Denizlerde, 15 Nisan 2021 Perşembe günü balık avlama yasağı başladı.

Burdur’da da Hakan Su Ürünleri işletmecisi Hakan Açar, gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı’ya hem sezonu değerlendirdi hem de balık avlama yasağının fiyatlara nasıl yansıdığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Açar, “Bu sene herhangi bir balıkta çok bolluk olmadı. Sadece birazcık palamutta bolluk vardı o da çok uzun sürmedi. Fiyatlar da çok düşmedi. Hamsinin boyu küçük olması nedeniyle Ocak ayında bir ay süreli bir yasak uygulandı. O dönemde balık satışlarımız çok düştü.” dedi.

Hakan Su Ürünleri işletmecisi Hakan Açar’ın açıklamalarından pasajlar şöyle;

“Bu sene yağış az olduğu için balık büyümedi”

Bu yıl Ocak ayına kadar doğru düzgün balık olmadı. Bizim en çok para kazandığımız şey hamsi. Tam hamsi sezonu başladığında da hamsi bu yıl çok küçük çıktı. Bunun sebebi de sular erken soğumadı. Mevsimler biraz kaydığı için balık da belirli bir su sıcaklığını takip ederek geliyor. Yani göçmen kuşlar gibi balıklar da göçmen hayvanlar. Hamsiler Karadeniz’in kıyılarına biraz geç indi. Ayrıca bu sene yağış da az olduğu için balık büyümedi. Ama diğer üretim balıklarının tamamı oldu. Dolarlı dalgalanmalardan dolayı zaman zaman fiyatların yükseldiği, fiyatların düştüğü zamanlar oldu. Ama yine de diğer balıkların fiyatları mevsim normallerindeydi. Bu sene herhangi bir balıkta çok bolluk olmadı. Sadece birazcık palamutta bolluk vardı o da çok uzun sürmedi. Fiyatlar da çok düşmedi. Balık sezonu böyle geçti. Hamsinin boyu küçük olması nedeniyle Ocak ayında bir ay süreli bir yasak uygulandı. O dönemde balık satışlarımız çok düştü. Vatandaşlarda da sanki av yasağı başladı da balık bitti gibi bir algı oluştu. Esasında sadece hamsi için bir yasak vardı. Ama herkesin algılayış tarzı farklı oldu. O nedenle müşterimiz baya azaldı.

“Bu yıl satışlarımız geçen yıla nazaran çok daha düşük”

Pandemi döneminde de geçen yıla göre bu yıl fiyatlarımız çok normal olmasına rağmen halkın alım gücünden dolayı bu yıl satışlarımız geçen yıla nazaran çok daha düşük. Geçen yıl insanlar koronavirüs salgınından dolayı beslenmesine çok daha dikkat ediyordu. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı çok önemsiyordu. Ama herhalde insanlarda da bir alışkanlık mı oldu veya bir tembellik mi başladı bilemiyorum ama balık tüketimi konusunda eski özen yok. Geçen yıl pandemi başladığında biz müthiş balık satıyorduk. Şu anda satışlarımız geçmiş yılların ortalamalarına göre daha aşağıda.

“Av yasağının başlaması çok bir şey değiştirmedi”

Av sezonunun bitmesiyle üretim balıkları yine devam ediyor. Av balıklarından da sadece hamsi, sardalya gibi küçük balıkların tezgahlarımızda satışı yapılıyordu. Ama şu anda zaten bu balıkların dondurulmuşu geliyor. Çok bir şey değişmedi. Çeşit olarak da zaten av yasağının başlaması barbundur, mercandır, kolyözdür, kopesdir bu tür balıkların gelişi azaldı. Ama bununda zaten çok büyük bir müşteri potansiyeli yoktu. Halkımızın genelde ağırlıkla aldığı hamsi, sardalya, çupra, levrek, alabalık gibi bu balıklar yine aynı tazelikte, aynı güzellikte tezgahlarımızda var. Av yasağının başlaması çok bir şey değiştirmedi. Sadece psikolojik olarak insanlar artık av yasağı başladı, balık yoktur diye balık pazarına inmiyor. Böyle bir alışkanlık var. Onun dışında herhangi bir sıkıntı yok.

“Çark dönsün diye mücadele ediyoruz”

Bizim üretim balıklarımızın fiyatı genelde dolara bağlı. Zaman zaman dolar yükseldikçe özellikle ithal uskumru, ithal somon bunlar baya yükseldi. 90 lira civarında perakende satış fiyatları oldu. Onun dışında çüpra levrek 40-60 lira arasında seyrediyor. Alabalık 30 lira, hamsi, sardalya 20 – 25 lira arasında, kopes yine aynı şekilde 25 lira civarında devam ediyor. İthal uskumru 25-30 lira arasında satışı var. Ana kalemlerde hiç fiyat farkı yok, yani değişen bir şey yok. Zaten müşterilerin alım gücüde ortada olduğu için yani biz bırakın kar etmeyi sadece çark dönsün diye, elemanlarımızın maaşı çıksın, kiralarımız çıksın diye mücadele ediyoruz. Yoksa balıktan şu anda bir beklentimiz kalmadı.

-Muhammet Fatih Başcı