6 Şubat 2023'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremler çevre illerin yanı sıra Suriye, Lübnan hatta Grönland'dan bile hissedildi. Almanya'nın toplam yüz ölçümü kadar bir bölgede hasara yol açan deprem 14 milyon insanın hayatını doğrudan etkiledi. Söz konusu felakette ayrıca 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi, 107 bin 213 kişi ise yaralandı. Büyük felaketin ardından Türkiye'de gözler İstanbul'a çevrildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın hemen yakınında bulunan ve yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı mega kentte önlemler alınmaya başlandı, binaların geri dönüşüm çalışmaları da hız kazandı. Birçok yerli ve yabancı uzman İstanbul'u etkileyecek olan depremin 7 şiddetinin üzerinde olacağını belirtiyor. İstanbul'un buradaki en büyük şansı ise en azından fay hattının şehrin içerisinden ziyade denizin altından geçmesi.

Eylül 2019'da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'un yakın dönemde en çok sarsıldığı ve korktuğu deprem olarak kayıtlara geçti. Takip eden yıllarda Silivri açıklarından geçen fay hattında daha küçük sarsıntılar da kaydedildi. Marmara Bölgesi'ndeki farklı şehirlerde son bir yılda gerçekleşen depremler de İstanbul'da korkuya yol açtı. 7 Kasım 2023'te Balıkesir'in Marmara ilçesinde 4.1, Aralık 2023'te Bursa Mudanya'da 5.1, yine Aralık 2023'te Yalova Çınarcık'ta 4.2 ve son olarak iki gün önce Çanakkale Yenice'deki 4.9 büyüklüğündeki depremler İstanbul'u da salladı.

2020'YE KADAR OLMASI BEKLENİYORDU, ARTIK FAYDA BİRİKEN STRES DAHA DA ARTTI

Yunan basınında bugün yayımlanan haberlerde İstanbul'da meydana gelecek muhtemel bir deprem senaryosu değerlendirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yunanistan Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthymios Lekkas "7.7 veya 7.8 büyüklüğünde bir deprem olursa İstanbul'daki binaların üçte biri yıkılır. Depremin 2020 yılına kadar olması bekleniyordu ancak artık fay hattında biriken stres daha da artmaya başladı" dedi.

Açıklamalarının devamında Lekkas, "Dünyanın çeşitli yerlerindeki bilim insanları ve Türkler arasında, İstanbul'da büyük bir depremin yaklaştığı yönünde yaygın bir kanaat var ve bu durum belgelenen bir gerçek. Son olarak Bursa ve Çanakkale taraflarında yaşanan depremler fayın aktif olduğunu ve sismik hareketlerin sürdüğünü gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Yunan profesör İstanbulda 7.8 büyüklüğünde deprem bekliyor: Son bir parça kaldı

'SON BİR PARÇA KALDI'

Lekkas, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 13 parçadan oluştuğunu ve 12 parçasının kırıldığını belirtti. 12 parçanın 1999'da Marmara'da kırıldığını söyleyen Lekkas, geriye sadece İstanbul'un güneyindeki hattın kaldığını hatırlattı. 65 kilometre uzunluğundaki bu fayın 7 ve üstündeki bir depremi tetikleyeceğini belirten Lekkas "Şimdilik uykuda ancak enerji biriktirmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Yunan profesör İstanbulda 7.8 büyüklüğünde deprem bekliyor: Son bir parça kaldı

'5 YIL İÇİNDE KIRILACAK'

Marmara'nın güneyindeki fayın beş yıl içinde kırılmasını beklediklerini belirten Lekkas "Yapılan araştırmalara göre bu ihtimal yüzde 80'den fazla, birkaç hafta içinde büyük bir depremin gerçekleşmesi ise yüzde 40 civarında. Yıllar geçtikçe bu oranlar elbette yükselir" cümlelerini kurdu.