Burdur’da pandemi sebebiyle okula 2 yıldır gidemeyen öğrencilerin hasreti 6 Eylül'de bitiyor. Öğrenciler okullarına dönecek olmanın heyecanını yaşarken öğrenci velilerinde tedirginlik hakim. Kırtasiye ve giyim sektörü esnafları da işlerinin geçmiş yıllara göre yarı yarıya olduğunu söyledi.
6 Eylül’de okulların açılacağının duyurulmasıyla birlikte Burdur’da kırtasiye ve giyim sektörlerinde beklenen hareketlilik istenilen dereceye ulaşmadı.
Kırtasiye ve Giyim sektöründeki esnaflar, vatandaşların okulların geleceğinin belli olmamasından dolayı tedirginlik yaşadığını belirtti.
“Yavaş yavaş hareketleniyor ama vatandaşlar tedirgin”

15 yıllık esnaf olan Alper Giyim işletme sahibi Alper Mıhladız; “Beklediğimiz kadar yoğun değil. Yavaş yavaş hareketleniyor ama vatandaşlar tedirgin. Geçen seneki yaşadıkları sıkıntıdan dolayı, ne olacağını bilmedikleri için tedirginler. Şu an çoğu aile alış-veriş yapmak için okulların açılmasını bekliyor. Okulun gidişatına göre, okul idareleri ne söyleyecek diye sadece onların bilgi vermesini bekliyorlar. Satışlarımız daha önceki senelere göre yarı yarıya gidiyor. Geçen senenin korkusu var insanlarda. Alırız okullar kapanırsa diye endişeleniyorlar ve kıyafet almıyorlar. Şu anda da gelenlerde daha çok okula yeni başlayanlar. Onlarda birer parça eşya almak için geliyorlar. Bizde önümüzdeki haftaları bekliyoruz.” dedi.

“Okulların tekrar kapanabileceğini düşündüklerinden dolayı acil ihtiyaçlarını alıyorlar”

Gökkuşağı Kırtasiye işletmecisi Ramazan Ünal; “Okul alış-verişi yapma konusunda vatandaşların üzerinde bir tedirginlik var. Okulların tekrar kapanabileceğini düşündüklerinden dolayı okuldan verilen listelerin genellikle hepsini almıyorlar. Acil ihtiyaç olanları alıyorlar. Ayrıca fiyatlar konusunda da pahalı olduğunu düşünenler var. Şu an için öğrenci velileri ihtiyaçları kadar kırtasiye ihtiyacını görüyor. Önümüzdeki haftaların durumu 6 Eylül’den sonraki haftalarda belli olur. Çünkü velilerimiz alış-verişleri genellikle son güne bırakıyor. Şu an için yavaş yavaş da olsa alış-veriş var. Ama yine de vatandaşlar üzerinde bir tedirginlik var, önümüzdeki hafta, okulların açılmasıyla birlikte bu sonuca kavuşur.” diye konuştu.

“Zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satması bizim işlerimizi yüzde doksan etkiliyor”

Akgül Kırtasiye işletmecisi Cemal Akgül; “Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Ama işlerimizde maalesef herhangi bir hareketlilik yok. Çünkü bazı zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satıyor. Hareketlilik de o tür yerlerde var. Okullar açıldıktan sonra bir hareketlilik beklentim var ama bu hareketliliğin de geçmiş yıllar kadar olacağını düşünmüyorum. Çünkü zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satması bizim işlerimizi yüzde doksan etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Vakalar artıyor tedirginiz”

Okul alış-verişi için kırtasiye ve giyim mağazalarının yolunu tutan öğrenci velileri, fiyatların yüksek olduğunu söylerken okulların geleceğinin belirsiz olmasından dolayı alış-veriş yapmaktan tedirginlik duyduklarını belirtti. Veliler bu tedirginliği de vakaların artmasına bağladıklarını ifade ettiler.

1 anaokulu öğrencisinin okul tarafından verilen alış-veriş listesinin tutarı da 350 TL civarında olduğu öğrenildi.

-Muhammet Fatih Başcı