Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, NTV ekranlarında yayınlanan Sadık Gültekin’in sunduğu “Doğru Tercih” programının canlı yayın konuğu oldu

Program, sunucu Sadık Gültekin'in ‘MAKÜ’de Dikili Ağacın Olsun’ kampanyasını gördüğüne vurgu yaparak şunları söylemesi ile başladı: “Üniversitenin sayfasını incelerken böyle bir kampanyayı gördüm. Ben de naçizane oraya bir fidan bağışladım. Şu anda 3 bin 522 oldu bizim bağışımız ile birlikte.”

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ise Sadık Gültekin’e dikili fidanından dolayı kendisinin artık üniversite ailesinin bir ferdi olduğunu ve kendilerini Burdur’da ağırlamak istediklerini belirterek “Öğrencilerimiz adına okudukları bölüm ile ilgili fidan dikme çalışması yapacağız. Öğrencilerimizin de talebi bu yönde. Mezun olup da 20-30 yıl sonra üniversite geldiklerinde fidanlarının ağaç olduğuna şahit olacaklar. Böyle güzel bir aidiyet duygusunu da yaşamış olacaklar.” vurgusunu yaptı.

“Öğrencinin Gelişimini Destekleyen Eğitim Anlayışı ile Öğrencileri Hayata Hazırlıyoruz”

Rektör Korkmaz sözlerine üniversite adaylarına MAKÜ’yü anlatarak devam etti. Öğrenci üniversitesini ve hayatı tanımalı vurgusunu yapan Rektör Korkmaz sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrenci o sınav stresini yaşayıp bize öyle geliyor. 18-22 yaş döneminde hayata atılmadan önce, kişilikleri inşa edilmeden önce son durak üniversite olduğu için üniversiteler artık bu konuya odaklanmalı. O yüzden öğrenci normal eğitimini alırken farklı programlarla öğrenciyi hayata, iş dünyasına hazırlayan, hayatın gereklilikleri nelerdir, iş adamlarının iş arama portalları neler sorularından yola çıkarak bir ayna tutuyoruz. Üniversitemizde diplomanın dışında gönüllü olarak yürüttüğümüz projeler var. Bunlardan bir tanesi Kariyer Okulu. Kişinin bireysel kariyer gelişimini esas alan, kişinin kendini tanıması, mesleki ilgilerinin neler olduğu, araştırmacı özellikleri gibi öne çıkan özellikleri ile onun mesleki ilgi odağını yeniden tanımlıyoruz. İş değerlerini analiz ediyoruz. Bağımsız karar vermeye mi saygın mesleğe mi yoksa sevdiği mesleğe mi yatkın onu çözümlüyoruz. Kişilik envanterinin ardından tüm bu analizler sonrasında öğrencinin kendini tanımasına olanak sağlıyor ve bireysel gelişim raporunu onlara sunuyoruz. Görüşmeye davet ederek kendisine kariyer programı hazırlıyoruz. Bu genel bir program değil. 35 bin öğrencimiz var hepsine mi bunu yapıyorsunuz derseniz eğer her öğrencimiz bunu istiyor ve talepte bulunuyorsa evet 35 bin öğrencimizin hepsine bu imkanı sunuyoruz. Öğrencimiz mezun olunca da okulda aldığı eğitimin dışında Kariyer Okulu Diplomasını da alıyor. Bu diplomayı almadan önce de bazı dersleri alıyorlar örneğin takım çalışması, eleştirel düşünme, aktif dinleme, etkili sunum teknikleri, anlayarak hızlı okuma gibi dersleri seçebiliyorlar. Kariyer okulumuzun dışındaki diğer çalışmamız da Sosyal Diploma. İş hayatında sadece teknik yeterliklere dikkat edilmiyor artık sosyal kişiliğinize de bakıyorlar. Öğrencilerimizin eğitim dönemi içerisinde katılacakları her türlü sosyal etkinliği puanlayarak sosyal diploma oluşturduk. Festival, konser, söyleşi, konferans gibi birçok etkinliğe katılıyorlar ve o etkinliğe katıldığında etkinlikten puan da alıyor ve o puan derslerine yansıyor. Öğrencinin kendisini tanıması çok önemli. Yılda 300’den fazla etkinlik yapılıyor ve bunların çoğunu öğrenciler yapıyor. Ve bu etkinlikleri düzenlerken iletişim becerilerini ve takım çalışmalarını da geliştiriyorlar.”

Rektör Korkmaz: “Öğrencilerimiz için sektörle iç içe bir eğitim modelini benimsiyoruz”

24 farklı ülke ile hem akademik hem de sosyal iş birlikleri yaptıklarına değinen Rektör Korkmaz, “Sadece öğrenci ile ilgili çalışmalar değil akademinin de yararlandığı ortak çalışma alanları olan projelerimiz de mevcut. Bu durum üniversiteleri global çağın oyuncusu haline getiriyor. Uluslararası sistemde bir üniversiteyiz. Çok köklü bir üniversiteyiz. Burdur Kız Öğretmen Okulu çıkış noktamız olmasına rağmen çok kısa bir zamanda büyüdük ve geliştik. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle uygulama eğitimine özel bir önem veriyoruz. Öğrencilerimiz 3+1 uygulamasıyla bir dönemi sektörde geçiriyorlar. Öğrencilerimizi sektöre yollamazsak belli bir altyapıya sahip oluyorlar ama işe girmeden pratiklik kazanamıyorlar. O yüzden bizler sektörle iç içe bir eğitim modelini benimsiyoruz. Spor Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi gibi fakültelerimizle stajların ötesine geçtiğimiz bir eğitim düşüncemiz var. Örneğin Süper Lig takımlarından Alanyaspor şu anda MAKÜ Spor Tesisinde kamp yapıyor. Üniversitemiz Türkiye’de öğrencinin yaşam alanı bakımından en iyi olanakları sunan üniversiteler arasında yer alıyor.” diye konuştu.