2022 yılı üniversite sınav sonuçları, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve tercih dönemi, eğitim ve eğitimle ilgili sorunların gündeme gelmesine, dile getirilmesine de sebep oluyor. Yeni Gün’de hazırladığı özel eğitim dosyalarıyla eğitim meselelerini ve çözüm önerilerini kamuoyuna taşımaya devam ediyor. Burdur Gazi Kurs Merkezi Psikolojik Danışmanı Hamide Kaya, YKS tercih döneminde öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

YKS tercih döneminde öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Burdur Gazi Kurs Merkezi Psikolojik Danışmanı Hamide Kaya şöyle konuştu;

“Tercih döneminde öğrenciler nelere dikkat etmeli?”

“Geçen yılların verileri incelendiğinde puanınız tercih etmek istediğiniz bölüm için yeterli olabilir fakat sıralamanız uygun değilse yerleşme ihtimalinizin düşük olduğunu unutmayınız. Lisans, ön lisans fark etmeksizin tercih yaparken puan değil başarı sıralaması göz önünde bulundurulmalıdır.  Sizleri tatmin etmeyecek ve mutlu olmayacağınız yerleri listenizde bulundurmayın. Eğer üniversiteye kayıt yaptırmayacaksa adayların tercih yapmaması daha sağlıklı olacaktır. Bu sene tercih yapıp yerleşirseniz (açıköğretim dahil) kayıt olmazsanız dahi ortaöğretim başarı puanınızın kesileceğini unutmayın. Tercih arz-talep meselesidir. Örneğin bilgisayar ve yazılım mühendisliği daha çok tercih edildiği için sıralamalarda yukarı çıkıyor ama fizik tedavi gibi bölümler az talep aldığı için düşüyor. Bu yıl çok atama aldığı için okul öncesi öğretmenliği daha çok tercih edilen bölümler arasına girebilir.

“Tercih danışmanlığı hizmeti almayı ihmal etmeyin”

ÖSYM’nin 2022 YKS tercih kılavuzunda ilk kez ön lisans düzeyinde öğrenci kabulü yapacak  “açık deniz sondaj teknolojileri, açık deniz tabanı uygulamaları teknolojisi, siber güvenlik ve CNC proglama ve operatörlüğü ” bölümleri yer aldı. Güzel sanatlar, spor bilimleri gibi alanlarda yer alan bölümlere girmek isteyen adayların yetenek sınavı başvurularını sınavı düzenleyen üniversitelerin web sitesinden üzerinden takip etmesi ve gerekli koşulları detaylı şekilde incelemesi gerekmekte. Kendi sıralamanızın yüzde 15-30 yukarısından başlayarak istek sırasına göre yüzde 50-60 oranında aşağıya indirmeniz yerleşme ihtimalinizi artıracaktır. Örneğin; 100 bin sıralamadaki bir öğrencinin 70 bin sıralamadan başlayıp 150-160 bin sıralamalara kadar geniş bir yelpazede tercih yapması daha sağlıklı olacaktır. Birden fazla bölüm tercih listenizde olacak ise eğer, çeşitlilik çok olsun diye çok fazla bölümü listenize almayın. En fazla belirlediğiniz üç veya dört bölümü sıralamanıza uygun şekilde listelerinize yerleştirin. Rekabet yoğun olduğu için 24 tercihin hepsini doldurmanız sizler açısından daha faydalı olacaktır. Ve son olarak tercih sürecinde alanında uzman bir rehber öğretmenden tercih danışmanlığı hizmeti almayı ihmal etmeyin.”

MUHAMMET FATİH BAŞCI