Maliye, 2024-2026 Orta Vadeli Programı'nda yer alan kayıt dışılıkla mücadele eylemi kapsamında IBAN ile tahsilat yapan işletmeleri denetim altına aldı. Milyonlarca liralık satış yapan bazı işletmelerin kullandığı IBAN'ların incelenerek eş, dost ve akraba adına kayıtlı olduğu veya kiralandığı tespit edildi. Bu durumu kullanan işletme sahipleri vergi dairelerine çağrılmaya başlandı. IBAN ile yapılan faturasız işlemler…

burdurhaber Kopyası (9)-1

Maliye, 2024-2026 Orta Vadeli Program’da yer alan “kayıt dışılıkla mücadele” eylemi kapsamında IBAN ile tahsilat yapan işletmeleri mercek altına aldı.

Milyonlarca liralık satış yapan bazı işletmelerin kullandığı IBAN’ların bir kısmının eş, dost ve akraba adına kayıtlı olduğu, bazılarının ise kiralandığı tespit edildi. Bu yöntemi kullanan işletme sahipleri vergi dairelerine çağrılmaya başlandı. IBAN ile yapılan faturasız tahsilatların tümüne KDV ve vergi cezası uygulanacak.

burdurhaber Kopyası (10)-1

IBAN ile tahsilat neden sorunlu?

İşletmeler kredi kartı komisyonundan kaçmak için IBAN ile tahsilat yapıyor. Bazı işletmeler ise kayıt dışı satış yapmak ve vergi kaçırmak için IBAN ile tahsilat yapıyor. Bankalar IBAN ile yapılan işlemleri Maliye ile paylaşıyor.

Hangi sektörler IBAN ile tahsilat yapıyor?

  • Perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler
  • Mobilyacılar
  • Gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri
  • Lüks restoranlar
  • Güzellik ve saç ekim merkezleri
  • Spor salonları
  • Altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar
  • Astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.

Denetimler nasıl yapılacak?

-Denetimleri Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar yapacak.

-İşletme sahipleri tek tek Maliye’ye çağrılarak izah istenecek.

-IBAN ile yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemedikleri sorulacak.

-Düzenlememişlerse, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek.

-Eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanlarının IBAN’ları ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak.

-Vergi mükellefiyeti olmadığı halde mal ve hizmet satış yapıp bedellerini IBAN yoluyla tahsil edenler de tespit edilecek.

IBAN ile tahsilat yapanlara hangi cezalar kesilecek?

Fatura veya benzeri belge düzenlemeyenlere gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, KDV tarhiyatları yapılacak. 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve gecikme faizi istenilecek. Faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN kiralayanlara da ceza var!

IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile yok. Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak. Tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak. Bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve gecikme faizi istenilecek. MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı mahkemeye sevk edilecekler.

IBAN ile tahsilat yöntemi ile kayıt dışı bırakılan kazançlar nedeniyle milyarlarca TL vergi kayıp ve kaçağına neden olunduğu ifade ediliyor