Türkiye, bölgemiz ve Burdur, iki gün sonra tarihi bir güne tanıklık edecek. Bağımsızlığımız ve istiklâlimizin sembolü, kalıcı belgesi, birinci Meclis’te Burdur Mebusu Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı, dizelere yansıyan o muhteşem eser, İstiklâl Marşı’mızın TBMM’de kabul edilişinin 100’ncü yılını kutlayacağız.

Tabiiki; ‘İstiklâl Marşı, Akif’ denilince, Burdur’da bu tür kavramlar, tanımlamalar, daha farklı bir anlam kazanıyor. Çünkü; Akif Burdur Milletvekili... O’nun adını gururla taşıyan Üniversite (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi - MAKÜ) Burdur’da...

Elbette; nasıl 100 yıl önce Akif’in şiirleri, İstiklâl Marşı dizeleri o günün zor şartlarında milletimize umut olduysa, bugün de Mehmet Akif herkesin ortak değeri, üzerinde mutabık kaldığı bir isim... İstiklal Marşı’mızın TBMM’de kabul edilişinin 100’ncü yılı, içinde bulunduğumuz pandemi ortamında olsak bile;  bütün Türiye’de, vatan sathında coşkuyla kutlayacağız, o heyecana ortak olacağız...

Ama; Burdur’da 12 Mart tarihi gelince farklı bir heyecan var. Çünkü; son yıllarda 12 Mart İstiklâl Marşı ile ilgili etkinliklerinin ilgi odağı, ana merkezi, Burdur olmaya başladı. MAKÜ’nün kurulmasıyla birlikte, MAKÜ ve ilimizdeki diğer dinamiklerin iş birliğiyle artık Cumhurbaşkanları düzeyinde ulusal ve uluslararası (Akif’in memleketi Arnavutluk’ta) etkinlikler düzenlenmeye başladı. MAKÜ 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 12’nci mecvut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Burdur’da Akif etkinliklerinde ağırladı.

Geçen yıl da üçüncü Mehmet Akif ödülleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan Burdur’a gelecekti. Son anda 10 Mart tarihinde korona vakalarının Türkiye’de ilk kez görülmesiyle birlikte, tam da geçen yıl bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Burdur’a 11 Mart’ta yapacağı ziyaret ve Akif organizasyonu ertelenmişti...

Ve; aradan bir yıl geçerken İstiklâl Marşı, bu sene 100’ncü yıl esprisi ve konsepti ile çok daha özel bir mana, derinlik kazandı.

Cumhurbaşkanlığı 2021 yılını ‘İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Yılı’ ilan etti. Yıl içinde pek çok Akif etkinliği hazırlıklarına başlandı.

 İşte; bu noktada Akif ismini taşıyan MAKÜ’de ayrı bir heyecan ve hazırlıklar var. MAKÜ başta 12 Mart olmak üzere yıl boyunca pek çok Akif etkinliği gerçekleştirecek. MAKÜ’nün geçen yıl Burdur’da düzenleyeceği Akif etkinliği, bu sene Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak.

MAKÜ, İstiklâl Marşı’mızın kabul edilişinin 100. yıl dönümünde logo, slogan çalışmalarında pek çok kültür-sanat etkinliğine kadar geniş yelpazede Akif etkinlikleri için hazırlıklar, planmalar yapıyor.

MAKÜ Rektörü Adem Korkmaz, dün düzenlediği basın toplantısında istiklal Marşı 100. Yıl etkiniliklerini Burdur’daki basın camiasına anlattı, kamuoyu ile paylaştı.

MAKÜ Düzenleyeceği Etkinlikler İle İstiklâl Marşı'nın 100. Yılına Damga Vuracak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin 100. yılı nedeniyle yapılması planlanan faaliyetler hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına MAKÜ yönetimi tam kadro katıldı. Toplantıda konuşma yapan Rektör Korkmaz, sözlerine geçtiğimiz günlerde şehit olan asker ve kamu görevlilerini anarak başladı.

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılı münasebetiyle bu toplantıyı düzenlediklerini söyleyen Rektör Korkmaz şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2021 yılı Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı Yılı ilan edilerek tüm kamu kuruluşlarına Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı ile ilgili çalışmalar yapılması konusunda bir görevlendirme yapıldı. Biz Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak zaten her yıl bu çalışmaları yürütüyoruz. Gerek Akif’i anma programları gerek İstiklâl Marşının kabulü gerekse Akif’in yaşamına ilişkin bir dizi çalışmaları yapıyoruz. Ancak bu yıl İstiklâl Marşımızın 100. yılı olması sebebiyle bizim bu anlamda iki şeyi yapmamız gerekiyor. Birincisi adını taşımanın verdiği sorumlulukla Akif’e yaraşır bir üniversite olmamız gerekiyor; eğitim kalitemiz ve yaptığımız çalışmalarla bunu göstermemiz gerekiyor. İkincisi de elbette birçok kurumdan öncelikli olarak bizim Akif ile ilgili bilinçlendirme, tanıtma, basın yayın faaliyetleri, akademik çalışmalar, araştırmalar konusunda öncülük etmek gibi bir görevimiz de var.”

Törenlerin Bir Kısmı TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde

2020 yılında iptal edilen programı hatırlatan Rektör Korkmaz, bu yıl yapılacak etkinliklerin önemli bir kısmının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirileceğini söyledi. Rektör Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl İstiklâl Marşının 100. Yılı olduğu için biz bu konuya ayrıca bir önem atfettik. Yine Mehmet Akif’in ismine yönelik uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödüllerini 5 yıl önce başlatmıştık. Geçen yıl 3.sünü vermek üzere yine Burdur’da Cumhurbaşkanımızın da katılacağı bir program düzenlenmişti ancak ülkemizde ilk koronavirüs vakasının görülmesi nedeniyle program bir gece önce iptal edildi. Cumhurbaşkanımız bu programın başka bir zamanda yapılması gerektiğini iletti. Bizler de bu konuyu tekrar gündeme getirdiğimizde içinde bulunduğumuz haftanın 100. yıl olması münasebetiyle özellikle programların büyük çoğunluğunu Ankara’da yapılması konusunda bir görüş oluştu. Bu yıl ödül programının 11 Mart 2021 Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir Akif’i Anma Programı çerçevesinde verilmesi yönünde dönüşler aldık.

Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri’ni devletin en yüksek organı olan Cumhurbaşkanlığında verilmesi konusunda bizler de mutlu olduk. Geçen yıl hazırlığını yaptığımız ama veremediğimiz 3. Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri’ni bu yıl Külliye’de takdim edeceğiz. Şehrimizden ve üniversitemizden küresel salgın koşulları nedeniyle sınırlı sayıda katılımla yapacağız. Bir de yarın başka bir programımız var. Yarın da Milli Eğitim Bakanlığı Olgunlaşma Enstitüsü ile birlikte hazırlamış olduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ev sahipliği yaptığı 100. yıl özel sergisinin açılışını Milli Eğitim Bakanlığı ve MAKÜ olarak ortaklaşa yapacağız. Yarın saat 11’de yine Cumhurbaşkanımız ve Meclis Başkanımızın katılımlarıyla sergi açılışımız gerçekleşecek. Bu hafta bu programlar art arda gelince biz de netleşen ve çalışmalarını sürdürdüğümüz diğer konular üzerinden sizleri bilgilendirmenin görevimiz olduğunu düşündük. Onun için bugün bir araya geldik.”

İstiklâl Marşı Sloganına ‘İlelebet İstiklâl’ Vurgusuyla Destek Verdik

Etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen slogan çalışmalarına MAKÜ’nün de destek verdiğini belirten Rektör Korkmaz, “Bunun dışında İstiklâl Marşının 100. yılına özgü bir sloganının oluşturulması gerekiyordu. Bu slogan çalışmasında da bizim önerdiğimiz sloganımız bunun yapısını oluşturdu. ‘10 Kıta Bir Vatan’ şeklinde oluşan slogana bizim de oluşturduğumuz ‘İlelebet İstiklâl’ ibaresi eklendi. Ve bu ikisi birleşerek Milli Eğitim Bakanlığı’nın uhdesindeki bir komisyon ile bizim komisyonumuz bir araya geldi, ‘10 Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklâl’ sloganıyla da bütün Türkiye’deki çalışmalar bu isim üzerinden yürütülecek. Bizler bu çalışmayı da yürütüyoruz.” dedi.

10 Kıta, 1 Vatan İlelebet İstiklâl Söyleşileri ve Özel Pul Tasarımları

İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. yıl dönümünde yapılması planlanan faaliyetler ile ilgili basın mensuplarına bilgiler aktaran Rektör Korkmaz bu kapsamda oluşturulan materyalleri tanıttı.

Rektör Korkmaz, “Bizler 2022 yılının Mart ayına kadar bir yıl boyunca süren çalışmalar yürüteceğiz. 10 Kıta 1 Vatan İlelebet İstiklâl Söyleşilerimiz var. Bu dönem bunu dijital platformlarla yürütüyoruz. Yine 100. Yılı Hatıra Pul Tasarımları ve Anmalık İlkgün Zarf Tasarımları yapıldı. Bu kapsamda PTT ile gerekli çalışmalar da yapıldı.

Burada kullandığımız görsel ve resimler de üniversitemizin hocalarının emeğinden geçen bir çalışma oldu. Bundan da bol sayıda basıp hatıra ve koleksiyonerlere hizmet etmek açısından bu çalışmaları yürütüyoruz.” diye konuştu.

Akif Okumaları ile 100.Yıl Madalyonu ve Berat Takdimi

Etkinlikler kapsamında yapılacak olan diğer faaliyetler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Rektör Korkmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Akif Okumaları isimli bir ders, seçmeli ders olarak üniversitemizde öğrencilerimize okutulacak. ‘100. Yıl Madalyonu ve Berat Takdimi’, yine Akif, İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı gibi yakın tarih konularında çalışmalar yapmış ‘100 Kişiye 100 Madalyon Takdimi’ adında bir çalışmamız var. Bunun da tasarımı üniversitemize ait.

Bu kişileri de üniversitemizde ağırlayarak madalyon takdimlerini gerçekleştireceğiz. İstiklâl Marşı’nın yazılış öyküsünü dizgi ve hikâye kitabı olarak hazırlayan akademisyenlerimizin çalışmaları da devam ediyor. Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı dönemini genç kuşaklar ve çocuklarımıza daha iyi anlatmak için tasarlanan bir başka çalışma da budur.

Bu çalışmalar sadece Mart ayına özgü değil yılın her ayına yayacağımız çalışmalar olacak. 19 Mayıs’ta Akif’in Kurtuluş Savaşı döneminde hareket ettiği alanların bisikletçiler tarafından bir güzergâh alanı olarak oluşturulması ve Tacettin Dergâhı ve Eski Meclis’in önünde sonuçlanacak çalışmanın planlanması devam ediyor.  Bunun dışında istiklal Marşı’nın resmi bestecisi bildiğiniz gibi Osman Zeki Güngör’dür ama yine resmi olarak yapılmış başka İstiklal Marşı besteleri de vardır. Bunlardan 8 tanesinin bestelerinin birebir basımlarını gerçekleştirdik. “

Faaliyetler Tüm Yıla Yayılacak

MAKÜ’nün faaliyetlerini tüm yıla yaydığını belirten Rektör Korkmaz, "Bunlar dışında Mehmet Akif Ersoy Sanal Müzesi oluşturulması, Akif Salnamesi'nin yayınlanması, İstiklâl Marşı'nın yazılış öyküsünü anlatan bir belgesel filmin hazırlanması, 15 bin fidanın Hatıra Ormanında toprakla buluşturulması, ipek mendil üzerine baskılar yapılması, İstiklâl Ajandasının hazırlanması ve dağıtımı ile Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumunun da bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesinin plan dahilinde olduğunu ve bunlara ilave birçok faaliyetinde yapılabileceğini” sözlerine ekledi.