Normal gebelik süresi 40 hafta olup, bu süre 37 ile 42 hafta arasında değişebiliyor. Ancak bazı bebekler daha erken de doğabiliyor; gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebekler prematüre, 42. haftasından sonra doğanlar ise postmatür yenidoğan olarak kabul ediliyor. Günümüzde 10 bebekten 1’i prematüre olarak dünyaya geliyor.

Prematüre bebeğin yatağı doğal ve anti alerjenik malzemelerden yapılmalı

Prematüre bebeklerde ilerideki dönemlerde oturma, emekleme, kalem tutma ve yürüme gibi kaba ve ince motor becerilerde gecikme, özellikle duyusal gelişimde problemler ve bunlardan kaynaklı bazı gelişimsel gecikmeler ile birlikte uyku problemleri yaşanabiliyor. Bu gibi sorunların erken müdahale kapsamında önlenebileceğini söyleyen Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, prematüre bebeklerde fizyoterapiye yoğun bakım ünitesinde pozisyonlamalarla başladıklarının altını çiziyor. Prematüre bebeklerin yatak seçimi, hayati bir öneme sahiptir. Bu minik bedenler, normalden daha hassas ve gelişim süreçlerini tamamlamamış olabilirler. Dolayısıyla, uyku ortamları onların sağlığı ve güvenliği açısından dikkatlice düşünülmelidir.

Prematüre bebekler için önemli bir nokta da kuvöz ve kuvöz sonrasında yataklarının seçimi olduğunu belirten Görgül, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Prematüre bebekler yoğun bakım sürecini genellikle belirli pozisyonlarda yatarak geçiriyorlar. Bu dönemin sağlık bir şekilde geçmesi için öncelikle, prematüre bebeklerin yatak seçiminde en önemli faktör, yüzeyin yumuşaklığıdır. Yatak aşırı yumuşak da olmamalı; orta sertlikte bir yatak, omurga gelişimi için uygun bir denge sağlar. Alerjen içermeyen, hipoalerjenik yatak malzemeleri kullanılmalıdır. Bu, prematüre bebeklerin solunum sisteminin korunmasına yardımcı olur ve alerji riskini azaltır. Su geçirmez ve nefes alabilir özellikteki malzemeler, sıvı sızıntılarına karşı dirençli olup aynı zamanda iyi bir hava dolaşımı sağlar. Bunlara dikkat edilerek sağlanan güvenli bir uyku ortamı, bu minik mucizelerin sağlıklı gelişimi için temel bir faktördür.  Özellikle ilk 4-5 aylık dönemlerde ani bebek ölümlerinin sıklaştığını düşünürsek yatağın orta sertlikte olması ve içine koyduğunuzda gömülmemesi ve sırtüstü pozisyonda uyutulması oldukça önemli.”

Prematüre bebekler nestlerde kendini güvende hissediyor

Korkunç Kaza! Bahçeyi Çapalarken Ayağını Makineye Kaptırdı Korkunç Kaza! Bahçeyi Çapalarken Ayağını Makineye Kaptırdı

Uzm. Psk. Fundem Ece ise prematüre bebeklerin annelerinin anksiyeteye varan ciddi psikolojik problemlerle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Annelik daha hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren başlayan bir duygu olduğunu hatırlatan Ece, “Bebeğinizin sağlıkla doğmasını, kucağınıza alıp sevgiyle kucaklamayı isterken bebeğiniz erken doğduğunda çok zorlu bir süreç yaşıyorsunuz. Bu süreçte bebeğin de kendisini güvende hissetmesi gerekiyor ama kuvözde olduğu için bu duyguyu yeterince yaşayamıyor. Anne ile teması da sınırlı. Dolayısıyla onları güvende hissettirmek için nestleri kullanıyoruz. Nest temelde rahmi taklit ederek bebeğin güvende hissetmesini sağlar ve gelişimi destekler. Bebeğin pozisyonunu desteklemek için uygun ortam gerçekleştiğinde fiziksel gelişimi de kolaylaşmaktadır. Nestler sayesinde, bebekler kuvözde kendisini rahat ve güvende hisseder, annelerine kavuşacakları güne kadar sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ederler” diyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ