“Teke Yöresi’nin merkezi” olarak anılan Burdur’un, bu unvanına yakışır, Teke kimliğini yeniden canlandırmaya yönelik küçükbaş hayvancılık projeleri ilimizde yaygınlaşıyor. Yıllar önce küçükbaş hayvancılığın ana geçim kaynağı olduğu Burdur’da, son yıllarda ‘büyükbaş hayvancılık, süt inekçiliği’ temel ekonomik faaliyete dönüşmüştü... Burdur’da ve bölgede yeniden küçükbaş hayvancılığı özendiren somut projeler hayata geçiyor. Bunlardan biri de; üretici- kamu desteği- akademi, üniversite desteğiyle hayat bulan, “Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi...”

Burdur’da 52 üreticiye ‘Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi’ kapsamında süt sağım makinası, süt güğümü, jeneratör ve küçükbaş kilitleme sistemi teslim edildi. Törende konuşan Vali Ali Arslantaş, proje kapsamında üreticilerin ürettikleri sütlerin 11-12 lira arasında fiyattan alınacağını söyledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği ile Burdur İl Özel İdaresi tarafından yürütülen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinatörlüğünde hazırlanan Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı SOGEP Projesi kapsamında İl Özel İdaresinde ‘Hibe Töreni” düzenlendi.

Törene Burdur Valisi Ali Arslantaş, Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, Adalet ve Kalkınma Partisi Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mustafa Yıldız, protokol üyeleri ve yetiştiriciler katıldı.

Hibe Töreninde açılış konuşmasını Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler yaptı. Daha sonra Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur da birer konuşma yaparak makine ve ekipman hibelerinin hayırlı olmasını dilediler.

“Biz burada iki zinciri bir araya getirmiş oluyoruz”

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, “Bugün burada toplandığımız projede yapılmak istenen gaye şu; nihayetinde bir üretimimiz var. Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, çok kıymetli emeklerini bir şekilde sergileyerek süt üretiyorlar, piyasaya sunuyorlar. Daha önce ajansımızın desteklemiş olduğu, Rektörümüzle birlikte gerçekleştirilen, MAKÜ’de de çok kıymetli bir altyapı oluşturuldu. Biz burada iki zinciri bir araya getirmiş oluyoruz. Yani Burdur’da üretilen keçi sütü, bir soğuk zincir marifetiyle MAKÜ’deki tesisimize ulaştırarak daha katma değerli olarak piyasaya sunulmasını ve ardından da ekonomimize daha geniş bir şekilde katkıda bulunmasını arzu ediyoruz. Projemiz kapsamında dağıtacağımız makinelerin yanı sıra projenin uygulanacağı ilçelerimiz Bucak, Ağlasun, Karamanlı, Yeşilova, Gölhisar ve Çavdır. Bu ilçelerde süt toplama tankları oluşturacağız. Burada kurulacak tanklar marifetiyle yetiştiriciler birliği başkanlığımızla birlikte MAKÜ’ye nakliyesinin sağlanmasıyla katma değerli bir ürün haline getirmiş olacağız.” dedi.

“Geçen yıl başladığımız bu projemiz artık vücut bulmuştur”

Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, “Geçen yıl başladığımız bu projemiz artık vücut bulmuştur. Artık somut bir yapıya bürünmüştür. Sayın Valimizin bizlere her türlü destekleriyle oluşturduğumuz bu projenin başvuru sahibi İl Özel İdaremizdir. Gerekli olan malzemenin alımından nihai üretimin gerçekleşmesine kadar olan tüm araç ekipmanının alımını gerçekleştirerek çok kapsamlı bir yatırımımızı tamamlamış bulunmaktayız.” diye konuştu.

“Burdur kendi bölgesinde yetişen sütten elde edilen bir tulum peynirine kavuşacak”

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz da bir konuşma yaparak, projeye gereken desteği ve önemi verme konusunda hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Rektör Korkmaz konuşmasının devamında; “Hepimiz biliyoruz ki keçi sütü çok değerlidir. Bu süt genellikle hak edilen ekonomik değere dönüşmeden ya da çok yöresel düzeyde küçük pazarlara sunulan bir çerçevede değerlendiriliyor. Bir kısmını da pazarlama imkanları olmadığı için belki hiç değerlendiremiyoruz. Akademisyenlerimiz bir yıllık bir saha çalışması sonucunda Burdur’un değişik bölgelerinde geleneksel usulle üretilen peynir süreçlerine katıldılar. Bunun sonucunda Burdur'a özgü Burdur'un otlarından beslenen hayvanların sütlerinin aromasını tespit edip, onun bize özgü starter kültürü, lezzet ve tadı tanımladılar ve bunun formülünü de şu anda oluşturdular. Artık Burdur’un her bölgesinde üretilen sütten elde edilen ortalama tat ve kaliteyi yakalayan bir tulum peynirinin Ar-Ge'si tamamlandı. Çok deneysel ve laboratuvar ortamı olduğu için de çok sınırlı miktarda üretim yapabildik. Bu proje ile iki tür üretim gerçekleştirecek. Birincisi Anadolu’nun çok geleneksel deri tulum peyniri şeklinde. Bu konudaki deriye ilişkin Ar-Ge çalışmalarımız da tamamlandı. İkinci türde klasik ambalajlarla deride bir kiloluk, iki kiloluk, beş kiloluk ve on kiloluk gibi üretim süreçlerine ilişkin çalışmalar da devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Markalaşma oluşacak ve bölgesel olarak da belli bir yere geleceğiz”

AK Parti Burdur Milletvekili Yasin Uğur, “Geçen Tarım fuarında da üniversitemizin stanttında keçi peyniri ile ilgili yapmış oldukları ürünü tattık. Hakikaten başarılı bulduk. Burada üreticiler olarak keçi sütü üretimini artırıp hijyenik bir şekilde üniversitemize de ulaştırırsanız burada bir markalaşma oluşacak ve bölgesel olarak da belli bir yere geleceğiz.” dedi.

“Küçükbaş yetiştiricilerine bir güç olacağına inanıyorum”

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Biz Burdur olarak tarım ve hayvancılıkta hedeflerimizi çok iyi koymamız lazım. Koyduğumuz hedeflerde sayın Valimizin öncülüğünde üniversitemiz ve müdürlüklerimizle yol kat etmemiz lazım. Laf kalabalığından artık kurtulmamız lazım. Ben inşallah bu katkının Burdur’daki küçükbaş yetiştiricilerine bir güç olacağına inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

“1 Haziran’da ilk sütümüzü MAKÜ’ye teslim ediyoruz”

Son konuşmayı Burdur Valisi Ali Arslantaş yaptı. Arslantaş konuşmasında; “Hep merak ediyorsunuz. Bu vereceğimiz sütlerin fiyatı ne olacak? Arkadaşlarımız bunun için çalışıyorlar. Ulusal Süt Konseyi büyükbaş sütünü 7,5 lira olarak belirledi. Genel yaklaşımda koyun sütü büyük baş sütünün 2 katı, keçi sütü de koyun sütünün üçte ikisi. Arkadaşlarımız da 11-12 lira üzerinden bir çalışma yapıyorlar. Sizleri daha çok kazanacağınız bu katma değerli ürünün ederinden daha fazla istifade edeceğiniz bir fiyat belirlenecek. Hiç kimsenin mağdur edilmeyeceği bir fiyat olacak, hatta mutlu olacağınız bir fiyatı olacağını düşünüyorum. Öyleyse 1 Haziran’da ilk sütümüzü teslim ediyoruz. Üretime hemen başlıyoruz. Raflardaki yerini almaya başlıyor Teke Yöresinin keçilerinin sütleri” dedi.

Konuşmalardan sonra Burdur İl Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi kapsamında belirlenen 52 yetiştiriciden 24 tanesine makine ve ekipman protokol üyeleri tarafından teslim edildi.