AK Parti Burdur Milletvekili ve TBMM Divanı Üyesi Bayram Özçelik, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 29 Ocak 2022 tarihinde On ikinci Başvuru Çağrı İlanına çıktığını duyurdu.

Başvuru kabulüne ilişkin yapılan çağrı hakkında açıklamada bulunan Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, IPARD Programı 2014-2020 dönemi kapsamında Yerel Kalkınma Stratejisi hazırlamak isteyen Yerel Eylem Grupları tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgili olduğunu ve Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacağını söyledi.

Burdur'un da içinde bulunduğu 27 ilde destekleme olacağını belirten Milletvekili Bayram Özçelik, " Amasya, Ankara, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Muş, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat illerinde uygulanacak. Bu illerimizde bulunan vatandaşlarımız TKDK İl Koordinatörlükleri ile görüşerek detaylı bilgi alabilirler. " dedi.

%100 DESTEK ORANI İLE 9 MİLYON AVRO

AK Parti Hükümetleri olarak her zaman yatırım için çalıştıklarının altını çizen TBMM Divanı Üyesi Bayram Özçelik, " Başvuru Çağrı İlanı kapsamında sadece Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması LEADER Yaklaşımı tedbiri kapsamında başvuruları kabul edilecek olup, %100 destek oranı ile 9 Milyon Avroluk hibe yapılacaktır. " sözlerini kullandı.

Kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin hazırlanması ve uygulanması hususunda yerel katılım ve ortaklığı teşvik etmek sureti ile politikları geliştirmek için LEADER yaklaşımının değerli bir kaynak olduğunu belirten Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, " LEADER yaklaşımı, yerel kamu-özel ortaklıkları (yerel eylem grupları) tarafından tabandan tavana yaklaşımı ile iyi tanımlanmış alt bölgesel kırsal alanları hedefleyen, alan bazlı yerel kalkınma stratejileri üzerine kuruludur. Bu, yerel kalkınma stratejilerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına ilişkin karar verme gücünün Yerel Eylem Gruplarında (YEG) olduğu anlamına gelir. Destek oranı (kamu katkısı) ise, toplam uygun harcamaların %100’ünü karşılayacaktır ve bunun %90’ı AB katkısı, %10’u TC katkısı olacaktır.” Dedi.

İLK YIL İÇİN 120 BİN AVRO

Tüm YEG’lere ilk yıl için tahsis edilecek toplam tutarın 120 Bin Avro olduğunu açıklayan Milletvekili Bayram Özçelik, " İlk yıl tahsis edilecek toplam tutarın devamında sonraki yıllar için tahsis edilecek toplam yıllık tutar ise; Küçük YEG’ler için 100 Bin Avro, Orta büyüklükteki YEG’ler için 120 Bin Avro, Büyük YEG’ler için ise 140 Bin Avro'dur. " dedi.

STRATEJİNİN KAPSADIĞI ALAN

Yerel Eylem Grubu (YEG) bölgesinin toplam nüfusu 10.000 ila 150.000 kişi arasında olması gerektiğini vurgulayan Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, YKS’ye dahil olan herhangi bir yerleşim yerinin nüfusu en fazla 25.000 kişi olmalıdır. Seçilmiş eylem grupları ise Yerel Eylem Grubu (YEG) bölgesindeki halkı harekete geçirme ve yetenek kazandırma, Küçük projelerin uygulanması, Seçilmiş Yerel Eylem Gruplarının (YEG) işletme giderleri faaliyetlerini kapsayacaktır." ifadelerini kullandı.

DESTEKLEME HUSUSUNDA UYGUN HARCAMALAR

Program dahilinde yapılacak olan uygun harcamaların belirlendiğini söyleyen Milletvekili Bayram Özçelik, " Uygun harcamalar 2 kısımdan oluşuyor. Bu 2 kısım içerisinde bulunan harcamalar destek için uygun olacaktır. Bunlardan ilki olan Harekete Geçirme ve Yetenek Kazandırma İçin; Uzmanlar tarafından sağlanan hizmetler, Yazılı ve sözlü çeviri hizmetleri, Yurtiçi ve yurtdışı konaklama ve harcırahlar dahil olmak üzere seyahat harcamaları, Eğitim, seminer, çalıştay ve fuarlara katılım ücretleri, Tesis ve toplantı salonunun kira bedeli, İkram masrafları, Tanıtım materyallerinin hazırlanması, basılması ve dağıtılması masrafları olup, İşletme Giderleri için; YEG yöneticileri ve/veya diğer YEG personelinin maaşları, Ofis kiralama ve genel harcamalar (elektrik, ısıtma, telefon, internet hizmetleri vb.), Ofis malzemeleri (kırtasiye vb.), Nakliye masrafları (yakıt dahil), Sigorta, Görünürlükle bağlantılı maliyetler, Hizmet giderleri (bilgi teknolojisi uzmanları, muhasebeciler vb.), Ofis ekipmanı, bilgi teknolojileri dahil, Ofis mobilyaları, Binek araç (10.000 Avro’ya kadar)'tır. Küçük Projelerin Uygulanması için ise; Etkinlik maliyetleri, fuarlar, festivaller ve yarışmalar, Ekipman maliyetleri (mobilyalar ve BT dahil) ve küçük makineler, Tanıtım ve pazarlama maliyetleri, İnşaat tadilat işleri, Uzmanların maliyetidir." diyerek detayları açıkladı.

BAŞVURU TARİHLERİ

Burdur'a daha fazla yatırım sağlanabilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Milletvekili Bayram Özçelik, "Başvurular 01.04.2022 tarihi saat 09:00’dan itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlanacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 27.04.2022 tarihi saat 21:00’da kapatılacaktır. Başvuruların son teslim tarihi 29.04.2022 saat 18:00’dir. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir." şeklinde konuştu.

“YATIRIM SÜRELERİ 12 AY OLARAK PLANLANACAK”

Yatırım süreleri ve başvurular ile ilgili bilgileri de detaylı bir şekilde aktaran Burdur Milletvekili Bayram Özçelik şu ifadelere yer verdi;

Milletvekili Özçelik “On İkinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda Yerel Kalkınma Strateji uygulama süreleri en fazla 12 (on iki) ay olarak planlanmalıdır. Ödemelerin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler Başvuru Çağrı Rehberinde yer almaktadır. Bu başvuru çağrı döneminde TKDK Kurumu ve Bakanlığımız tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, Bakanlığımız (www.ipard.gov.tr) ve Kurumumuzun resmi internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir.” İfadelerine yer verdi.