Japon uzmanlar gizemini çözmeye çalışıyor: Toksik şok sendromuyla öldüren enfeksiyon yayılıyor

Japonya'da son derece öldürücü ve bulaşıcı suşların varlığının doğrulanmasının ardından, A grubu streptokok hastalığının en sert ve potansiyel olarak ölümcül formu olan streptokok toksik şok sendromunun (STSS) yayılmaya devam edeceğine dair endişeler artıyor. 2024 yılındaki vaka sayısının geçen yılın rekorunu kırması bekleniyor.

"Açıklayabilecek aşamada değiliz"

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) "Streptokokun fulminan (şiddetli ve ani) formlarının arkasındaki mekanizmalarla ilgili hala bilinmeyen birçok faktör var ve bunları açıklayabilecek aşamada değiliz" dedi. NIID tarafından açıklanan geçici rakamlara göre geçen yıl 941 STSS vakası rapor edildi. 2024'ün ilk iki ayında, Japonya'nın 47 vilayetinden ikisi hariç hepsinde tespit edilen enfeksiyonlarla birlikte 378 vaka kaydedildi.

20130127-132043

50 yaş altındaki hastalarda daha ölümcül

NIID'e göre, yaşlı insanlar daha büyük risk altında kabul edilirken, A grubu suş 50 yaşın altındaki hastalar arasında daha fazla ölüme yol açmaktadır. Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, 2023 yılının temmuz ve aralık ayları arasında STSS teşhisi konulan 50 yaşın altındaki 65 kişinin 21'i hayatını kaybetti.

Strep A bakterisi

STSS vakalarının çoğuna streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri neden olur. Daha yaygın olarak strep A olarak bilinen bu bakteri, özellikle çocuklarda boğaz ağrısına neden olabilir ve pek çok insan bu bakteriyi bilmeden vücudunda taşır ve hastalanmaz. Ancak enfeksiyona neden olan oldukça bulaşıcı bakteriler, bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ciddi hastalıklara, sağlık komplikasyonlarına ve ölüme neden olabilir. STSS vakalarının yaklaşık %30'u ölümcül.

Hızlı artışın nedeni kısıtlamaların kaldırılması olabilir

Yaşlı insanlar soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşayabilir, ancak nadir durumlarda semptomlar boğaz, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjiti içerecek şekilde kötüleşebilir. En ciddi vakalarda organ yetmezliği ve nekroza yol açabilir. Bazı uzmanlar geçen yıl vakalardaki hızlı artışın, koronavirüs pandemisi sırasında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla bağlantılı olduğuna inanıyor. Artışlarda Covid-19 izolasyonlarının kaldırılması, insanların hijyene ve sosyal mesafeye olan ilgisinin azalması gibi etkenler söz konusu. Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları profesörü olan Ken Kikuchi, bu yıl şiddetli invaziv streptokok enfeksiyonu geçiren hasta sayısındaki dramatik artıştan "çok endişeli" olduğunu söylüyor.

mb_6n3YJQ06ukVCXNOPNhQ

"Derhal kontrol altına almamız gerekiyor"

Guardian'a konuşan Kikuchi, "Bana göre Japonların %50'sinden fazlası Sars-CoV-2 [Covid-19'a neden olan virüs] ile enfekte olmuş durumda. İnsanların Covid-19'dan kurtulduktan sonraki immünolojik durumları bazı mikroorganizmalara karşı duyarlılıklarını değiştirebilir. Şiddetli invaziv streptokokal pyogenes hastalıklarının enfeksiyon döngüsünü netleştirmemiz ve bunları derhal kontrol altına almamız gerekiyor" dedi.

Covid-19'da olduğu gibi streptokok enfeksiyonları damlacıklar ve fiziksel temas yoluyla yayılır. Bakteri ayrıca el ve ayaklardaki yaralar yoluyla da hastalara bulaşabilir. Strep A enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak daha şiddetli invaziv A grubu streptokok hastalığı olan hastaların yoğun tıbbi müdahalenin yanı sıra antibiyotik ve diğer ilaçların bir kombinasyonuna ihtiyaç duyması muhtemel.