2025’in Aile Yılı kapsamında doğum ve babalık izinlerine yönelik kapsamlı değişiklikler gündeme geldi. Doğum izninin 24 haftaya çıkarılması ve özel sektörde babalık izninin artırılması için çalışmalar tamamlandı. Düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclis’e sunulması bekleniyor.

Ekran Resmi 2025 12 05 12.35.23

2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte aile yapısının güçlendirilmesine, doğum oranlarının yükseltilmesine ve ebeveynlerin çalışma hayatındaki koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni adımlar atılıyor.

Bu kapsamda kamuda esnek çalışma modeli, yeni evleneceklere faizsiz kredi desteği ve çocuk bakım desteklerinin genişletilmesi gibi çeşitli düzenlemeler hayata geçirildi.

En çok merak edilen konulardan biri olan doğum ve babalık izinleriyle ilgili hazırlıkların tamamlandığı öğrenildi.

Ekran Resmi 2025 12 05 12.36.23

DOĞUM İZNİ 24 HAFTAYA ÇIKARILIYOR

CNN TÜRK’ün aktardığı bilgilere göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile AKP’nin üzerinde çalıştığı doğum izni düzenlemesi son aşamaya geldi.

Mevcut uygulamada 16 hafta olan doğum izninin 24 haftaya çıkarılması planlanıyor. Düzenlemeye göre anneler, bebekleri 6 aylık olduktan sonra işbaşı yapabilecek.

Yasa teklifinin yıl bitmeden Meclis’e sunulması, bütçe görüşmelerinin ardından yeni yılın ilk günlerinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ekran Resmi 2025 12 05 12.34.44

ÖZEL SEKTÖRDE BABALIK İZNİ ARTIYOR

Yeni düzenleme yalnızca anneleri değil, babaları da kapsıyor. Özel sektörde çalışan babalar hâlihazırda 5 gün izin kullanabilirken, yeni düzenlemeyle bu süre memurlarda olduğu gibi 10 güne çıkarılacak. Böylece hem kamu hem özel sektör çalışanları için babalık izni eşitlenmiş olacak.

Ekran Resmi 2025 12 05 12.35.57

EV KADINLARINA EMEKLİLİK

Hükümet kaynaklarına göre, ev kadınlarının da doğurganlık oranında düşüş olduğu belirtiliyor. Bu durumun değişmesi için ise, ev kadınına emeklilik, vergi istisnası gibi araçların da devreye alınması hükümetin gündeminde olacak.

YENİ KREŞLER DE YAPILACAK

Çalışan annelerin nüfus artış hızını yukarıya çekmek için ise sadece doğum izni değil mahalle tipi kreşlerin çocuk bakım desteklerinin artırılması seçenekleri de masada. AK Parti kaynakları nüfusun neredeyse yüzde 20'sinin tek yaşadığını belirterek hayatın tüm alanlarının aile ve çocuk dostu hale getirilmesinin önemine de dikkat çekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ