Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda önceki gün şehrimizde “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Stratejisi Toplantısı” düzenlendi.

Burdur Müze Müdürlüğü Toplantı Salonu'ndaki etkinlikte, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen, Ajans’ın çalışmaları ve Burdur’un tarihi, turistik alanları ile yemeklerinin tanıtılması, kente turist çekilmesi kapsamında neler yapılacağı hakkında bilgi aktardı.

İl Müdürü  Kılıç’tan açılış konuşması

Burdur’daki turizm odaklı toplantı,  protokol konuşmaları ile başladı. Protokol konuşmalarında ilk sözü Burdur İl Turizm ve Kültür Müdürü Abdullah Kılıç aldı. Burdur İl Turizm ve Kültür Müdürü Abdullah Kılıç konuşmasında; “Bilindiği üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, ülkemize gelen ziyaretçi sayısını artırmak, nitelikli hale getirmek, Türkiye’nin dünya çapındaki olumlu algısını güçlendirmek ve turizmin 12 aya yayılmasını sağlamak amacıyla yurt dışında ve yurt içinde çeşitli tanıtım, reklam ve halkla ilişkiler faaliyetleri yürütülmektedir. Uluslararası alanda destinasyonlarımızın daha etkin tanıtımını destekleyecek bir organizasyon yapısı Bakanlığımız Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) içerisinde kurulmuştur.

‘İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması’ adı verilen söz ko- nusu organizasyon ile iller arası koordinasyonun üst seviyeye taşınması, illerde turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla iş birliği  modelinin geliştirilmesi, her il’in kendini çok daha güçlü bir şekilde tanıtmasının sağlanması ve ülkemiz turizm tanıtımının resmi platform yapısına kavuşturulan GoTurkey üzerinden, illerimizin turizm potansiyelinin dünyaya aktarılması için kapsamlı bir çalışma başlatılmış ve programın ana hedefi ‘Destinasyon Markalaşması’dır.

‘İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması’ doğrultusunda illerde; stratejinin ana hatlarını paylaşmak, il ve bölgelerdeki turizm tanıtımı kapsamında faaliyetler gerçekleştiren paydaşlarımızla ortak akıl toplantıları gerçekleştirmek, turizm tanıtımı kapsamında yapılmış ve yapılması planlanan faaliyetler konusunda bilgiler almak ve sinerji sağlayan bir tanıtım strateji üzerinden çalışmaları sürdürmek için toplantılar gerçekleştirilmektedir. İlimizin tanıtımı ve markalaşması için yapılacak çalışmalar açısından önem taşıyan bu toplantıya katılımınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

 Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Bilindiği üzere turizm, 21. yüzyılda, ülkeler için sanayi, enerji ve iletişim sektörü kadar önem arz eden bir sektör haline gelmiştir. Günümüzde 50'den fazla sektörü tetiklediği bili- nen turizm sektörü, ülke ekonomilerinde çok ciddi gelirlere ulaşan, ayrıca istihdam yaratan, ülkemizde de her geçen yıl önemi ve değeri anlaşılan bir sektör haline gelmiştir. Günümüzde yaygın olarak deniz, kum ve güneşten ibaret olan kitle turizmi modelinin dışına çıkılarak yeni modeller ve alternatif ürünler ortaya çıkarılmak istenmektedir. Bu yöneliş ve yeni cazibe merkezleri oluşturma istekleri, ülkemizde Burdur gibi alternatif turizm potansiyeli olan illeri öne çıkarmaktadır.

 Burdur ilimiz, Bakanlığımızın Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Belgesinde “Göller Bölgesi Turizm Gelişim Bölgesi ve Ekoturizm Bölgesi” olarak belirlenmiştir. Burdur ilimizin zengin, doğal güzellikleri, ekoturizmi öne çıkarmakla birlikte, sahip olduğu tarihi ve kültürel varlıkları ile de, kültür turizminde önemli bir potansiyele sahiptir. Burdur sahip olduğu binlerce yıllık tarihi, el değmemiş doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin halk kültürü ile de ‘Teke Yöresinin Kültür Başkenti’ olarak tanınmaktadır. Sagalasos, Kibyra, Kremna… gibi pek çok antik kenti ile, Burdur Salda ve Yarışlı Gölleri gibi doğal güzellikleriyle, hanları, camileri ve konakları ile Burdur ilimiz, her geçen gün daha fazla ziyaretçinin dikkatini çekmekte ve gelen turist sayısı her yıl artmaktadır.

Burdur'un turizm potansiyeline yönelik alt yapı standartlarının yükseltilmesi ile birlikte tanıtımı da yapılarak turizme kazandırılması ve bölge halkının turizm sosyo-ekonomik faydasından daha çok yararlanabilmesi, temel amaçlarımızdandır.

Bölgesel gelişmede turizmin öncü bir sektör konumuna ulaştırılması, Burdur'un ulusal ve uluslararası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından, önemli bir varış noktası ve marka haline getirilmesi, ilimizde turizmin gelişmesi ve bölge halkımızın turizm vasıtasıyla kalkınabilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere, üniversiteye, meslek odalarına, sivil toplum kuruluşlarına, seyahat acentelerine, rehberlere, konaklama ve yeme-içme tesislerine, tüm yöre halkımıza  önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.

Yapılacak yatırım ve tanıtım çalışmaları sonrası Burdur, Türk turizminde hak ettiği payını, daha da arttıracaktır.

 Bu amaç ve nedenlerden dolayı, bugün burada yaptığımız bu toplantıda, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın Destinasyon Markalaşması program ve hedefine Burdur Turizmi ve geleceği için hepimizin azami katkı ve destek vermemiz gerekmektedir. Şunu da ifade etmek isterim ki; Burdur'da her yıl, Müze ve Ören Yerlerimiz, İnsuyu Mağaramız, Salda Gölü'müz, Lavanta bahçelerimiz ile konaklama tesislerimizde ziyaretçi sayılarımız artarken, turizm sektöründe otel yeme-içme ve seyahat acenteları gibi yatırımlarında artması, son derece sevindiricidir. Ortak akıl ve katılımcı yönetim anlayışı ile hareket ettiğimizde Burdur turizminin geleceği son derece parlak olacaktır.

Sözlerime son verirken, geçen yıldan itibaren tüm dünyada etkisini gösteren, Tüm sektörleri olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz etkileyen salgının, 2021 yılında sona ermesini ve 2021 yılı turizm sezonunun bol ve bereketli geçmesini diler, ayrıca bu toplantının ilimiz turizminin gelişmesine önemli bir katkısı olması ve başarılı geçmesi dileğimin yanı sıra, bu programın gerçekleştirilmesinde, Bakanlığımız Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na Sayın Valimiz Ali Arslantaş’a ve programa katılan tüm konuklarımıza en içten duygularımla teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)

Burdur İl Turizm ve Kültür Müdürü Abdullah Kılıç’ın konuşmasının ardından Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen, Ajans’ın yaptığı ve yapacak olduğu çalışmalar hakkında katılımcıları şu şekilde bilgilendirdi: “Türkiye’nin reklâmını diğer ülkelerde televizyon ve dijital mecralarda yaptık. Televizyon reklâmlarımız iyi oranda izlenme oranlarına geldi. İlk başta 18 ülkede televizyon reklamına başlamıştık. Uçuş olmadığı dönemlerde her ülkede reklâm yapmadık. Ukrayna, İngiltere, Rusya, Almanya’ya yöneldik. Dijital tarafta 56 ülkede 54 tane reklam yaptık. Sosyal medyada Kasım sonu itibariyle 5.5 milyar görüntüleme, 1 milyarı aşkın izlenme, yüzde 100 izlenme ise 700 milyon olarak gerçekleşmiş durumda... Burada sadece reklâmla olmuyor. Sosyal medya fenomenleri ve basın mensuplarını Türkiye’ye getirerek, burada turizmi deneyimlemesini sağlamaya çalışıyoruz. Deneyim sahibi olan insanın kendisini takip eden insanlara daha iyi tavsiye vereceğini veya dijital ortamı paylaşacağını düşünerek 2020’de bloggerler, basın mensupları, sosyal medya fenomenlerinden oluşan bin kişiyi ağırladık. Bu bin kişi sayesinde yaklaşık 70 milyon kişiye ulaştık. Bu yıl yani 2021’de de amacımız 3 bin kişiyi ağırlamak.” dedi.

TGA olarak bundan önce 60 farklı il’de toplantı yaptıklarını belirten Türkmen, “Bu yaptığımız toplantılarda illere bir hareketlendirme getirdiğimizi düşünüyoruz. Bu destinasyon yönetimi konusu geldikten sonra esasında Burdur paydaşları TGA’yı daha etkin bir şekilde kullanmaya başlayacaklar. TGA, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş ama esasında bütün yönetim anlayışı ve yönetimiyle artı fonlamasıyla beraber turizm paydaşlarının bir ajansı. Yani sizlerin ajansıyız. Biz sizlerin elemanıyız. Bizi en iyi şekilde kullanabilirseniz biz de Burdur’u en iyi şekilde tanıtmaya çalışırız. Bizim herhangi bir yatırım veya teşvik ile ilgili bir bütçemiz yoktur. Bizim amacımız ajans olmak ve Burdur’daki kurumların zamanında Burdur’u tanıtmak için yaptığı çalışmaları toplu halde yapmak ve ön ayak olmak. Biz burada Burdur’a destek, Burdur ile beraber çalışmak, hatta Burdur’a çalışmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

TGA Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen’in konuşmasının ardından TGA İş Geliştirme Müdürü Şebnem Tuna, ‘GOTURKEY’ platformu hakkında yaptığı sunum ile katılımcıları bilgilendirdi.

Burdur’un turizm pastası

Katılımcıların görüş ve önerileri alındıktan sonra konuşan Burdur Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, “Zamanımız geçmişe nazaran daha iyi bir şekilde koruyup, kollayıp, gözeterek turizme kazandırılan bir süreç. Toplumsal bilinç oluşuyor, dijital ortam, iletişim yaygınlaşıyor ve bu konuda da en yüksek farkındalıkla Türkiye’nin neresinde ya da dünyanın neresinde olursa olsun yola devam edileceğine inanıyorum. Bu anlatılanlar, yapılacaklar, bir toplantı ile kalmamalı. Burdur pastadan oransal olarak bu faaliyetlerden daha fazla pay alabilecek il ölçeğinde olduğu için Burdur’un bu işlerle daha fazla gayret etmesi gerekiyor. Çünkü; İstanbul, Antalya dünyanın hemen hemen çoğu yerinde bilinen yerler. Ama Burdur kendini daha iyi tanıtıp bu pastadan daha büyük oranda pay alabilir diye düşünüyorum. Bu proje inşallah ülkemize, ilimize güzellikler getirir.” dedi.

Toplantıya; Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen, TGA İş Geliştirme Müdürü Şebnem Tuna, TGA Akdeniz Bölge Sorumlusu Bilge Özata, Burdur Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, Burdur Belediyesi Baş- kan Yardımcısı Hasan Duygulu, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç,  ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, meslek odaları başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, özel sektör temsilcileri katıldı.

-Muhammet Fatih BAŞCI