ESTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasime Demirel danışmanlığında yürütülen projede, öğrenci Gizem Çiftlik tarafından "İstiridye mantarının (Pleurotus ostreatus) yerli tohum üretimi ve atık kahve telvesi substratında yetiştirilmesi" konusunda çalışma gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, kahve telvesi substratlarında yerli istiridye mantarı tohumu ve mantarı yetiştirilerek sıfır atık prensibiyle ekonomiye geri kazandırıldı. Bu çalışma ile ithalatın önüne geçilerek yerli mantar tohumu üretimine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Projenin danışmanı Prof. Dr. Rasime Demirel, projenin ülkedeki mantar üretim süreçlerindeki tohum temini sorununa çözüm getirmeyi amaçladığını belirtti. Bu çalışmanın, kültüre edilebilen mantarların yeniden ve istenildiği kadar üretilebilmesini sağladığını ifade ederek, aile, toplum ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Öğrenci Gizem Çiftlik ise projenin temelini, mantar üreticilerinin karşılaştığı sorunları araştırarak attığını ve yerli tohum elde etmek konusunda bir çözüm arayışına girdiğini belirtti. Aynı zamanda atık durumundaki kahve telvesini kullanarak sıfır atık prensibiyle geri dönüşüme katkı sağlamayı amaçladığını sözlerine ekledi. Proje sürecinde kahve telvesinin kullanım oranları üzerine de çalıştıklarını ifade eden Çiftlik, yüksek oranda kahve kullanmanın mantarın gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, yüzde 10-15 kahve kullanımının mantarın iyi gelişimini sağladığını vurguladı. Projede ayrıca elde edilen mantarlardan tekrar tohum elde edilebildiği de belirtildi.

Kaynak: AA