Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin Türkiye’de lise düzeyinde elektrikli formula yarış aracı ölçülerine ve standartlarına göre ürettiği ilk ve tek prototip yapım aracı tanıtıldı.  Elektrikli formula aracı katılımcıların beğenisini kazandı. Rehber öğretmeni Ali Osman Bektaş, “Haavktech proje ekibi tarafından tasarlanan ve üretimi 6 ay süren aracımız, 3 aşamalı olarak imal edilmiştir.” dedi.

Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ‘9. Bahar Şenliği, Elektrikli formula yarış arabası tanıtımı ve TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’ açılışı yapıldı.

Açılışta Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın sponsor olduğu Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin de el işçiliği ile ürettiği elektrikli formula yarış aracı da tanıtıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programında Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Çelikkaya, konuşma yaptı.

Müdür Çelikkaya şunları söyledi;

“El işçiliği ile üretilen aracımız hem öğrencilerimizin eğitimine hizmet edecek hem de mesleki eğitime ivme kazandıracaktır”

Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Çelikkaya, “Bugün açılışını yapacağımız TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı sayesinde öğrencilerimiz kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırmalar yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileme imkânı bulmuşlardır. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarımızda 22 danışman öğretmenimiz, 47 öğrencimiz görev almıştır. Meslek liseleri son yıllarda atağa geçerek, ülkemizin teknoloji ve ekonomik kalkınma yarışında ön saflarda yer alarak gün geçtikçe önemi ve değeri daha çok artan okullar olmaya başlamıştır. Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1943 yılında eğitim ve öğretime açılmış 2021 yılında proje okulu olarak 4 program ve 8 alanda eğitim vermekteyiz. Okulumuzda bu yıl döner sermaye kapsamında üretim çalışmaları, halkımıza açtığımız araç yıkama ve bakım hizmeti, okul giriş-çıkış turnike sistemi, okul donanım malzemelerinin zenginleştirilmesi çalışmaları, 2 Erasmus, 4 TÜBİTAK 2204 projesi, 1 TÜBİTAK 4005 projesi, 3 Teknofest projesinin yanı sıra robotik yarışmalar, marka ve tasarım çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin mesleki eğitimlerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılımları sağlanmaktadır. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile imzaladığımız protokol kapsamında Mühendislik Fakültesi öğrencilerine atölyelerimizde uygulamalı meslek eğitimi vererek mühendislerimizin daha donanımlı yetişmesine katkı sağlamaktayız. Bunların yanı sıra okul-sektör iş birliği kapsamında sanayicilerimizle protokoller imzalayarak, öğrencilerimize burs ve istihdam imkanları sunarak, istihdam garantili okul haline geldik. Öğrencilerimiz sadece araştırma yapmak değil, üreterek de ülke ekonomisine katkı sunmakta ve teknoloji yarışında biz de varız demektedirler. Okulumuzda oluşturduğumuz Ar-Ge kapsamındaki proje ekiplerimizle tasarım ve üretim çalışmaları yapmaktayız. Sizlere bu çalışmalardan biri olan öğrencilerimizin emeği, öğretmenlerimizin önderliği, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın sponsorluğunda ve Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile üretmiş olduğumuz elektrikli prototip formula yarış aracımızı takdim etmekten onur duymaktayım. Emek ve özveri ile 6 ay gibi kısa bir sürede Türkiye’de alanında tek olan elektrikli formula yarış aracımız kendi atölyelerimizde üretilmiştir. Tamamen el işçiliği ile üretilen aracımız hem öğrencilerimizin eğitimine hizmet edecek hem de mesleki eğitime ivme kazandıracaktır.”

“Türkiye’de lise düzeyinde elektrikli formula yarış aracı ölçülerine ve standartlarına göre üretilen ilk araç”

Rehber öğretmeni Ali Osman Bektaş ise öğrenciler ve öğretmenler tarafından üretilen formula aracının tanıtımını yaptı. Bektaş, “Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ailesi olarak geçmişte öğrencilerimize verdiğimiz eğitimi artık imalat sektöründe biz de varız diyerek ülkenin teknolojisine, ekonomisine ve eğitimine katkı sunacak bir projeye imza attık. Okulumuz Haavktech proje ekibi tarafından tasarlanan ve üretimi 6 ay süren aracımız, 3 aşamalı olarak imal edilmiştir. Şase ve mekanik donanımlar, motor ve bağlantıları, gövde ve kaporta, yarış aracının teknolojik ihtiyaçlarına uygun olarak seçilen malzemelerden şase ve mekanik donanımlar yapılmıştır. Şasenin sonuna eklenen motor ve donanımları ise aracın ölçülerine uygun olarak araca yerleştirilmiştir. Motorumuz 3.9 kv olup, aracımız saatte 80 km hız yapmasını sağlayacak ölçüdedir. Kaporta görünümü modern yarış araçlarında olduğu gibi aracın ağırlığına ekstra yük getirmeyecek şekilde fiber plus malzemeden üretilmiştir. Proje sürecinde 67’si motorlu araçlar teknolojisi, 59’u tesisat teknoloji öğrencisi olmak üzere 126 öğrencimiz görev almıştır. Bu öğrencilerimiz günümüz teknoloji gelişimlerine en uygun şekilde üretilmekte olan bu aracın bütün yapım aşamalarında yer alarak, yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri sağlanmıştır. Aracımız proje ekibi ve öğrencilerimiz tarafından tamamen el işçiliğidir. Türkiye’de lise düzeyinde elektrikli formula yarış aracı ölçülerine ve standartlarına göre üretilen ilk ve tek prototip yapım araçtır.” diye konuştu.

Açılış programına Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman, AK Parti İl Başkanı Volkan Mengi, CHP İl Başkanı İzzet Akbulut, MHP İl Başkanı Hikmet Ökte, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, STK Başkanları, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Kurdele kesiminin ardından üretilen formula aracının üzerindeki örtü büyük bir coşku ile kaldırıldı. Daha sonra araç katılımcılara gösterilmek için deneme sürüşü yapıldı. Türkiye’de lise düzeyinde elektrikli formula yarış aracı ölçülerine ve standartlarına göre üretilen ilk ve tek prototip yapım araç katılımcılar tarafından ilgi görürken katılımcılar araç ile bol bol fotoğraf çektirdi.