1994 yılında Burdur İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete alınan Burdur Merkez Askeriye Göleti, yıllar içinde havzasındaki rüsubat (alüvyon) akışı nedeniyle dolmuş ve işlevini yitirmişti. Ancak gölet, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’ne devrinin ardından başlatılan çalışmalar sayesinde yeniden kullanıma kazandırıldı.
DEVLET Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Askeriye Göleti’nde rüsubat temizleme ve sulama yenileme çalışmaları ile bin 310 Dekar arazinin kapalı borulu modern sistem sulama yöntemleri ile sulanmasını sağlayacak olan yapım işinin de tamamlanadığını bildirdi.
Balta, yaptığı yazılı açıklamada, “1994 yılında Burdur İl Özel İdaresi tarafından yapımı
tamamlanarak hizmete alınan Burdur Merkez Askeriye Göleti geçen zaman içerisinde havzasındaki rüsubat akışı ile rezervuarı dolmuş ve ekonomik verimliliğini kaybetmişti. Kurumumuza devrinden sonra 2024 Mayıs ayında başlatılan makineli temizlik çalışmaları sonucunda 7 ayda 350.000 m³ rüsubat gölet tabanından temizlenerek göletin tekrar hizmete alındı. Gölet temizlik çalışmalarında 3 ekskavatör, 14 MKK kamyon, 2 yükleyici, 1 paletli dozer, 1 su tankeri ve 22 personel görev aldı. Göletin temelden yüksekliği 28 m, depolama hacmi 887 bin m³, sulama alanı 1.310 dekardır. Burdur Merkez Askeriye Göleti’nde makineli temizlik çalışmaları ile sulama yenileme çalışmalarını beraber yürüttük. Toplam 1.310 dekar tarım alanının kapalı borulu modern sistem sulama yöntemleri ile sulanmasının sağlayacak olan yapım işi de tamamlandı. Hem göletin tekrar kullanıma kazandırılması hem de sulama yenilemesinin tamamlanmasıyla yöre halkına yıllık 15 milyon gelir artışı sağlanması hedefleniyor” dedi.
Balta, mevcut şartlarda bu boyutta bir göletin 2025 yılı birim fiyatları ile maliyeti 350 milyon lira iken, tamamı idari imkanlarla yapılarak 15 milyon lira gibi bir bedel ile tekrar kullanıma alınarak yöre halkının hizmetine sunulduğunu belirtti.