'MUHTARLIK', bilindiği gibi demokrasinin, özellikle de yerel demokrasinin temel yapı taşlarından, kurumlarından biri... Demokrasi bilinci ve kültüründe önemli bir yeri olan muhtarlık müessesesi son yıllarda değişen şartlar, teknolojik imkanlarla birlikte daha da önem kazandı. Burdur şehir merkezindeki mahalle muhtarları ve merkeze bağlı köylerin muhtarları ile bir araya gelerek oluşturduğu Muhtarlar Derneği, muhtarların sesi konumunda... Gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı, Burdur Muhtarlar Derneği Başkanı ve Tepe Mahallesi muhtarı Mustafa Aktaş ile görüştü. Gazetemize konuşan Aktaş, muhtarların vatandaşların dert olduğunu sorunlarına çözüm bulduğunu belirtirken, içinde bulunduğumuz koronavirüs salgın sürecinde de muhtarların önemli görevler üstlendiğine, korona ile etkin mücadeleye katkılar sağladığını dile getirdi. Muhtarlar Derneği Başkanı Aktaş'ın açıklamalarında öne çıkan pasajlar şöyle:

Muhtarlar vatandaşın dertlerine ortak olur

"Muhtarlık gönülden yapılan bir hizmettir. Muhtarlık silah ruhsatı almak değil, geçim kapısı hiç değildir. Muhtar yüreğini ortaya koyar. Zamanından, sıhhatinden, sağlığından, sosyal hayatından, aile hayatından fedakarlık ederek tüm samimiyeti ve tarafsızlığı ile mahalle halkına hizmet eder. Mahalle'nin sorunlarını dile getirir, Devlet'in kurumlarına bildirir ve çözüm üretir. Muhtar vatandaştan gelen bireysel sorunlarla mutlaka ilgilenir. Ben bu konuyu anlamadım, benim ilgi alanıma girmiyor diyemez. Sorun ne olursa olsun çare bulmak için mücadele eder. Muhtar gizli kalmak şartı ile mahallenin fikrini, fakirini, fukarasını, yetimini, öksüzünü göz ardı edemez. Dertlerine ortak olur. Yaşlısına hürmet eder, hastasına hekim, suçsuzuna, mağduruna avukat aslında muhtar daha ziyade kara gün dostudur. Yalnızca mahallesindeki asfalt değil, ulusal bir felakette ön saftadır. Bugün olduğu gibi pandemi döneminde ilk günden itibaren bugüne kadar dur durak demeden her gün sahadayız.

Pandemi döneminin görünmeyen kahramanları muhtarlardır

Muhtar, yaşlılara, hastalara hizmette, kovid hastalarını, esnafı denetlemede, işsiz kalan gençlere iş bulmakta, fakire, fukaraya erzak bulup taşımakta mesai saati gözetmeksizin görevi başında bulunur. Bu görevlerinden dolayı yoruldum diyen muhtara rastlanmaz. Pandemi döneminde onlarca muhtarımız koronavirüs hastalığına yakalandı, karantinaya alındı. Yakınları dahil olmak üzere vefat edenler oldu. Bunların haberlerini televizyonlarda göremezsiniz çünkü; 'Muhtar bu durumdan dolayı ağlamaz, sızlamaz, reklam yapmaz.' Muhtar ve ailesi sağlık açısından yüksek risk altındadır. Yüreğini ortaya koyar, çalışmasını aksatmaz, bunun için prim almaz. Devlet ile pazarlık etmez. Sizce pandemi döneminin kahramanları kimler acaba? Pandemi döneminin görünmeyen kahramanları muhtarlardır. Mahallesindeki tüm vatandaşı ile ilgilenmek zorundadır.

Pandemi döneminde yaşanan zorluklar

Pandemi döneminde zorluklar yaşandı ve bu zorluklar yer yer yaşanmaya devam ediyor. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı uygulandığında mahallelerimizdeki bütün bu yaş aralığındaki vatandaşlarımıza hizmet ettik. O devir bittikten sonra mahalle filyasyon denetim ekipleri kuruldu. bu denetim ekiplerine ilk başta mahalle denetim ekiplerinde bir tane okul müdürü, muhtar, aza, imam ve mahallenin konumu açısından yüksek binalarda yöneticiler katıldı. Yapılan bu denetimlerde vatandaşlar tarafından hep muhtar cezalandırıldı. Muhtar neden benim eve geldin, bizi neden bu işe kattın diye hep muhtar eleştirildi. Çünkü diğer gelenleri tanımıyorlar. Muhtar tanınıyor devamlı ve böyle zorluklar yaşadık. Şu anda yeni açıklanan pandemi kurul kararıyla denetimlere filyasyon ekibi olarak sadece mahalle muhtarı ve imamlar ile yapılıyor. Filyasyon ekibinin başında okul müdürleri var ama o sadece listeleri takip ediyor. Burdur'da muhtarlarımızdan sadece bir arkadaşımız koronavirüs hastası oldu. O arkadaşımız da 14 gün karantinada kalarak hafif bir şekilde bu hastalığı atlattı.

En son açıklanan karardaki yurt karantinaları evde izole- karantina kararına uymayanlar için. Pozitif çıkmış adam karantinada evinde. Filyasyon ekibi gelip denetimi yaptıktan sonra dışarıya kaçıyor. Bu kaçanlar yakalanırsa dışarıda buna temaslılar da dahil 14 gün karantinayı bozanlara yurt karantinası uygulanıyor. Yurt karantinasında bütün giderleri ve harcamalarını da kendileri ödüyor. Önce karantina ihlalinden ceza kesiliyor sonra yurtta ki bütün masraflarını ödemek zorunda kalıyorlar. Burdur'da denetim yapan muhtarlarımız şimdiye kadar hiç karantina ihlali ile karşılaşmadı. En çok karşılaştığımız olaylardan birisi küçük mahallelerde, ara sokaklarda, ev önlerinde maske ve sosyal mesafe kuralına uymayıp çay kahve içen vatandaşlar oluyor. İçlerinden bir tanesi pozitif çıktığında 10 kişi oturuyorlarsa ancak 2-3 kişinin ismini veriyor diğerlerinin ismini vermiyor. Yetkili kişilerle bu durumu değerlendirdik, görüştük onlarda aynı şekilde bu durumu dile getiriyorlar. 'Çok sıkıştırıyoruz bu vakaları, isimleri ve adresleri pozitif çıkan hastalarımızın ağzından cımbızla alıyoruz' diyorlar. Vatandaşlarımızdan ricam bu konuda biraz duyarlı olsunlar. İsim söylediklerinde suç işlemiş olmayacaklar, bu virüsün yayılma hızının önüne geçmiş olacaklar.

Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. Biz bir geminin içerisindeyiz. Bu hastalık var. Ne kadar kişisel tedbirlere uyarsak bu koronavirüs hastalığını daha çabuk atlatacağımızdan eminim. Vatandaşlarımızdan isteğim maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını istiyorum. Hatta önemli bir işleri yoksa da evlerinden çıkmamalarını tavsiye ediyorum."

-Muhammet Fatih Başcı