bilgiye kolay ulaşsak da elimizde böyle bir kitabın olması çok anlamlı. Dün elimize ulaştı. Sizler adına da sayın Valimize teşekkür ettim. Bir kere daha sizlerin huzurunda Vali beye teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Başkan Ercengiz’in konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi.

Şubat ayı meclis toplantısında 6 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Şubat ayı Belediye Meclisi 2 Mart 2022 Çarşamba günü saat 14.00’da Halı Sarayı Toplantı salonunda toplanmak üzere sona erdi.

Muhammet Fatih Başcı