"Avrupa'da İstisna, Türkiye'de Genel Ücret Oldu"

Türkiye'deki asgari ücretli oranının yüksekliğini Avrupa ve Almanya örnekleriyle kıyaslayan Özgür Özel, tüm maaşların aşağı doğru baskılandığına dikkat çekti:

"Asgari ücret, istisna bir ücrettir. Avrupa’da işçilerin yüzde 9’u, Almanya’da işçilerin yüzde 6’sı asgari ücret ve hemen üstünü alıyor. Türkiye’de işçilerin yüzde 55’i asgari ücret ya da hemen üstünde bir maaş alıyorlar. Öyle olunca bütün maaşlar kutu kolanın tepesine basılmış gibi aşağı doğru baskılanıyor. Aslında asgari ücretin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin söylediği gibi hiç değilse 39 bin lira olması, bütün maaşlar üzerinde bir rahatlama yaratacaktı. Ancak bunu kimseye kabul ettiremedik."

"AK Parti Hiç Gelmese Asgari Ücret 60 Bin Lira Olacaktı"

İktidarın ekonomi politikalarını altın fiyatları üzerinden eleştiren Özel, paranın yıllar içindeki değer kaybını şu sözlerle özetledi:

  • Emekli Maaşı Eridi: "Bu iktidar ilk geldiğinde en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Bugün 2 çeyrek altın alıyor."

  • Asgari Ücret Alım Gücü Düştü: "Geçmişte 7 çeyrek altın alan asgari ücret, bugün 2.5 - 3 çeyrek altını zor alıyor."

  • 60 Bin Lira Hedefi: "Yani Adalet ve Kalkınma Partisi hiç gelmese, hiç bize ilişmese bugün asgari ücretin yaklaşık 60 bin lira olduğu, sizin aldığınız ücretlerin de ona göre çok daha üstünde yer aldıkları bir noktaya gelecekti."

"Butlan Kararıyla Partiyi 6 Yıl Öncesine Götürmek İstiyorlar"

CHP'nin anketlerde birinci parti olarak çıktığını ve bu yüzden iktidarın hedefinde olduğunu belirten Özel, parti yönetimini düşürmeye yönelik "butlan kararı" krizine de ilk kez bu kadar net değindi:

"Bugün sandık gelse birinci parti olacağımız belli. Bunun için partiye karşı iktidar partisi bir saldırı gerçekleştiriyor. Partiyi adaysızlaştırma, kurumsuzlaştırma, lidersizleştirme için ellerinden geleni yapıyorlar. Butlan kararıyla birlikte de partinin seçilmiş Genel Başkanı'nı, yaş ortalaması 42 ile seçilmiş olan Parti Meclisi’ni, yarısı kadın olan MYK’larını, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’ni ortadan kaldırıp partiye 6 yıl önce yapılmış bir kurultaya geri götürmeye çalışıyorlar. Buna karşılık biz de hem partimizi geri almak için mücadele ediyoruz hem de Türkiye’nin birinci partisini iktidar yapabilmek için bir yol yürüyoruz."

Dün Denizli'de, bugün ise Burdur'un Çavdır ve Yeşilova ilçelerinde inanılmaz bir halk sahiplenmesiyle karşılaştıklarını vurgulayan Özel, milletin CHP'ye yapılanlara büyük bir öfke duyduğunu söyledi.

"İşçi Sınıfı Yeniden Altın Çağını Yaşayacak"

Hedeflerinin, CHP'yi 1970'lerde Bülent Ecevit'in yaptığı gibi girdiği tüm genel ve yerel seçimlerde birinci parti yapmak olduğunu ifade eden Özgür Özel, seçimler için de tarih verdi:

"İnşallah ama bu senenin sonuna kadar, ama gelecek sene en geç 2028’in Nisan’ında, Mayıs’ında o sandık geldiğinde biz partimizi iktidar yapınca Türkiye’de emekçiler yeniden iktidar olacak. Alınteri yeniden karşılığını alacak ve Türkiye’deki işçi sınıfı artık bir kez daha altın çağını yaşayacak. Kamuda taşerona hep karşı olduk. Herkesin memurlar gibi kadrolu olmasını, güçlü sendikal haklara sahip olmasını savunuyoruz. Bugün CHP'de yapılmaya çalışılan tam da partinin iktidar yolculuğundan çevrilerek, emeğin hakkını alacağı büyük mücadelenin önünü kesmektir."

İlçe ve Belediye Başkanlarıyla Basına Kapalı Toplantı

İşçilere teşekkür ederek konuşmasını sonlandıran CHP Genel Başkanı Özgür Özel, belediye personelinin ardından tesis bünyesindeki toplantı salonuna geçti. Özel, burada Burdur genelindeki CHP'li ilçe başkanları ve belediye başkanları ile bir araya gelerek basına kapalı, stratejik bir istişare ve dinlenme toplantısı gerçekleştirdi.

Muhabir: HÜSEYİN ÇUBUK