İYİ Parti’nin Anadolu’nun nabzını tutma çalışmaları kapsamında, önceki gün İYİ Parti kurmayları Burdur’daydı...İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, bir dizi temaslar ve ziyaretler gerçekleştirdi.

İYİ Parti’nin tecrübeli isimlerinden Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, İYİ Parti’nin ekonomi’ye hakim olan isimlerinden, geçmişte Kalkınma Bakanlığında görev yapan bürokratlardan biri olan Erhan Usta, ile siyasetin yeni yüzlerinden akademisyen iken İYİ Parti’de Kalkınma politikaların- dan sorumlu olan Ümit Özlale, Burdur’da geniş çaplı bir tur düzenlediler.

İYİ Parti Heyeti’nin Burdur ziyaretindeki en öne çıkan farklı etkinlerden biri de, programın finalinin yapıldığı Burdur ekonomisinin fotoğrafının çekildiği, durum tespitlerinin yanı sıra önerilerinde de yer aldığı ‘Burdur sunumu’ oldu.

İYİ Parti Heyeti Burdur programına, İYİ Parti Burdur İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek başladı. Burada partililerle bir süre görüşen heyet basın mensuplarının ve partililerin sorularını yanıtladı.

“BİZ, SEÇİM İTTİFAKI YAPTIK”

'Bir partilinin Millet İttifakı'nın geleceğiyle ilgili sorusu üzerine İsmail Tatlıoğlu, "bu süreçte elbette ki birlikteliğimizin taraflardan do- layı arızaları var. Bu konuda bizim bir yolumuz var. Genel olarak gittiğimiz yol var. Millet İttifakı'nın ismi de bizim. Bizim ittifakımız Cumhur İttifakı'ndan çok farklı bir şey. Onlarınki bir koalisyon. Ülkeyi birlikte yönetme arzusu. Onların bir tane ortak adayları var ve Türkiye'yi de ortak yönetiyorlar. Mecliste MHP'nin eli kalkmasa AK Parti'nin oylarını saymazlar. Bütün günahları, sevapları ortak. Böyle bir birliktelik var. Tam bir koalisyon.

Zaten Devlet Bahçeli'nin yapısı da iyi bir koalisyon mensubudur. Hatırlayın 1999'da bunu gösterdi. Hiçbir arıza çıkartmayan bir koalisyon mensubu. Millet İttifakı olarak tabii ki böyle bir yapımız yok. Biz, seçim ittifakı yaptık. Demokratik alanın genişlemesi için böyle bir ittifak yaptık. Hatırlarsanız böyle bir ittifaka da zorunlu olarak girdik ve sonra bunu organize ettik" dedi.

   'TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇALIM İDDİAMIZ VAR'

Yerel seçimlerdeki başarının mimarının Meral Akşener olduğunu savunan Tatlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreçte elbette ki birlikteliğimizin taraflardan dolayı arızaları var. Yani nasıl bizim için bu (bozkurt işareti yaptı) karşı taraf için arıza ise o taraflar için de arızalar, var ama biz şunu biliyoruz ki bizim Cumhuriyet Halk Partisi ile Türkiye'yi birlikte yönetelim iddiamız yok. Var mı? Yok.

Bizim birlikte Türkiye'nin önünü açalım iddiamız var. Birlikte Türkiye'de asgari temel unsurları yerleştirelim iddiamız var. Yoksa biz bugün geçtiğimiz örneklere bakarsak bir seçime girdik, her partinin kendi Cumhurbaşkanı adayı vardı.

Biz kazansaydık Türkiye'yi Meral Akşener yönetecekti, CHP kazansaydı Muharrem İnce yönetecekti.”

  ‘KAPATTIR KARDEŞİM, ELİNİ KİM TUTTU'

Tatlıoğlu, Devlet Bahçeli'nin HDP'nin kapatılmasına yönelik sözleri için ise şunları söyledi: "Kardeşim, elini kim tuttu. Mesele o değil. Mesele bunun konuşulması. Sen Yargıtay'a başvurabiliyor musun? Başvurabiliyorsun. Gru- bun var. Başvurdun mu? Hayır. Konu bu değil. Konu bunlar konuşulsun. Biz de bunları konuşalım, bunlara cevap verelim." diye konuştu.

'BUNLAR UYDURULMUŞ MESELELER'

Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta’da; AK Parti ile İYİ Parti arasında görüşmeler ol- duğu yolundaki soruya şu yanıtı verdi: "Biz iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Bu sistemi AK Parti 'gel konuşalım kardeşim' derse 'yok biz sizinle konuşmayız' diyebilir miyiz? O zaman bir masa etrafında oturulabilir. Ama bu masada ana muhalefet partisinin de olması lazım diye bir şartımız var. Buna karşı çıkmak tabii an- lamsız olur. Böyle bir görüşmeden genel merkezde kimsenin haberi yok. Böyle bir görüşme yok daha doğrusu. Bunlar uydurulmuş meseleler."

İYİ Parti Heyeti, İYİ Parti Burdur İl Başkanlığı ziyaretinin ardından şehrimizdeki çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti. Bu ziyaretlerde İYİ Parti yöneticileri Burdur hakkında izlenimler ve gözlemler yapma fırsatı bulurken, özellikle de Burdur ekonomisi hak- kında fikir sahibi oldular...

‘Türkiye’nin en ihtiyaç duyduğu şeylerin başında basın özgürlüğü var’

Sivil toplum kuruluşları ziyaretleri kapsamında, Burdur Gazeteciler Cemiyeti’ni de (BGC) ziyaret eden İYİ Parti heyeti burada basın mensuplarının ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, şehrimizdeki gazeteciler ile sohbet ettiler.

Gazeteciler Cemiyeti’nde ko- nuşan İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, “bir ülke de demokrasi basın özgür- lüğü ile vardır. Bunun hem Türkiye kıymetini bilecek hem basın kıymetini bilecek. Yani hem Türkiye yaşatmayı bilecek hem de basın geçmişte olduğu gibi hovardaca kullanmayacak.

O nedenle Türkiye’nin en ihtiyaç duyduğu şeylerin başında basın özgürlüğü var. Deneten, denetlemenin temel unsuru da kamuoyu adına basındır.

Bugün basının yeni aldığı şekliyle artık yerel basın, genel basın gibi bir kavramın çok kalmadığını düşünüyorum. Hatta ulusal basın , küresel basın anlamında da kalmadığını düşü- nüyorum. Basın mantığı olan, önünde de onun- la ilgili donanımı olan herkes bence küresel bir basın mensubudur. Dünyanın her yerine haberi ulaştırabilen ve dünyanın her yerinden haberi alabilen bu anlamda da dünya böyle bir küre- selleşme ve tekonolojinin gelişmesiyle beraber bir ortam içerisinde daha zengin ve daha güzel bir dünya olması lazım. İnşallah böyle de olacaktır.

Türkiye inşallah bu içinde bulunduğu basının en özgür olmadığı ortamı hızla geçecek ve Türkiyeyi coşkulu bir atmosfere sokacak güçlü bir basın, tabiki güçlü bir basın özgürlüğü ile birlikte yaşayacağız. Siyasetin özgürce ve etkin yapılması basın özgürlüğü ile örtüşen bir şey.” şeklinde konuştu.

‘Bozulmuş sistemi yeniden tamir edip, daha güzel bir gelecekte bir araya gelebiliriz’

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale’de; “bütün dünyada basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün orta, uzun dö- nemde büyümeye, kalkınmaya olumlu etki yaptığını biliyoruz. Etki yapmasaydı bunu yine de sonuna kadar savunmamız gerekiyordu. İnsana yakışan, bize yakışan şey basının tamamıyla özgür olduğu ve herahangi bir şekilde maddi kaygı hissetmeden görüşlerini ifade edebildiği bir dünya. Umarım o bozulmuş sistemi yeniden tamir edip daha güzel bir gelecekte partiler ve basın eskiden olduğu gibi 80 sonrasında olduğu gibi tekrardan bir araya gelebiliriz.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Heyeti Burdur Gazeteciler Ce- miyeti ziyaretinin ardından ekonomi sunumu etkinlikleri kapsamında  Burdur Belediyesi Sergi ve Konferans Salonu Amfisi’nde partililer, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Tatlıoğlu, burada da yaptığı konuşmada, 30 büyükşehri de içine alan ekonomi sunumu etkinliklerine Burdur'dan başladıklarını söy- ledi. ‘Türkiye'nin en önemli sorununun, sorunlarını konuşamama olduğunu’ söyleyen Tatlıoğlu, "biz bu atmosfer değişsin diye bir parti kurduk." dedi.

Bir Türkiye hayali ve dünya okumaları ol- duğunu belirten Tatlıoğlu, şöyle konuştu: "Biz Türkiye'yi yönetelim, Burdur'u biz yönetelim diye yola çıktık. Yolumuz bu, bizim adımıza şu veya bu şekilde konuşanların, konuşmalarının ne içeriği ne de kapsamı bizim yolumuzla sözümüzle bir alakası yok.

İnşallah bu büyük millete yardım edecek ve Türkiye'yi buradan çıkaracağız. Çok büyük potansiyeli olan bir ülke Türkiye, güçlü bir Türkiye için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip bir ülke. Bu karamsar atmosfer üç ay içinde coşkuyla dolar."

İYİ Parti’nin yeni isimlerinden Kalkınma Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale’de hazırladığı Burdur dosyasını, sinevizyon eşliğinde katılımcılarla paylaştı.

Özlale’nin Burdur sunumunda, Burdur ile ilgili çarpıcı tespitler yer alırken, “süt potansiyeline rağmen süt’ü işleyen endüstri tesislerinin Bur- dur’da olmayışı, yine mermer varlığında blok mermer satışı yerine, mermeri işleyecek ürün haline geti- recek işletmelerin azlığına dikkat çekişi ve Burdur’un turizm potansiyeline atıfta bulunarak, bu zenginliği değerlendirecek önerileri paylaşması” öne çıkan konu başlıkları oldu.

"Türkiye'yi zenginleştirecek bir dış politika uygulamamız gerekiyor"

Ümit Özlale de; Burdur'un Türkiye'den, Türkiye'nin de dünyadan ayrı tutulamayacağını, dünyada yeni bir döneme girildiğini söyledi. Dünyadaki ticaret dengeleri değişirken Türkiye'nin bu değişimin dışında kalamayacağını dile getiren Özlale, Türkiye'nin dış politikasının ülkeyi yalnızlaştırdığını iddia etti.

Özlale, Türkiye'yi zenginleştirmek üze- rinden bir dış politika üretmek gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'nin dış politikası mev- cut koşullarda Türkiye'yi fakirleştiriyor. Fakirleşen hiçbir ülke dünyada daha fazla sesini çıkartamaz. İYİ Parti olarak önceliğimiz Türkiye'yi zenginleştirecek bir dış politika uygulamamız gerekiyor." diye konuştu.

Özlale, dördüncü sanayi devriminin gerektirdiği teknoloji dönüşümünün yakalanamaması durumunda ülkenin geriye gideceğini savundu.

M. Fatih BAŞCI