Hayvancılık sektörünü misyon edinen, ihtisaslaşma çabası içerisinde yer alan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) geliştirdiği projeler, somut kazanımlarla emin adımlarla yolunda ilerliyor.

Hayvancılık’ta odaklaşan MAKÜ, birikimini, tecrübelerini Burdur Tarım Fuarı’nda da paylaşıyor. Fuar, MAKÜ’nün hayvancılık çalışmalarını üreticilere, kamuoyuna aktardığı platform oldu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tarım ve Hayvancılık Fuar’ında kurulan MAKÜ standında Burdur’da görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi.

Basın mensuplarına konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, “Burdur’da yapılan geleneksel hale gelmiş, artık kendi kurumsal kimliğini oluşturmuş tarım hayvancılık fuarına biz de üniversite olarak başından beri çok ciddi destek veriyoruz. Üniversitenin yaptığı çalışmaları, anlattığımız projelerin önemli bir kısmının sonuçlarını da burada sergiliyoruz. 4 gün boyunca canlı, dinamik, güçlü bir varlık göstermeye çalışıyoruz. Fuarlar esasında ülkenin sektörlerinin kendini tanıttığı hefef kitlesiyle, üreticisiyle, müşteri potansiyeli ile buluştuğu mekanlar. Artık bundan sonraki dönemde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi daha çok teknoloji, bilişim temelli çalışmalarıyla kendisini ortaya koyuyor ve gelecekteki çalışmalarını da bu vizyona oturtuyor. Şunu anlatmaya çalışıyoruz, artık tarım dijital çağa hazırlanmak zorunda. Önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılıktaki dijitalleşme konusunda Türkiye’de öncü ve lider çalışmalar yapacak bir konsept üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“Fuar da farklı bir çalışma yürüterek fuara renk katıyoruz”

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin bütün fuarları önemsediğini belirten Rektör Korkmaz, “Üniversitemiz fuarları çok önemsiyor. Sadece tarım hayvancılık fuarı değil alanındaki bütün fuarlara ilgi gösteriyoruz. Ama Burdur’da yapılan geleneksel hale gelmiş, artık kendi kurumsal kimliğini oluşturmuş tarım hayvancılık fuarına biz de üniversite olarak başından beri çok ciddi destek veriyoruz. Üniversite burada 4 gün boyunca fuardan hiç ayrılmıyor. Alanında uzman hocalarımız yetiştiricilere, ilgi gösterenlere, kadınlara eğitimler veriyoruz. Fuar esnasında değişik etkinlikler düzenliyoruz. Yani bir anlamda fuar da farklı bir çalışma yürüterek fuara renk katıyoruz. Ama çok daha önemlisi bu sene özellikle daha önceki yıllarda konuştuğumuz üniversitenin yaptığı çalışmaları, anlattığımız projelerin önemli bir kısmının sonuçlarını da burada sergiliyoruz. Bu fuarın bizim açısından farkı bu. Şunu yapabilirsiniz, bu gibi çalışmalarda, toplantılarda, basın toplantılarında bir takım projelerinizi anlatabilirsiniz, hedeflerinizi anlatabilirsiniz. Ama biz son 3 yıl içerisinde yaptığımız çalışmalarda 1. Nesil dediğimiz sonuçlarımızı sizlerle paylaşıyoruz, Burdur’un halkıyla paylaşıyoruz, yetiştirici ile paylaşıyoruz, üreticiyle, kooperatifi ile, yatırımcısı ile paylaşıyoruz. Bu anlamda üstlendiğimiz misyon birçok kuruma göre farklılık arz ediyor. Öğrencilerimiz burada, akademisyenlerimiz burada, üniversitenin yöneticileri ve sorumluları burada. 4 gün boyunca canlı, dinamik, güçlü bir varlık göstermeye çalışıyoruz. Umarım başarılı oluruz.” ifadelerini kullandı.

“Tarım, dijital çağa hazırlanmak zorunda”

Konuşmasında fuarların önemine de dikkat çeken MAKÜ Rektörü Adem Korkmaz,“Fuarlar esasında ülkenin sektörlerinin kendini tanıttığı hefef kitlesiyle, üreticisiyle, müşteri potansiyeli ile buluştuğu mekanlar. Aynı zamanda bilimin, teknolojinin, argelerin geldiği noktayı göstermesi bakımından da büyük bir buluşma noktası, büyük bir fırsat noktası. Müşterilerin ya da katılımcıların, ziyaretçilerin kafalarında oluşan soruları ya da yaşadıkları sorunları, ihtiyaç duydukları teknolojik ekipmanların ya da yeni ürünlerin rahatlıkla bulunduğu, kontratların yapıldığı, sözleşmelerin yapıldığı, tanıtımların yapıldığı bir platform olarak ilgi görüyor. Biz de bu anlamda üniversite olarak kendimizi hem halkımıza tanıtalım hem yetiştiricimiz bizim temel hedef kitlemiz olan Burdur’un köylerinden, kırından gelmiş yetiştiricileri, üreticilerine temas sağlamak, varlığımızı, çalışmalarımızı anlatmak üzerine bu fuarda yer alıyoruz. Artık bundan sonraki dönemde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi daha çok teknoloji ve bilişim temelli çalışmalarıyla kendisini ortaya koyuyor ve gelecekteki çalışmalarını da bu vizyona oturtuyor. Şunu anlatmaya çalışıyoruz, artık tarım dijital çağa hazırlanmak zorunda. Tarım sektörü, hayvancılık sektörü. Çünkü üretim ölçeklerinin büyümesiyle işletme verimliliklerinin artabilmesi için ister istemez hatanın çok çok azaldığı, kontrolün önem taşıdığı, insan sağlığının ve hijyenin belirleyici olduğu, gıda merkezli sektörlerin dijital teknolojilerle buluşmaları artık kaçınılmaz bir gerçeklik olarak önümüzde duruyor.” dedi.

“Türkiye’de öncü ve lider çalışmalar yapacak bir konsept üzerinde çalışıyoruz”

Rektör Korkmaz; “Bu anlamda MAKÜ’nün arge projeleri, arge ekipleri bütün çalışmalarını bu alana odakladı. Burada bir nesil değişikliğide koyduk önümüzdeki dönem için. Ortak hayvancılık sektöründe dijital teknolojiler araştırma merkezini kurduk ve bu merkezde Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden niteliği, kalitesini ispat etmiş  Hacettepe Üniversitesi ile bir paydaşlık ve ortaklık içerisindeyiz. Geçtiğimiz hafta birlikteliğimizi tescil eden yönetmeliğimiz Resmi Gazete’de yayımlandı. Yibe geçtiğimiz 2 hafta önce üniversitemizde Hacettepe Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile bir ortak buluşma yaptık. Önümüzdeki dönemde az önce ifade etmiş olduğum tarım ve hayvancılıktaki dijitalleşme konusunda Türkiye’de öncü ve lider çalışmalar yapacak bir konsept üzerinde çalışıyoruz. Bu çok önemli. Yani üniversitelerin sektörleri nasıl biçimlendireceği, akademisyenlerin bizim yıllardır tartıştığımız üniversite-sanayi iş birliği, üniversite- sektör iş birliği konusunda yeterli olamadığımız noktasından hareket ettiğimizde bu yapacağımız çalışmanın esasında çok çok önemli olduğunu ifade edebilirim. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu bir günlük, üç yıllık bir mesele değil, bir yolculuk. Uzun bir yolculuk. Bu oluşturduğumuz üç üniversite merkezli oluşturduğumuz bu stratejimizi biz Türkiye’nin geleceğine odaklanmış bir strateji olarak görüyoruz. Yani sadece Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yerel ölçekte çalışmalar yapacak değil artık burada. Elde ettiğimiz, ortaya koyduğumuz vizyonla Türk tarımının ve hayvancılığının geleceğine şekil verecek ya da bu ideale hazırlık yapan bir yolculuk olarak ifade ediyoruz. İnşallah bu çalışmalarda önümüzdeki dönemlerde sonuçları çıktıkça sizlerle paylaşacağız. Ben bugün bu ambians dediğimiz ortam, tarım hayvancılık ekosisteminin çok önemli bir parçasını oluşturan, Burdur’un yöresel tarım hayvancılık fuarının ilimize, şehrimize, yetiştiricilerimize, sektörümüze, üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah güzel bir sonuç alırız diye düşünüyorum. Bizim de fuar da kendimizce hedeflerimiz var. Kitlelere ulaşmak açısından, kendi açımızdan ortaya koyduğumuz hedefler bakımından da çok sayıda arkadaşımız üniversaitemizin lojistiği ile buradayız. Gece gündüz, 24 saat burada varlığımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, konuşmasının ardından Tarım ve Hayvancılık Fuar’ında kurulan MAKÜ standını gezerek, sergilenen projeler hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi.

-Muhammet Fatih Başcı