Burdur’da uzun yıllardır yaşanan içme suyu sorununa kalıcı çözüm getirmesi hedeflenen Göl Geçişi İsale Hattı Projesi için önemli bir gelişme yaşandı. Burdur Belediye Meclisi, olağanüstü toplantısında projenin finansmanı için İller Bankası A.Ş.’den kredi kullanılmasını oy birliğiyle kabul etti. Toplantıda, krediye ilişkin işlemleri yürütmek üzere Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’e yetki verildi.
Toplantının tek gündem maddesini oluşturan proje, gölden Senir kaynaklarına uzanan yeni bir isale hattının inşasını kapsıyor. 357 milyon 815 bin 644 TL’lik bütçeye sahip proje kapsamında Burdur’un içme suyu altyapısının güçlendirilmesi ve geleceğe dönük su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
“Umarım kısa sürede tamamlanır”
Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, alınan kararın ardından yaptığı açıklamada, projenin kent için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Umarım bu proje en kısa sürede tamamlanır ve Burdur kısa ve orta vadede içme suyuyla ilgili bir sorunu daha gidermiş olur” ifadelerini kullandı.
Proje ilk olarak 2012’de başlatıldı
Başkan Ercengiz, projenin ilk olarak 2012 yılında uygulamaya konduğunu, ancak göl içerisindeki dalgaların taşıyıcı borulara zarar vermesi nedeniyle sadece 10 ay faaliyette kalabildiğini belirtti. O tarihten bu yana gölden su alınamadığını dile getiren Ercengiz, göreve geldikleri 2014 yılından itibaren hukuki süreci başlattıklarını ancak mahkeme sürecinin yıllar sürdüğünü ifade etti.
22 kurumdan onay alındı, ihale süreci başlıyor
2020 yılında İller Bankası ile birlikte projenin yeniden ele alındığını belirten Başkan Ercengiz, hattın güzergâhının yerinde incelendiğini ve geçen dört yıl içinde 22 farklı kurumdan gerekli izin ve görüşlerin alındığını söyledi. Ercengiz, sürecin ardından projenin kredilendirme aşamasına ulaştığını ve kısa süre içinde ihaleye çıkılmasının planlandığını aktardı.
“Faizini bile sormadan başvurduk”
Kredi kullanımına ilişkin değerlendirmede bulunan Ercengiz, “Bu proje bizim için yaşamsal önemde. Faizini bile sormadık. Çünkü başka bir seçeneğimiz yok. Bu bir zorunluluk. Bu borcun bedelini ikinci kez ödüyoruz ama Burdur halkı için buna değer” dedi.
“2026’da Senir Suyu Burdur’a akacak”
Toplantının sonunda konuşan Başkan Ercengiz, 1995 yılından bu yana alternatif içme suyu kaynağı olarak değerlendirilen Senir Suyu’nun nitelik açısından da kentin ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirterek, hedeflerinin 2026 yılı içerisinde Senir Suyu’nu Burdur’a kazandırmak olduğunu söyledi.
Başkan Ercengiz ayrıca, projeye katkı sunan siyasi aktörlere, kamu kurumlarına ve belediye bürokratlarına teşekkür ederek, özellikle sürecin teknik boyutunda emek veren belediye çalışanlarının da takdir edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ercengiz, açıklamasını suyun stratejik önemine dikkat çekerek, “Su, sonsuz bir kaynak değil. Bu nedenle elimizdeki suyu daha bilinçli ve dikkatli kullanmalıyız. Yeni Göl Geçişi Projesi ile birlikte Burdur’un içme suyu sorununu çözüme kavuşturmayı ve geleceğe güvenle bakmayı hedefliyoruz.”dedi.
Başkan Ercengiz konuşmasında şunları söyledi;
“Kıymetli Hemşerilerim, Bugün Burdur Belediye Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırarak, uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığımız Göl Geçişi İçme Suyu İsale Hattı Projesi için İller Bankası’ndan kullanmayı planladığımız kredinin onayını aldık. Finansmanı İller Bankası tarafından kredi yoluyla sağlanacak bu proje, Burdur’un yıllardır ihtiyaç duyduğu önemli bir içme suyu altyapısını hayata geçirmemize olanak tanıyacak. Bu onayla birlikte artık önemli bir eşiği daha aşmış bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte İller Bankası ile kuracağımız iş birliği doğrultusunda ihale sürecini başlatmayı, ardından da inşaat aşamasına geçmeyi hedefliyoruz. 1995 yılından bu yana Burdur’a alternatif ve güçlü bir içme suyu kaynağı olarak değerlendirilen Senir Suyu, nitelik olarak da kentimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak özelliklere sahip. Hedefimiz, ihale sürecinin birkaç ay içinde başlatılması ve inşaatın tamamlanmasıyla birlikte 2026 yılı içerisinde Senir Suyu’nu Burdur’a kazandırmak. Bu projeyle ilgili olarak 2020 yılından bu yana büyük bir emek harcadık. 22 farklı kurum ve kuruluştan gerekli izinleri ve görüşleri alarak süreci titizlikle yönettik. Kredilendirme aşaması ise en zorlu adımlardan biriydi. Ancak suyun gelecekte çok daha kıymetli hale geleceğini bilen bir anlayışla, bu projeyi hayata geçirmek için kararlılıkla ilerledik. Bilim insanlarının da sıklıkla dile getirdiği gibi, su sonsuz bir kaynak değildir. Bu nedenle suyumuzu her zamankinden daha dikkatli ve bilinçli kullanmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Yeni Göl Geçişi Projesi ile birlikte, kentimizin kısa vadeli içme suyu sorununu ortadan kaldırmayı ve geleceğe daha güvenle bakmayı amaçlıyoruz. Hepinize saygılar sunar, bu önemli adımın Burdur’umuza hayırlı olmasını dilerim.”