Burdur Belediyeler Birliği Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi'nde çöpten elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

Burdur Valisi Ali Arslantaş, Büğdüz köyü kara yolu üzerindeki tesiste düzenlenen "çöpten ilk gaz alım ve elektrik üretim" töreninde yaptığı konuşmada, hayata geçirilen projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti.

Burdur Belediyeler Birliği ve Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal'ın konuşmasının ardından Burdur Milletvekilleri Yasin Uğur, Bayram Özçelik ve Vali Arslantaş törende konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından tören kurdele kesimi, elektrik üretimi yapacak gaz jeneratörüne ilk startın verilmesi ve tesisin gezilmesi ile sona erdi.

Vali Arslantaş törende yaptığı konuşmada; "2004'den başlayıp, 2009, 2011, 2013, 2017 ve 2022 devam eden süreci belediye başkanımız, milletvekillerimiz anlattı. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Daha güzel bir çevre gelecek kuşaklara daha temiz ülke, il, ilçe bırakma sevdasıyla bu yola başlamış arkadaşlarımız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada yaklaşık 1,5 MW enerjiden bahsediyorlar. Bugün 0,2 MW ile başladık. Gölhisar'dan hiç bahsedilmedi. Karamanlı ve Çeltikçi'den bahsedildi. Başkanım onunla ilgili bir çalışma yapıyor ve bitirmek üzere. Bitirdiğinde o tarafın çöpü buraya gelmiş olacak. Orası da daha temiz bir ortama kavuşmuş olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İlimize ülkemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Burdur Belediyeler Birliği ve Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal ise konuşmasında şunları söyledi;

“Burdur Belediyeler Birliği üyelerimizin oylarıyla göreve gelir gelmez, encümen üyelerimizle birlik bütçesinden iki adet çöp treylerini teslim aldık. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hibesi ile de yine iki adet çekici tır alımı gerçekleştirdik. Bunlara ilave olarak yine bakanlığımızdan 2 milyon TL daha hibe aldık. Bu hibe ile de yine treyler alımı için gerekli başvuruları yaptık. Böylece bizim başkanlık dönemimizde, Eylül 2021 itibari ile Çeltikçi Aktarma İstasyonunu faaliyete geçirerek, Bucak ilçesinde oluşan atıkların çöplerin taşınmasına başlanmıştır. Şimdi ise Çeltikçi Aktarma İstasyonumuzdan diğer belediyelerimizin atıkları, çöpleri Burdur Merkezde bulunan, yani içinde bulunduğumuz, Birliğimize ait Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisine taşınmakta ve ayrıştırma işlemi yapılarak atıklardan geri kazanım işlemi gerçekleşmektedir. Yine Nisan 2022 itibarı ile de Karamanlı Aktarma İstasyonumuz faaliyete geçirilmiş ve o bölgedeki ilçelerimizde oluşan atıklarımız çöplerimiz tırlarla tesisimize taşınarak aynı geri kazanım işlemi gerçekleştirilmiştir. Diğer ilçelerimizdeki çalışmalarımız devam etmektedir. Ocak 2022 tarihinde Burdur Belediyeler Birliği Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisinde bulunan ve arkamda gördüğünüz ayrıştırma ünitesi faaliyete geçirilmiştir.

“Göreve geldiğimiz günden sonra yaptığımız çalışmalar neticesinde çöplerden enerji elde edecek olan tesisin gerçek amacına hizmet etmeye başlaması sağlanmıştır”

Söz konusu ayrıştırma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte tesisimize gelen atıklar yani çöpler ayrıştırılarak ambalaj atıkları geri dönüşüme gönderilmeye, organik atıklar ise Biyometenizasyon (Çöp gaz) tesisinde biriktirilmeye başlanmıştır.  Temmuz ayı içerisinde yani geçtiğimiz ay ilk gaz alma gerçekleştirilerek elektrik üretimine başlanmıştır. Daha öncesinde Tesisin işletme ihalesi uhdesinde kalan Atlas İnşaat tarafından, söz konusu tesis alanına inşa edilen hayvan gübrelerinden biyogaz elde etme (Biyometanizasyon) tesisi faaliyete başlamış olup, söz konusu firma çöplerden bağımsız olarak İl genelinde topladığı hayvan gübrelerinden biyogaz elde ederek elektrik enerjisi üretmeye devam ederken, göreve geldiğimiz günden sonra yaptığımız çalışmalar ve belediye başkanlarımızın fedakârlıkları neticesinde asıl amacı Burdur ili genelindeki çöplerin bertarafının sağlanması ve bu çöplerden enerji elde edecek olan tesisin gerçek amacına hizmet etmeye başlaması sağlanmıştır. An itibari ile Çeltikçi aktarma istasyonunda Bucak, Ağlasun, Kızılkaya, Kocaaliler, Çeltikçi ve Özel idareye ait çöpler merkez tesise taşımakta olup, yine Karamanlı istasyonundan da Mayıs başından (yani Nisan sonundan) bu yana oluşan çöplerin tamamı merkeze taşınarak çöplerden çöpgaz (LFG-Landfill Gas) enerjisi elde edilme süreci hızlandırılmıştır.

“Sıfır Atık Projesi çevrenin korunması açısından da büyük önem arz etmektedir”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın saygıdeğer eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında İlimiz genelinde yürütmüş olduğumuz bu çalışmalar; Sıfır Atık ilkelerine karşılık gelen ve tam anlamıyla Sıfır Atık Projesi’ni destekleyen, İklim değişikliği ile mücadelede büyük rolü olan, sürdürülebilir bir çalışma olması ve gelecek nesillerin emaneti olan çevrenin korunması açısından da büyük önem arz etmektedir. Bu süreçteki katkılarından dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, Burdur Valimiz Ali Arslantaş’a, Burdur Milletvekillerimiz Bayram Özçelik ve Yasin Uğur’a, Ak Parti Burdur İl Başkanı Sayın Volkan Mengi’ye, MHP İl Başkanımız Hikmet Ökte’ye,  İl ÖZEL İdare Genel Sekreteri Asım Ertilav’a, İl Genel Meclsi Başkanı Murat Akbıyık’a, Cumhur ittifakımıza, Burdur Belediyeler Birliği Encümen üyelerimize, Meclis üyelerimize, önceki dönem birlik başkanımıza ve Belediye Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

BURDUR BELEDİYELER BİRLİĞİ KATI ATIK BERTARAF VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

Birlik üyesi 11 ilçe ve belde belediyelerine hizmet vermek üzere hayata geçirilen bu önemli projenin başlangıcında 2010 - 2012 yılları arasında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplam yaklaşık 3.8 milyon TL nakdi yardım sağlandı.

Burdur Belediyeler Birliği ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşme ile 2010 yılında yapım çalışmalarına başlanan, "Katı Atık Bertaraf Tesisi" projesi, "Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında" eksik kalan imalatların tamamlanması ve İlimize daha modern bir tesis kazandırılması amacıyla kar payı ortaklığı % 29 Belediyeler Birliği, % 71 yüklenici firma olmak üzere 29 yıllığına yap-işlet-devret şeklinde "Bertaraf Katı Atık Tesisinin İkmali, Düzenli Depolama ve Saha İçerisinde Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi" işi kapsamında, yüklenici firma ile Burdur Belediyeler Birliği arasında 2017 tarihinde yeni bir sözleşme imzalanarak, pojede yer alan Çöp Gazı Enerji Santrali, Evsel Atık Yaş Fermantasyon Üniteleri, Hayvansal Atık Biyogaz Tesisi ve Enerji Santrali inşaatları ve aktarma istasyonları tamamlandı.

Hayvansal Atık Biyogaz Tesisi işletmesi de firma tarafından yapılmakta ve Burdur Belediyeler Birliği katı atık entegre tesisinde bulunan çöp ayrıştırma ünitesi ise Ocak 2022'de faaliyete geçirildi.

Söz konusu ayrıştırma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte tesise gelen atıklar yani çöpler ayrıştırılarak organik atıklar biyogaz tesisinde biriktirilmeye başlanmış olup bugün gercekleşen törenle birlikte Ağustos ayı içerisinde ilk gaz alma gerçekleştirilerek elektrik üretimine başlandı.