Burdur’da 12 Mart İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 101. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenlendi.

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından öğrenciler ve öğretmenler tarafından hazırlanan video gösterimi izlendi.

Daha sonra Burdur Valisi Ali Arslantaş ve USO Anadolu Lisesi Müdürü Kadir İpek tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

“İstiklal Marşı, yaklaşık bir asırdır bu topraklarda yankılanıyor”

Burdur Valisi Ali Arslantaş, “Bugün, ülkemiz için çok anlamlı bir günü kutluyor, milletin derdiyle dertlenen bir dava adamını yad ediyoruz. 12 Mart 1921 tarihi aziz milletimizin müstesna günlerinden biri... Bugün İstiklal Marşımızın Kabul edilişinin 101. Yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. Devletler kurulur, yaşar ve yok olabilir ancak milletler devletlerini yenileyebilirler. Türk milleti bunu asırlardır başarmış, hür ve bağımsız bir şekilde bu topraklarda varlığını sürdürmüştür. Bizlerin var olma mücadelesini anlatan, milli mutabakat metnimiz olan İstiklal Marşı, yaklaşık bir asırdır bu topraklarda yankılanıyor. Zira insanları bir araya getiren ortak değerler vardır. Bu değerler millet olmanın da harcıdır. Hangi görüşte olursak olalım hayata hangi açıdan bakarsak bakalım her insanımızın üzerinde ittifak ettiği ortak değerlerimiz vardır.” dedi.

“İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın en zor zamanlarında milletimize umut ışığı olmuştur”

Vali Arslantaş, “Milletimiz için ortak ittifak değerlerinden biri de İstiklal Marşı’dır. Nice zaferler, acılar, fedakârlıklar, idealler ve millet olma şuuru bu şiirin bünyesinde toplanmıştır. İstiklal Marşı’nın rengi milletin rengidir. Bu marş milletin geçmişinin, yaşadığı anın ve gelecek zaman dilimlerinin özeti ve ışığıdır. Milletle marş arasında birbirini tamamlayan ve yaşatan damarlar vardır. Bunun içindir ki emperyalist güçlere, terör örgütlerine, içimizdeki hainlere, onca badireye karşı dimdik ayakta duran bir devlete ve aziz millete sahibiz. Bunun içindir ki İdlib’te gözünü budaktan esirgemeyen, canı pahasına kahramanca mücadele eden bir gazi orduya sahibiz. Onun içindir ki 15 Temmuz’da hain darbe girişimiyle devletimize kasteden hainlere karşı bir duvar gibi duran bir millete sahibiz. Bahtiyar Vahapzade’nin ‘’Men inanmirem kalemle yazdığına. Biri kulağına fısıldamış.’’ dediği İstiklal Marşımızın her mısrası bize kim olduğumuzu hatırlatır, her mısrası bize maziye bakmayı öğrettiği gibi istikbale bakmayı da öğretir. İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın en zor zamanlarında milletimize umut ışığı olmuştur. Akif, Milli Mücadele’nin heyecanını dizelere aktarırken tarihi bir şahlanışın müjdecisi olmuştur.” diye konuştu.

“Sönmedi sönmeyecek milletimin yıldızı söylüyoruz coşkuyla İstiklal Marşı’mızı”

‘Sevgili Öğrenciler, Tarihin ve medeniyetin bize tevdi ettiği görevi çağın ruhunu kaybetmeden eğitim sürecinin içine taşıyabildiğimiz sürece başarılı olacağımızı unutmayalım.’ diyen Vali Arslantaş şunları söyledi;

“Bizim sadece bu coğrafyada yaşayan insanlara karşı değil tüm insanlığa karşı büyük sorumluluklarımız var. Donanımlı, bilgili; bayrağına, milletine, devletine aşkla bağlı nesillerin varlığı geleceğe dair umutlarımızı hep diri tutacaktır. Milletimizin ruhunu, tarihini ve mefkûresini idealleştiren İstiklal Marşı’nın bu vatan topraklarında ilelebet yankılanması için, al bayrağımızın mazlumlara gölge olması için, devletimizin bekası ve milletimizin selameti için siz değerli gençlerimizin vatan, millet, devlet ve hürriyet mefhumlarının kıymetini bilmesi gerekiyor. Sizlere çok güveniyoruz. Şahsiyetli bireyler olarak yetişmeniz, üretmeniz, kendinizi geliştirmeniz için elimizden geleni yapıyoruz. Kısaca söylemek gerekirse, şairin deyişiyle: Doğruya iyiliğe güzele yürüyoruz Yolunda Asımlarla el ele yürüyoruz sönmedi sönmeyecek milletimin yıldızı söylüyoruz coşkuyla İstiklal Marşı’mızı. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101. Yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum. Bu toprakları bizlere vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarına cenab-ı haktan rahmet diliyorum. İstiklal Marşı gibi bu eşsiz eseri bize bırakan vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle minnetle anıyor, sizleri sevgiyle saygıyla muhabbetle selamlıyorum.”

“Ankara “Ya İstiklal Ya Ölüm” ülküsünü benimsemiştir”

USO Anadolu Lisesi Müdürü Kadir İpek, “İstiklal Marşı’nın bu ülke için ne ifade ettiğini anlamak; ancak dönemin tarihini iyi etüt etmekle mümkün olabilir. İşgal altındaki ülke, gücünü geleneksel saltanat sisteminden alan İstanbul ve egemenliğini halka dayandıran Ankara olmak üzere iki ayrı hükümet tarafından yönetilmektedir. İstanbul mücadelenin beyhude olduğunu ve işgalleri genişletmekten başka bir sonuç doğurmayacağını savunurken, Ankara “Ya İstiklal Ya Ölüm” ülküsünü benimsemiştir. İstanbul’un hazırladığı Milli Mücadele karşıtı bildiriler düşman uçakları ile Anadolu’ya dağıtılırken, Ankara güneyde ve doğuda düşmanı yurttan çıkarmayı çoktan başarmıştır. İstanbul Türk halkına yaşama hakkı tanımayan Sevr Antlaşması’nı imzalarken, Ankara bin bir güçlükle düzenli ordu oluşturup batıdaki Yunan taarruzlarına karşı direnmektedir.” dedi.

Çanakkale Savaşı'nı abideleştiren Akif, Millî Mücadele'ye de İstiklâl Marşı abidesini hediye etmiştir”

Müdür İpek, “Bu esnada düşman sömürgeciliğin en bilindik oyununu oynar. İstanbul’un da desteğiyle Anadolu’nun dört bir yanında TBMM’ye karşı ayaklanmalar başlar. Ordunun kaynakları sınırlıdır, ulusal birlik ise henüz tam anlamıyla sağlanamamıştır. Ülke genelinde halkı işgallere karşı bilinçlendirmek, askerin maneviyatını yükseltmek elzemdir. Eğitim Bakanlığı bu güç durumda üzerine düşeni yapar ve Milli Marş yarışması başlatır. Ancak 724 şiirin katıldığı yarışmadan sonuç alınamaz. Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi ödüllü olduğu gerekçesiyle yarışmaya katılmayı reddeden Mehmet Akif’i ikna eder ve 12 Mart 1921’de İstiklal Marşı büyük coşkuyla mecliste kabul edilir. 500 liralık ödül ise şair tarafından bağışlanmıştır. İstiklâl Marşı, millî karakterimizi, tarihimizi, imanımızı, Millî Mücadelenin heyecanını içinde taşıyan, o günleri ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesile aktaracak olan emsalsiz bir abidedir. Çanakkale Savaşı'nı abideleştiren Akif, Millî Mücadele'ye de İstiklâl Marşı abidesini hediye etmiştir. Milli şairimizin “O şiir bir daha yazılamaz, onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım, o şiir artık benim değil milletin malıdır.” ifadesine yürekten katılarak, milletimizin bir daha böyle zor günler yaşamamasını diliyor; kendisini rahmet ve şükranla anıyoruz.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Ali Arslantaş, Burdur Milletvekilleri Mehmet Göker ve Yasin Uğur tarafından ödül verildi.      

Program USO Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen oratoryo gösterisi ile sona erdi.