Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur'daki İnsuyu Mağarası'nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri ile Türkiye Mağaracılık Federasyonu, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü tarafından ziyarete kapalı galerilerde inceleme çalışması yapıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Doğa Turizmi Eylem Planı çalışmaları kapsamında Burdur'un Mağara Turizmi potansiyelini artırmak, ziyaretçi deneyimini iyileştirmek ve ziyaretçilerin doğa koruma bilincinde farkındalık oluşturmak amacıyla İnsuyu Mağarası'nın ziyarete kapalı galeri ve göllerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu, Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç ile Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden uzmanlar etüt tespit çalışmaları yaptı.


Ekibin etüt ve tespit çalışma sonuçlarının Burdur Valiliği'ne sunulmasının ardından ziyarete açılacak yeni galeriler belirlenecek. Yapılacak çalışma ile şu anda ziyarete kapalı bazı bölümlerde ziyaretçilerin küçük gruplar ve rehber eşliğinde gezebilmesine imkan tanınacak. Öte yandan İnsuyu Mağarası'nın içindeki kuruyan Büyük Göl'ün alt kısmına inen uzmanlar yaklaşık 30-35 metre derinlikte suya rastladı.

İnsuyu Mağarası: 1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası unvanına sahip İnsuyu Mağarası Burdur iline 13 km. mesafede Burdur-Antalya yolu üzerinde Çatağıl Köyü sınırları içerisinde yer alan bir mağaradır. Mağaranın yaklaşık 500 metrelik kesimi ziyaretçiye açık olmakla birlikte mağara içerisindeki galerilerin toplam uzunluğunun 2012 yılındaki haritalama çalışmaları ile 8.350 metre olduğu tespit edildi. İnsuyu Mağarası her yönde uzanan karmaşık galeri sistemleri ile Labirent Mağara niteliği taşımaktadır.
İçerisindeki 9 göl ile üne kavuşan İnsuyu Mağarasında, son yıllarda yaşanan küresel ısınmanın da etkisiyle göllerdeki su seviyelerinde düşüşler ve kurumalar yaşandı.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasında 2012 yılında imzalanan protokol ile mağaranın rehabilitasyonu için ilgili kurumlar tarafından çalışmalar başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6'ıncı Bölge Müdürlüğü tarafından mağara ekosistemine uyumlu hale getirilen mağara içi aydınlatması ve Burdur Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mağara giriş alanında yapılan yeni tesisler ve peyzaj düzenlemesi ile mağara ve çevresinin ihtiyaç duyduğu iyileştirme çalışmaları yapıldı.