“1 Mayıs İşçi Bayramı” tüm dünyada renkli görüntülere sahne olurken, Türkiye’de, bölgemizde ve Burdur’da da 1 Mayıs kutlamalarında, ‘Emek ve Dayanışma Günü’nde de ilginç görüntüler vardı...

Burdur’da il merkezinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalarda emek vurguları öne çıkarken, Meydan’da göre yapan basın mensupları, gazeteciler de 1 Mayıs heyecanı yaşadılar.

Screenshot 1-21

Bilindiği gibi; ülkemizde gazetecilik uğraşı, basın sektörü, hele Anadolu'da çok zor bir meslek.

Maalesef; emeğin çok değerinin az olduğu bir iş, gazetecilik...

Burdur’daki basın emekçileri bir yandan görevlerini yerine getirirken bir yandan da onlar da ‘fikir işçileri’ olarak günlerini kutladılar. 1 Mayıs etkinliğini takip eden basın mensupları birlikte ‘ 1 Mayıs hatıra pozu’ verdiler.

Basın çalışanları meydan’da Atatürk ve Milli Mücadele Anıtı önünde Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile de fotoğraf çektirdiler.

Türkiye basın tarihinin dönüm noktalarından biri olan “212 Sayılı Yasa”, gazetecilerin haklarını koruma altına alan önemli bir düzenleme olarak hafızalarda yerini koruyor. Bu yasanın uygulanma süreci, birçok tartışmayı beraberinde getirse de basın emekçilerinin kazandıkları bu mücadele, her yıl 10 Ocak’ta kutlanıyor.
212 sayılı yasa, Türkiye’de basın çalışanlarını “Fikir İşçileri” olarak tanımlıyor.

Basın sektörünü düzenleyen en önemli yasalardan biri, 10 Ocak 1961'de yürürlüğe giren “212 Sayılı Basın İş Yasası” oldu.

Screenshot 2-14

212 Sayılı Yasa, gazetecilere iş sözleşmesi, kıdem tazminatı, iş güvencesi gibi birçok önemli hak, kazanım sağladı. Ancak yasa, yürürlüğe girdiği günden itibaren yalnızca bir düzenleme olmanın ötesine geçerek, gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını savunmak adına verdikleri mücadelenin bir sembolü haline geldi.

Kaynak: BURDUR YENİGÜN