Burdur Teke Yöresi 7. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nda stant açan Yeşil Tarım ve Hayvancılık işletme sahibi Veli Görgün, 2 yıl önce Tayland’dan getirttiği ve hayvancılığın kurtuluşunun bunda olduğunu söylediği maralfalfa bitkisinin tanıtımını yapıyor.

Görgün, “Bu bitki ile hayvancılıkta insanlar maliyetlerini düşürerek para kazanacaklar. Para kazandıkları içinde hayvancılık yapmaya devam edecekler. Burdur damızlık koç, keçi, teke olarak Türkiye’nin Hollanda’sı zaten. Bu bitki ile maliyetler düştüğü zaman çiftçi, süt şu kadar olmuş, et şu kadar olmuş o kadar düşünmeyecek. Çiftçi daha fazla yatırım yapacak.” dedi.

‘Tayland’dan gelen maralfalfa isimli bitkiyi Burdur çiftçisine tanıtım amaçlı denedik ve oldu’ diyen Yeşil Tarım ve Hayvancılık işletme sahibi Veli Görgün, bitki ile ilgili, “Şu anda şemiğini üretip satıyoruz. 10-12 yıl arasında ömrü var. Bir şemikten yaklaşık 78 tane ve 5 metre boyunda. Dönümden yaklaşık 50 ton silaj alınıyor. 16-18 arasında proteini geliyor. En büyük faktörlerden bir tanesi kaba yemin yüzde 70’ini karşılıyor. Samanı minumuma yine aynı şekilde yoncamızı, silajımızı yine yapıyoruz ama kaba yemin yüzde 70’ini karşıladıktan sonra hayvancılıkta para kazanma, maliyetleri düşürmesi amaçlı bu bitkiye getirttirdik ve şu anda pazarlamasını yapıyoruz.” dedi.

“Hayvancılığın kurtuluşu maralfalfa”

Görgün, “2 yıl önce Tayland’dan 100 tane şemik getirttirdik. Geçen yıl deneme, üretme aşamasındaydık. Burdur Büğdüz köyünde ürettik ve şu anda fidanlarımız büyüdü. Yaklaşık 15-20 gün sonra kesime gelecek. Sipariş aldığımız çiftçilerimize dağıtacağız. Şu anda fuarda da bunun tanıtımını yapıyoruz. Şu anda silajı yapmadık ama Adana’da bir arkadaşımız yaptı, oradan numune istedik silajın analizini yaptıracağız. Hayvancılığın kurtuluşu maralfalfa diyebilirim. Bizim amacımız bu bitkiyi çiftçilerimize tanıtmak ve ulaştırmak. Şimdi samanın kilosu 1,70, yemin çuvalı 350 TL oldu. Biz ne kadar maliyetleri düşürürsek hayvancılık için, üretici için o kadar iyi. Et-süt paritesini düzenlemek için bu bitki şart.” diye konuştu.

“Bir yıl ekim için uğraşacaksın, 10 yıl arkana bakmayacaksın”

Maralfalfa bitkisinin hayvancılık yapan vatandaşların maliyetlerini düşüreceğini belirten Görgün şunları söyledi;

“Bizim için önemli olan girdiler. Girdiler ne kadar ucuz olursa çiftçi de o şekilde daha fazla para kazanır, daha fazla hayvan üretir. Yani 100 dönümlük silajlık mısır ekip, kaldırıp, onu sulaması falan var. Bu bitkiden 10 dönüm yaptığınız zaman aynı orana geliyor. Bu mısır kadar da fazla su istemiyor. Bu bitkiye her yıl ekme gibi bir durum söz konusu değil. Bir yıl ekim için uğraşacaksın, 10 yıl arkana bakmayacaksın. Alışkın olmadığımız için, bilgimiz olmadığı için deneme yanılma yöntemiyle bazı şeyleri öğrenmeye çalışıyoruz. Bu bitki ile hayvancılıkta insanlar maliyetlerini düşürerek para kazanacaklar. Para kazandıkları içinde hayvancılık yapmaya devam edecekler. Burdur damızlık koç, keçi olarak Türkiye’nin Hollanda’sı zaten. Bu bitki ile maliyetler düştüğü zaman çiftçi, süt şu kadar olmuş, et şu kadar olmuş o kadar düşünmeyecek. Çiftçi daha fazla yatırım yapacak. 20 tane hayvan bakıyorsa 50 tane hayvan bakmaya başlayacak.” ifadelerini kullandı.

MUHAMMET FATİH BAŞCI