Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Burdur Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle üreticilere ‘Süt Sığırı Yetiştiriciliği’ kursu verilecek.

Uzmanlar tarafından üreticilere, bilinçli süt sığırcılığı nasıl yapılır, hayvancılıkta bilinen yanlışlar ve doğruların anlatılacağı kurs 10 iş gününde günlük 8 saatten 80 saat sürecek. Kurs sonunda katılımcı üreticilere sertifika verilecek ve sertifika alan kişilere Ziraat Bankası’ndan kredi imkanları sunularak hayvancılığa da bir katkı sunulmuş olacak.

Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Burdur Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle üreticiler için başlatılan ‘Süt Sığırı Yetiştiriciliği’ kursunun tanıtımı yapıldı. Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde düzenlenen tanıtım programında konuşan Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kâmil Özcan, “Et üretiyoruz, süt üretiyoruz ama politik sebeplerden dolayı inmeler, çıkmalar yaşıyoruz. Üretim maliyetleri oluyor, enflasyona takılıyoruz. Ama biz şunu biliyoruz ki karnımız doymadan ne asker savaşır ne bilim adamı çalışır. İnsanlık var olduğu sürece bizim ürettiğimizin kıymeti eksik olmaz. Onun için biz üreteceğiz, moralimizi bozmayacağız. Üretirken de bu tür kurslardan aldığımız bilgilerle bilinçli üretim yapacağız. Karlı üretimi nasıl yapabiliriz, nasıl para kazanabiliriz bunlarla alakalı çalışmaları hep beraber yapacağız.” dedi. Burdur Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu ise; “Özellikle gençlere, kadınlara akabinde köylümüze, çiftçimize, hayvancımıza hitap edecek şekilde bir çalışma ortaya koyuldu. Halk Eğitim Merkezleri olarak biz eğitimlere destek verme noktasında tüm gücümüzü seferber edeceğiz. Ne gerekiyorsa, sizlerin hangi alanlarda eksiklikleri varsa bunlara hoca temini olsun, diğer eğitimle ilgili ihtiyaçlar olsun karşılamak için gücümüzü ortaya koyacağız.” diye konuştu.

‘Süt Sığırı Yetiştiriciliği’ kursu tanıtımına Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kâmil Özcan, Burdur Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu, kursa katılan üreticiler ve eğitim verecek uzman görevliler katıldı.

Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kâmil Özcan şunları söyledi;

“Sadece kredi almak için değil hayvancılığı bilinçli yapmak için bu kursu alalım”

“Hayvancılıkla ilgili giderleri nasıl düşürebiliriz, bir birimden daha çok verimi nasıl alabiliriz ve Ziraat Bankası’nın buna uygun kredileri oluştu. Yani size özgü, bu kursu bitirenlere 500 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi verip hiç olmazsa paranın maliyeti olmadan bu işi nasıl yapabiliriz, bu parayla nasıl üretime katkı sağlayabiliriz. Bu konularla alakalı kurs düzenleyeceğiz. Burada öğrenecekleriniz, köyümüzde hayvancılığı biliyoruz zaten ama neyi yanlış yapıyor muşuz, burada neyi doğrulturuz, hocalar ne diyor. Belki doğru yaptığımızı zannettiğimiz yanlış yaptığımız şeyler vardır. Burada 2 haftalık ve 80 saatlik bir kurstan geçeceğiz. Biz bunları biliyoruz demeyin, hocaları iyi dinleyin. Çünkü biz daha önce köylerde hocalarla eğitimler yaptık. Özellikle bayanlarla, biliyorsunuz Burdur’da hayvancılığı bayanlar yapıyor. Biz kahveye oturur saman getir deriz, şu kadar süt parası alıyorum diyerek övünürüz. Gerçek hayvancılığı kadınlar yapıyor. Ama sizlerde hayvancılığı daha bilinçli yapın ki nereden maliyeti 1 kuruş aşağıya çekebiliriz, bir inekten nasıl 5 kilo fazla süt alabiliriz bunlarla alakalı sizleri uzman arkadaşlarımız aracılığıyla burada bilgilendireceğiz. Bu sertifikayı sadece kredi almak için değil hayvancılığı bilinçli yapmak için bu kursu alalım. Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz sağ olsun bu çağrımızı hemen kabul etti. Görevli kişileri de hemen buraya seferber etti. Kendisine teşekkür ediyorum.

“Kurslardan aldığımız bilgilerle bilinçli üretim yapacağız”

Aynı zamanda ilçelerde de başladık hatta köylerde de bu eğitimi verebiliriz. Köylerde, ilçelerde yaşayan üreticilerimize de aynı fırsatı veriyoruz. Bunu fırsata çevirin. Yaptığınız üretim de belki politik belki dünyanın gelişiminden dolayı ufak tefek sıkıntılar yaşıyoruz ama temel gıda maddesi üretiyoruz ve hiçbir zaman değer kaybetmez. Et üretiyoruz, süt üretiyoruz ama politik sebeplerden dolayı inmeler, çıkmalar yaşıyoruz. Üretim maliyetleri oluyor, enflasyona takılıyoruz. Ama biz şunu biliyoruz ki karnımız doymadan ne asker savaşır ne bilim adamı çalışır. İnsanlık var olduğu sürece bizim ürettiğimizin kıymeti eksik olmaz. Onun için biz üreteceğiz, moralimizi bozmayacağız. Üretirken de bu tür kurslardan aldığımız bilgilerle bilinçli üretim yapacağız. Karlı üretimi nasıl yapabiliriz, nasıl para kazanabiliriz bunlarla alakalı çalışmaları hep beraber yapacağız.”

Burdur Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu ise şu ifadeleri kullandı;

“Hayvancılığa da bir katkı sunulmuş olacak”

“Bu kursumuzun ismi ‘Süt Sığırı Yetiştiriciliği’ 80 saatlik bir kurs. Toplamda 10 iş günü olacak, günlük 8’er saatten 10 iş gününde bu kursu tamamlamayı planlıyoruz. Burada bilinçli süt sığırcılığı nasıl yapılır, hayvancılıkta bilinen yanlışlar, doğrular neler nedir bunları arkadaşlarımız anlatmaya çalışacaklar. Bu kursumuzun bir özelliği de hem gençlere hem kadınlara yönelik bir kurs olması. Kurs sonrası sertifika alan kişilere Ziraat Bankası’ndan kredi imkanları sunularak hayvancılığa da bir katkı sunulmuş olacak. Bu kurs sürekli devam edecek. Sadece bu kursa bağlı değil arkasından yıl boyunca devam edecek şekilde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

“Halk Eğitim Merkezleri olarak tüm gücümüzü seferber edeceğiz”

Özellikle gıdanın ve tarımın dünyada çok önemli bir noktaya geldiği aşamada böyle bir kursu böyle bir projeyi gündeme getirdi. Bunu çok önemsiyoruz. Netice itibariyle tarım ve hayvancılık Türkiye’nin ülkemizin ulusal anlamda bir stratejisi olacak. Önümüzdeki yıllar bunu gösteriyor. Kâmil başkanım özellikle gençlere, kadınlara akabinde köylümüze, çiftçimize, hayvancımıza hitap edecek şekilde bir çalışma ortaya koydu. Halk Eğitim Merkezleri olarak biz eğitimlere destek verme noktasında tüm gücümüzü seferber edeceğiz. Ne gerekiyorsa, sizlerin hangi alanlarda eksiklikleri varsa bunlara hoca temini olsun, diğer eğitimle ilgili ihtiyaçlar olsun karşılamak için gücümüzü ortaya koyacağız. Yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü eğitim olmadan başarı gelmiyor. Her şeyin temelinde eğitim var. Bu manada sayın başkanıma teşekkür ediyorum. Biz sonuçta iş birliği yapmadan bu eğitimleri başarıya ulaştıramıyoruz. İş birliği çok önemli. Başkanım böyle bir imkânı sizlere sundu, biz de destek oluyoruz.

“Yaşı tutan çocuklarınız bile bu eğitimlere katılabilir”

Bizim kırsal kesimde bu tür kursları yapmamız biraz zor oluyor. Aslında zorluğun temel sebeplerinden bir tanesi vatandaşımızın kurs noktasında biraz isteksiz kalması. Oysaki gelişmiş ülkelere bakarsak, tarım ve hayvancılıktaki ileri ülkelere baktığımız zaman çiftçinin ve hayvancının eğitiminin çok önemsendiğini görüyoruz. Oralarda bu sertifikasyon çalışmaları herkese yapılıyor. Bunun önemini hissedelim, çevremize anlatmaya çalışalım. Hatta yaşı tutan çocuklarınız bile bu eğitimlere katılabilir. Örnek verecek olursak Almanya’da anasınıfındaki çocuklara arıcılık kurslarına dahil ediyorlar. Kanada’da, Avustralya’da okul çağındaki çocuklara tarım ve hayvancılık eğitimleri veriliyor. O yüzden lütfen bu eğitimleri bir masraf olarak düşünmeyin. Bu eğitimlerin muhakkak size faydalı olacağını düşünüyoruz.”

MUHAMMET FATİH BAŞCI