Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinatörlüğünde yürütülen Türkiye, İtalya ve Portekiz’deki yetiştiricilerin eğitilmesini amaçlayan “Büyükbaş ve Küçükbaş Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” isimli projenin açılış toplantısı MAKÜ ev sahipliğinde başladı. İtalya ve Portekiz’den proje ortaklarının da yer aldığı toplantı 2 gün sürecek.

MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen toplantının birinci gününde 1. Ulus Ötesi Proje Toplantısı ve açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Açılış toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yıldız ve proje ortakları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Proje Koordinatörü Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz yaptı. Prof. Dr. Elmaz konuşmasında projenin 2 yıl süreceğini ve koordinatörlüğünü MAKÜ’nün yaptığı, proje ortakları arasında Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Burdur Veteriner Hekimler Odasının yanı sıra dış ortak olarak İki Avrupa Birliği Ülkesinden Portekiz Lizbon Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve İtalya Milano Üniversitesinden bilim insanlarının yer aldığını söyledi.

Türkiye, Portekiz ve İtalya ülkelerinden Veteriner Hekimler ve Ziraat Mühendisleri katılımıyla toplantılar düzenleyeceklerini dile getiren Elmaz, koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliğinde hayvan refahı konusunda uluslararası bilimsel verilere dayanarak veteriner hekimler ve teknik personeller aracılığıyla bilgilerin çiftçilere aktarılacağını anlattı.

Proje ortaklarından İtalya Milano Üniversitesi’nden Prof. Dr. Silvana Mattiello, Portekiz Lizbon Üniversitesi’nden ise Prof. Dr. George Stilwell birer konuşma yaparak üniversite olarak yaptıkları çalışmalardan bahsettiler.

Daha sonra MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da bir konuşma yaptı. Rektör Korkmaz konuşmasında; “Biz hep hayvanlara aslında hep şöyle bakıyoruz, diyoruz ki işte bu hayvandan ne kadar çok daha yüksek verim alabiliriz?  Ama hayvan refahı esasında bir hayvan hakkıdır. Yani nasıl insan haklarından bahsediyorsak hayvanların yaşadıkları süre içerisinde kendisine en iyi bakımın yapılması ya da bunu sağlayan etmenlerin ortaya çıkartılması hayvanların refahı açısından önemlidir. Ben projenin bu yönünü de çok önemsiyorum. Bu konuların ölçmeye dayalı akademik bir veri sistemine dönüştürülmesi ve eğitim öğretim için de birer çıktı haline getirilerek uygulamalara yansıtılmasını önemli buluyorum. Yani şu ana kadar edindiğimiz bütün bilgileri derleyip bilimsel anlamda yapılan en son gelişmeleri de gündeme alarak hatta yenilenmesi ve güncellenmesi gereken hususları da yeniden tanımlayıp uluslararası tecrübelerin de etkisini bir araya getirip bir veri ortaya koyma projesi olarak görüyorum. Bu açıdan çok değerli buluyorum. Biz bu konuda üniversite olarak saha çalışmalarımızda bu iyi refah uygulamalarının bir standardizasyonun oluşturulması ve bunun bir belgeye bağlanması konusunda önemli bir aşama kaydettik. Yaptığımız çalışmada uluslararası anlamda da bu konuda çok fazla dünyada bir belgelendirme ve standardizasyonun olmadığını fark ettik. Türkiye'de şu anda süt-sığırcılığı işletmelerinde bir standardizasyon ve belgelendirme konusunda Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildik ve program sahibi bir üniversiteyiz. Bu esasında bu projenin de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız da bir konuşma yaptı. Yıldız konuşmasında; “Hayvan refahı için önce hayvanın bulunduğu yer, hayvanın evi çok önemli. Alan başına düşen hayvan sayısı çok önemli. Beslenme için, yaşaması için yaşam alanı çok önemli, hayvanın temiz havadan istifade etmesi çok önemli. Burdur’umuz hayvancılık konusunda ülkemizde gelişmiş ve gerek hayvan varlığı konusunda gerek hayvan yetiştiriciliği konusunda örnek bir ildir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra proje ortaklarından Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner de bir konuşma yaptı. Üstüner, projeye destek verme konusunda Veteriner Hekimler olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyleyerek projenin güzel sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.

Açılış toplantısının ardından diğer oturumlarda alanında uzman akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.