Burdur'da meşhur olarak yapılan şekerli tüketimlerden ceviz ezmesi, haşhaş helvası sonrasında Burdur'a ait bu kez bambaşka bir tatlı olduğu ortaya atıldı. Bucak gibi ilçelerde akşam çayının yanına pratik ve lezzetli olması itibariyle yapılıveren solutma(solumaz), merkezde ikramlık olarak verilen ceviz ezmesi, Gölhisar taraflarında özellikle sıcak günlerin kurtarıcı olarak kar şerbeti yapılarak tüketiliyor. Ancak bu kez Burdur için belirleyici lezzet olarak sıkça gündeme gelmeyen bir tatlı, haritada yer aldı.

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinin tüketim alışkanlıkları ve gleenk görenekleri ile harmanlanan bilgilerle Türkiye haritası zaman zaman farklı gıda tüketim içerikleri ile renkleniyor. Bu kez Türkiye'nin tatlılarının ele alındığı çalışmada, komşu illerden Denizli'nin en meşhur tatlısı "İnge" olarak belirlenirken, Afyonkarahisar'ın "Yassı Kadayıf", Isparta'nın "Gül Tatlısı", Antalya'nın "Arap Kadayıfı" ve Burdur'unki ise "Burdur Muhallebisi" olarak belirlendi. 

sddefault

Burdur Muhallebisi Nedir?

Hafif tatlı arayanların favori tatlısı olacak olan Burdur muhallebisi, ağızları sulandırıyor. Muhallebinin ayırt edici özelliği olan şerbetli bir muhallebi olması ise tatlıya ilginin artmasına neden oluyor.

Diyet yapanların çekinmeden yiyebileceği kadar hafif olan muhallebi, yıllardır yörede yapılarak tüketiliyor. Nişasta, un, süt ve damla sakızı kullanılarak yapılan bu enfes muhallebi üzerine şerbet dökülerek servis ediliyor. Yaz aylarında sık sık tüketilen muhallebi, leziz şerbetiyle damakları çatlatıyor.

Burdur-Muhallebisi-3-scaled

Burdur Muhallebisi'nin Tarifi

  1. Şerbet için öncelikle şeker ve oda ısısındaki su karıştırılır. Şeker eriyene kadar karıştırıp şerbeti hazır edilir.

    Antalya'da Ters Yönde Giden Otomobil Görenleri Şaşırttı Antalya'da Ters Yönde Giden Otomobil Görenleri Şaşırttı
  2. Küçük bir tencereye pirinç unu ve nişasta konulur. Yarım çay bardağı su ve süt eklenip karıştırılır. Nişasta eriyince tencere ocağa alınır.

  3. Karıştırılarak muhallebi pişirilir. Sürekli karıştırılarak kaynaması beklenir. Kaynayan tatlıya damla sakızı eklenir ve iyice karıştırarak damla sakızının erimesi sağlanır. Ardından tencere ocaktan alınır.

  4. Kase yada kullanılacak fincanlar su ile ıslatılıp fazla suyu dökülür. Tatlılar kaselere kepçeyle paylaştırılır. Oda ısısına gelen tatlılar buzdolabına kaldırılır. 2-3 saat dinlendirilen tatlılar servis tabağına ters çevrilerek çıkartılır.

  5. Önceden hazırlanan soğuk şerbet kaşıkla tatlının üzerine 2-3 kaşık dökülür. Burdur muhallebisi servise hazır.

Afiyet olsun.

Editör: Hatice Kübra Savaş