TÜRKİYE'nin turizme açılan ilk mağarası olan olan Burdur'daki İnsuyu Mağarası'nı 1 Haziran'dan bu yana 25 bin kişi gezdi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan ve normalleşme adımlarının atılması ile 1 Haziran'da ziyarete açılan İnsuyu Mağarası'nı o günden bu yana yaklaşık 25 bin kişi gezdi.

Çevresindeki bilinçsiz sulama nedeniyle içindeki irili ufaklı 9 göl kurusa da ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam eden İnsuyu Mağarası'nı 2019 yılında, 114 bin 253 kişi ziyaret etti.

Mağarada  Pandemi döneminde normalleşme adımlarının atılması ile birlikte yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşanıyor. 1 Haziran'dan bu yana mağarayı yaklaşık 25 bin kişi gezdi.

İstanbul'dan geldiğini ve Mağaradan çok etkilendiğini söyleyen İlke Ciritci "içeride binlerce yılda oluşan bir doğal güzellik görüyoruz. Son derece etkilendik tabi ama üzüldüğümüz bir nokta içerisindeki göllerin çekilmiş olması. İnşallah göllerde su yeniden birikebilir" dedi.

İstanbul'dan geldiğini söyleyen Ateş Aytar'da "tabelada kocaman Büyük Göl yazıyor ama gölü göremeyince hayallerim yıkıldı. Çok üzüldüm" diye konuştu.

Sakarya'dan geldiğini söyleyen Yasemin Yılmaz Mağaranın çok güzel olduğunu söyledi.

Eskişehir'den uzun yıllar önce çocukken mağaraya geldiğini söyleyen Ömer Girgin ""çok etkileyici. gerçekten çok güzel. İçerisi aynı zamanda çok soğuk. Ülkemizde böyle zenginliklerin olması çok güzel" dedi.

Belçika'dan geldiğini söyleyen Munise Denizli ve kızı Ela Nur Denizli ise "kesinlikle gelinmesi ve görülmesi gereken bir yer. Herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

Uşak'tan geldiğini söyleyen Büşra Gencer ise "arkadaşlarımla birlikte mağarayı görmeye geldik.İnsuyu Mağarası'nın adını daha önce duymuştum ama bugün gezmek mümkün oldu. Pandemi sonrası maskelerimizle, sosyal mesafeyi koruyarak geziyoruz. Burası çok güzek bir yer. Mutlaka gekip görülmesi gereken bir yer" diye konuştu.

İNSUYU MAĞARASI

Burdur- Antalya karayolu üzerinde, Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta yer alan İnsuyu Mağarası, toplam 597 metre uzunluğunda yatay bir mağaradır. İnsuyu'nda karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir. Kalker tortulanmalarından türlü şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitlerin oluşum tarzları dikkate alındığında, mağaranın binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. İnsuyu Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 9.7.1976 gün ve A 113 sayılı kararı ile birinci derece doğal sit olarak tescil edildi.