Burdur Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Ata Tohumu Ata Toprağı ile buluşuyor” projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Belediye Konferans ve Sergi Salonundaki programda Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çiftçi Osman Ekicibaşı, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp konuşmalar yaparken İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, BAYSAN A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler proje hakkında katılımcılara sunum yaptı.

Başkan Ali Orkun Ercengiz, suyu korumak zorunda olduklarını, su yoksa tarımın olmayacağını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle talep eden çiftçilere "karakılçık buğdayı ve saz çavdarı" tohumu verileceğini belirten Ercengiz, Burdur'un bu tohumların ekimine uygun olduğunu aktardı.

“Ata Tohumu Ata Toprağı ile buluşuyor” projesinin tanıtım toplantısında konuşmalardan pasajlar şöyle;

“Maalesef ülkemizde milli bir tarım politikası yoktur”

Çiftçi Osman Ekicibaşı; “Belediye Başkanımızın yapmış olduğu örnek çalışmanın diğer Belediye Başkanlarına da örnek olmasını temenni ederim. Ben Burdur Merkez’de tarım ve hayvancılık yapmaktayım. 3 kuşaktır bu nesili sürdürmekteyiz. Bildiğiniz üzere tarım ve hayvancılık sektörü maalesef çok inişli ve çıkışlı bir sektördür. Bugün çiftçi ürettiğini gelecek sene kaç paraya satacağını bilmemektedir. Artan girdi maliyetleri karşısında biz çiftçiler ezilmekteyiz. Geçen yıl bir çuval gübrenin fiyatı 105 TL iken bugün 350 TL’dir. Geçen yıl bir çuval süt yemini 70 TL’ye alırken bugün 165 TL’ye almaktayız. Akaryakıt fiyatlarına değinecek olursam bildiğiniz gibi her yıl zam gelmektedir. Maalesef ülkemizde milli bir tarım politikası yoktur. Bunun sonucu olarak da gıda fiyatlarında sürekli inişler ve çıkışlar yaşanmaktadır. Siz değerli büyüklerimden üreticilere ve çiftçilere sahip çıkmanızı istiyorum. Yaşadığımız pandemi süreci tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Belediye Başkanımızın bize verdiği ata tohumlarına sahip çıkalım. Yoksa Hasan’ın değil Hans’ın ürettiği GDO’lu ürünleri yemek zorunda kalacağız.”

“Üretmek zamlardan dolayı üretilemez hale gelmiştir”

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Elleri nasırlanmış, çoluğu, çocuğu perişan, çalışmaktan yorulmuş, aylığı, yıllığı belli olmayan, ürettiği ürününü kar, zarar gözetmeden sırf milletini doyurma adına satan köylümüz. Şu geldiğimiz günlerde 1 yıl önce 85 lira olan gübre dün 240 lira, bugün 250 lira. Mazot, elektrik, su, zirai ilaç fiyatları, tohum fiyatları almış başını gidiyor. Fiyatlar erişilmez hale gelmiş, artık çiftçinin canına tak etmiştir. Üretmek zamlardan dolayı üretilemez hale gelmiştir. Burdur Belediyemizin bu projesini biz Ziraat Odası olarak, çiftçiler olarak destekliyoruz. Diğer illerde de aynı şekilde ata tohumlarının tarlayla buluşmasını destekliyoruz. Bu proje mutlaka çiftimizin önünü açacaktır."

“Bu ülkenin geleceği üretimdedir”

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Güngüzalp; “Ülkemizde enflasyona bağlı ekonomik sorunlar, özelleştirme uygulamaları, alternatif mülteci sayısı en önemli siyasetin, ülkenin geleceğini ilgilendiren konular. Ancak Türkiye’nin görmezden gelemeyeceği, bugün önlem almaz ise yarının çok geç olacağı başka çok önemli bir meselesi daha var. Bu nedir? Tarımdır. Tarım Vazgeçilmezimizdir. Tarım üretmektir. Biz üretmek, üretmek, daha çok üretmek zorundayız. Her geçen yıl artan dünya nüfusu karşısında gıda ihtiyacını karşılamak için 2050 yılına kadar şu anki mevcut ürettiğimiz gıdanın %50'sinden fazlasını üretme zorunluluğumuz var. Bu nedenle gıda üretiminin önemini her geçen gün daha da artırıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde üzerine basa basa söylüyorum alternatif üretim tekniklerini kullanmazsak girdi maliyetlerini üretici karşılayamaz. Çiftçimizin tek geçim kaynağı üretim. Çünkü geçimini sağlamak için üretimi sürdürmek istiyorsunuz. Ürettiği ürün ile maliyetini karşılayamayan çiftçi zarar eder ve üretimden vazgeçer. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere ata tohumunun yetişmesinde katkı koyan tüm paydaşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Bu ülkenin geleceği tarımdadır, bu ülkenin geleceği üretimdedir. Üretimi kim destekliyorsa Allah ondan razı olsun."

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, BAYSAN A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler proje hakkında sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi. Sunumun ardından ise katılımcıların sorularını yanıtladılar.

Tanıtım programının sonunda ise Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, konuşma yaptı.

“Burdur’un hem suyunu korumak hem de tarımını korumak adına önemli bir projenin başlangıcını yapıyoruz”

Başkan Ercengiz; “Bizler Ata Tohumunu teslim edeceğiz, sizler üreteceksiniz. Bu yıl bin dekar gibi bir alan planladık inşallah biz iyi bir üretimi, temiz bir üretimi ki hiç şüphe duymadığım bir şekilde dürüst bir üretimi yapıp, gelecek yıl bu projemizi daha da büyüteceğiz. İzmir tohumu verecek, ben de önümüzdeki günlerde eğer herhangi bir yasal engelimiz yoksa mecliste tam oyla, oybirliği ile eğer geçirebilirsem, sizlere yılsonunda mahsuplaşmak üzere gübre desteğini de Burdur Belediyesi olarak biz vereceğiz, bunun sözünü şimdiden vermek istiyorum, şayet koşullar el verir, yasa buna izin verirse ben de bunu sizler adına meclisimize teklif edeceğim. Bugün aslında bizler için belki de sembolik ama geleceğimiz için önemli bir adım atıyoruz. Burdur’un hem suyunu korumak hem de tarımını korumak adına önemli bir projenin başlangıcını yapıyoruz. Baysan A.Ş. burada, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç burada, biz bu projeyi büyüteceğiz, gelecek yıl belki, ki başkanımızla konuştuk, henüz netleşmedi ama ben bundan da hiç kaygı duymuyorum, başkanımızın buna da destek vereceğini düşünüyorum. Bu anlamda biz de üzerimize düşeni yapacağız Teke Yöresinin başkentinde yeniden küçükbaş hayvancılığı teşvik eden birtakım girişimlerde hep birlikte bulunacağız. Küçük aile işletmelerini yeniden ayağa kaldıracağız. Bakınız, sütümüzü alacağının garantisini veren bir şirket var, neden üretip göndermeyelim, dünyanın en kaliteli ve en değerli protein kaynaklarından birisi olan keçi ve koyun sütünü biz bu havzada hep birlikte üretebiliriz. Ben bugün burada bulunan sizlere çok teşekkür etmek istiyorum, bugün yaptığımız çalışmanın sonuçlarını inşallah gelecek yıl alacağız. Hasadın ardından belki de 51 köy değil 198 köyümüzün böyle bir taleple Burdur Belediyesine dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesinin kapısını çalacağına inanıyoruz. Başka bir tarım mümkün diyen çok değerli başkanımızın tüm Türkiye’ye model olan bu çalışmasını Burdur’a da, bizleri yönetenlere de model olmasını yürekten diliyorum. Hasadımızın şimdiden bereketli olmasını istiyorum. Yüce Allah’tan diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Burdur Belediyesi Sergi ve Konferans Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve eşi Hülya Ercengiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, Baysan A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Say, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Çeliker,  Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, İYİ Parti Burdur İl Başkanı Faruk Erkan,  CHP Merkez İlçe Başkanı Serkan Şimşek, CHP İlçe Başkanları, Köy Koop Başkanı Osman Bütüner, bazı mahalle ve köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

Toplantı günün anısına hatıra fotoğrafı çekinilmesinin ardından sona erdi.