Burdur İHH İnsani Yardım Derneği, 432 gönüllüsüyle Ramazan ayının bereketini ihtiyaç sahipleriyle paylaşarak çoğaltıyor.

Dünyada 73 ülkede temsilciliği, 123 ülkede de çalışmaları olan bir vakfın Burdur’da temsilciliğini yapmaktan gurur duyduklarını belirten Burdur İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Hüseyin Çetinkaya, Burdur’da Ramazan ayında da ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmaya devam ettiklerini belirtti.

Çetinkaya, derneğin çalışmaları hakkında; Burdur’da 5 yıldan beri görünür olmaya, insanlara ulaşır olmaya gayret gösterdiklerini, gönül birlikteliği ile bu süreci yürüttüklerini, gençlere dokunmanın gelecek için olmazsa olmazları olduğunu, Burdur’da 71 yetim çocuğun hamiliğini yürüttüklerini, 244 yetime de sponsor olarak destek sağladıklarını, Burdur İHH İnsani Yardım Derneği’nin %350 oranında büyüdüğünü, tespit ettikleri 100 tane yetime bayramlık giydireceklerini, 11 ilçe, 5 köyde kumanya dağıtım çalışmalarının devam ettiğini ve yaptıkları iftar çalışmaları ile 25 aile, toplam 106 kişiye ulaştıklarını söyledi.

Gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı’ya konuşan Burdur İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Hüseyin Çetinkaya, derneğin Burdur’da ve yurt dışında yaptığı yardım faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Burdur İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Hüseyin Çetinkaya’nın açıklamalarından pasajlar şöyle:

“İlimizde 5 yıldan beri görünür olmaya, insanlara ulaşır olmaya gayret gösteriyoruz”

Biz Burdur İHH İnsani Yardım Derneği olarak Burdur Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı bir dernek olarak kuruluşumuzu 2016 yılında gerçekleştirdik. Yani 5 yıllık bir dernek çalışmamız var. Bu dernek kurulduktan sonra özellikle ilimizde yoksul, yetim ve ihtiyaç sahibi kişilere ulaşarak onların ihtiyaçlarını gidermek için köprü olmaya, aracı olmaya gayret gösteren bir dernek çalışması kapsamında bir ana çalışma ekseni belirledik. Zaten İHH İnsani Yardım Vakfı da bir yardım kuruluşu ve bu yardım çalışmalarını sadece ülkemizde değil dünyanın 73 ülkesinde temsilciliği, 123 ülkede de çalışmaları olan bir vakıf. Uluslararası bir vakfın Burdur’da temsilciliğini yapmakta bizlere gurur ve mutluluk veriyor. Bu çalışmaları yaparken de biz Vakfımız ile Burdur’umuza gönül bağı olduk. Vakfımızdan gelen gıda kolileri, kıyafetler vb. yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Çalışmalarımız süresi içerisinde de ilimizde 5 yıldan beri görünür olmaya, insanlara ulaşır olmaya elimizden geldiğince gayret gösteriyoruz.

“Gönül birlikteliği ile bu süreci yürütüyoruz”

Burdur İHH İnsani Yardım Derneği tabi ki en başta yardım kuruluşu ama sadece yardım çalışmalarında değil bizim hanım komisyonu dediğimiz, hanım kardeşlerimizle yaptığımız çalışmalarımız var. Hanımlarımız bir araya gelerek hem kendilerinin gelişimine katkı sağlayacak eğitim faaliyetleri hem kişisel gelişim programları hem konferanslar şekliyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Aynı zamanda da derneğimizin gönül elçisi oluyorlar. Hanım kardeşlerimiz yetimlerimize gidiyorlar onların başlarını okşuyorlar, bir yoksula gidiyorlar derdi var mı, ihtiyacı var mı, sıkıntısı var mı yerinde görüyorlar. Hanım kardeşlerimiz bir mantı yaparak, bir erişte keserek, bir ekmek yapmak gibi çalışmalarını yaparak hem ihtiyaç sahiplerine malzeme ulaştırıyorlar hem de derneğimize katkı sağlıyorlar. Bu çalışmaları yapan arkadaşlarımızın içinde kadrolu bir elemanımız yok. Biz gönül birlikteliği ile bu süreci yürütüyoruz.

“Gençlere dokunmak, geleceğimiz için olmazsa olmazımız”

İkinci yoğun birimimiz de gençlik çalışmaları, Genç İHH. Genç İHH da İHH İnsani Yardım Vakfı'nın son dönemde ağırlık verdiği gençlere ulaşmanın ne kadar önemli olduğu, onlara dokunmanın geleceğimiz için olmazsa olmazımız olduğunu dile getiren bir duruşla başladı. Genç İHH çalışmalarında da gençlere yönelik yine eğitim faaliyetleri, geziler, sosyal kültürel faaliyetler bunun yanı sıra yine yardım çalışmalarında birlikte projeler üreterek ilimizdeki üniversite gençliği, lise gençliği, ortaokul gençliği, hatta çocuk kulübü ile küçük yaştaki çocuklarımız ile ilgilenen gönüllerimiz var. Genç İHH içerisinde hem hanım kardeşlerimizin ayrı çalışması var hem erkek kardeşlerimizin ayrı çalışmaları var. Bu gençlik çalışmasında da üniversitede MAKÜ İnsan Hak ve Hürriyetleri adında bir topluluk kurduk. Pandemiden önce çok güzel konferanslar, geziler, faaliyetler sergiledik. Şu anda pandemi döneminden dolayı da online olarak bu süreçte ellerinden geldiğince çalışmalarını yürütmeye devam ediyorlar.

“71 yetim çocuğumuzun hamiliğini yürütüyoruz”

Burdur’da bizim yapmış olduğumuz yardım çalışmalarının ağırlıklı bir kısmı yetimler üzerine. İHH İnsani Yardım Vakfı'nın bence üstlendiği en önemli misyonda ‘yetim çalışmaları’. Biz Burdur’da yetim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Ne yapıyorsunuz derseniz, öncelikle ilimizde ihtiyaç sahibi yoksul, yetim. Yani babasını küçük yaşta kaybetmiş, annesi ile beraber yaşayan çocuklarımızı bulmaya çalışıyoruz. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ile okullarımızdan ortaklaşa bize gelen veriler alıyoruz. Bu işle ilgilenen gönüllü yetim sorumlumuz var. Gönüllü sorumlumuz gidiyor yetimin durumunu tespit ediyor. Yetimlerimiz için bir sponsorluk sistemini hayata geçirdik. İlimizde şu anda 71 tane evladımız İHH İnsani Yardım Vakıfı tarafından destekleniyor. Biz çocuklarımıza maddi anlamda bir destek sağlıyoruz ama sadece o parayı çocuğumuza aktarmakla değil, para ile her şey bitmiyor. Hanım kardeşlerimiz ve görevli kardeşlerimiz gidiyorlar ayda bir, üç ayda bir, ramazan da ayrı ziyaret, kurbanda bir et çalışması, karne gününde karne hediyesi, doğum gününde pasta gibi ziyaretlerimi gerçekleştiriyoruz ve o 71 yetim çocuğumuzun hamiliğini Burdur İHH İnsani Yardım Derneği olarak yürütüyoruz.

“Burdur’da 244 yetime sponsor olarak destek sağlıyoruz”

Biz yetimlerimize ulaşıyoruz. Aynı zamanda da yetimlerimize destek olmak isteyen bağışçılarımız var. Bu şekliyle bağışçılarımız ilimizde 244 tane yetime sponsor olarak onlara destek sağlıyoruz. Bu anlamda Burdur aslında yetim olarak az bir destek alıyor, 71 yetime destek alıyor ama kendisinin desteklediği yetim sayısı 244 olunca bizde bu noktada çok mutlu oluyoruz. İnşallah rabbim sponsorlarımızın sayısını arttırır, yetimlerimizin sayısını azaltır. Kamuoyunda şöyle de bir algı var İHH İnsani Yardım Vakfı, insanların zihninde genelde yurtdışına yardım yapan bir vakıfmış gibi. Ama ben kendim 5 yıldır bizzat bu çalışmaların içerisinde devam eden bir kişi olarak şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. İHH İnsani Yardım Vakfı nerede bir ihtiyaç sahibi varsa, nerede bir sıkıntı varsa, nerede bir çocuk, nerede bir kadın dara düşmüşse orada olmaya çalışıyor. İmkanları ölçüsünde destek sağlamaya çalışıyor.

“Burdur İHH İnsani Yardım Derneği %350 oranında büyüdü”

Pandemi sürecinde Türkiye bir kenetlenme ihtiyacı duydu. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Türkiye’de pandemiden dolayı dara düşen, sıkıntıya düşen, işsiz kalan insanlara yardım etmeye çalıştık. Geçen yıl tüm yardım çalışmaları neredeyse bu alanda gerçekleşti. Pandemi sürecinde destekler devam etti. Vakfımız gelen bağışları bu manada hem nakdi yardım hem ayni yardım olarak gerçekleştirdi.

Tabi her şey bereketiyle oluyor. İHH İnsani Yardım Vakfı Türkiye’deki çalışmalarına ağırlık verdi, Türkiye’de sıkıntıyı hissetti, bir salgın var ve bu salgın istenmeyen, beklenmeyen bir durum. Buradaki çalışmaların bir bereketi oldu. 2020 yılında İHH İnsani Yardım Vakfı bütçe anlamında %59 oranında büyüdü. Burdur İHH İnsani Yardım Derneği’nin de büyüme oranı %350 oranında gerçekleşti. Biz el uzattıkça gören insanlar daha çok destekledi. Bu manada da bizi aracı kılan bağışçılarımıza, gönüllülerimize çok çok teşekkür ediyoruz.

“Tespit ettiğimiz 100 tane yetimimize bayramlık giydireceğiz”

Biz Ramazan vesilesiyle de yine Ramazan ayının bereketini, Ramazan ayının iyiliğini, güzelliğini ilimizde yaşatmak, mazlum coğrafyalarda yaşatmak için projeler üstleniyoruz. Amacımız insanların Ramazan'da zekatlarını, fitrelerini, sadakalarını, bağışlarını gerçekten ihtiyaç sahiplerine, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Bunu yaparken de yetimleri önceliğe alıyoruz. Şu anda Burdur İHH İnsani Yardım Derneği olarak aldığımız projelerden bahsedeyim. 3 başlığımız var. Birincisi yetim çalışması, ikincisi kumanya çalışması, üçüncüsü de iftar. Yetim çalışmamız ile Yemen’de o bölgedeki temsilciliğimiz kanalıyla yetimlere bayramlık hediye edeceğiz. Yetimleri giydireceğiz. Bir bayramlık bedeli 150 TL ve biz bu şekliyle 50 tane yetimimizi giydirmeyi hedefledik. Burdur’da da bizim 71 tane desteklediğimiz yetimlerimiz var. Birde desteklemiyoruz ama dönemsel ihtiyaçlarını gidermek için ilgilendiğimiz yetimlerimiz var. Bu şekilde de Burdur’da ve 10 ilçemizde tespit ettiğimiz 100 tane yetimimize Ramazan ayının son haftasında yine bayramlık giydireceğiz. İHH’nın çok güzel bir hizmeti daha oldu.  Ramazan’ın 15’i bundan 4 yıl önce Dünya Yetimler Günü olarak ilan edildi. Her Ramazan ayının 15’inde Dünya Yetimler Günü başlığıyla aynı diğer günlerde olduğu gibi o günde yetimler ile ilgili bir farkındalık oluşturuluyor, onlara özel çalışmalar yapılıyor. Bizde Burdur’daki yetimlerimizi Dünya Yetimler Günü’nde ziyaret ettik. Onlara bir hediye paketi ve güzel bir pasta ile ziyaret ettik. Buda bizim bu yıl Ramazan ayında güzel bir çalışmamız oldu.  

“11 ilçe ve 5 köyümüzde kumanya dağıtım çalışmaları devam ediyor”

İkinci alanımız kumanya. Zekât, fitrelerle kişilere nakdi yardım yaptığımız gibi gıda yardımı da yapıyoruz. İlimize vakfımız tarafından temin ettiğimiz 750 gıda kolisi ulaştı. Şu anda da 11 ilçe ve 5 köyümüzde gıda koli dağıtımı çalışmaları devam ediyor. Burdur’daki gıda kolisi için 120 TL ücret belirledik ve bağışçılarımızdan bunu toparlamaya çalışıyoruz. Kırım’da da ihtiyaç sahiplerine 304 adet kumanya dağıtacağız. Toplamda 1522 kişiye ulaşmış olacağız ve Kırım’daki ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmuş olacağız. Kumanya çalışmalarımız bu şekilde.

“İftar çalışmamız ile 25 aile, 106 kişiye ulaşıyoruz”

Razaman ayında yapacağımız etkinliklerin üçüncüsü de iftar etkinliği. İlimizde tespit ettiğimiz ailelerimiz var. İlçelerimiz kendi çalışmalarını kendileri yapıyor. Merkez ilçede 25 tane ailemiz var. Geçen yıl bağışçılarımız gıdaları bizzat kendileri pişirip, kendileri o ailelere götürdü ama pandemi süreci bu anlamda toplu etkinliklere uygun olmayan bir dönem. Bu dönemde iftar vermek istiyorum diyen bağışçılarımız oluyor. Biz bağışçılarımızdan ücretleri alıp bir lokanta ile anlaşıyoruz. Zaten ihtiyaç sahibi ailelerimizin adresleri bizde var. Bu adreslere o gün o iftarları ulaştırıyoruz. Bu şekilde iftar çalışmamız ile 25 aileden 106 kişiye ulaşıyoruz. Aynı zamanda burada yine yetimlerimizi de unutmadık. Bangladeş’te Arakanlıların yaşadığı bir yetimhanenin iftarını biz yaptırıyoruz. 32 tane yetim var. Bangladeş yetimhanesindeki iftarı da Burdur’daki gönüllülerimiz ve bağışçılarımızın destekleriyle Ramazan boyunca biz yaptıracağız. Son olarak İdlib’de bir yetimhane var. Orada da 75 yetim var. Dünya Yetim Günü’nde o gün çocuklarımızın iftarını biz Burdur olarak sağladık. Bu şekilde Ramazan’ın bolluğunu, bereketini bizde projelerimize yansıttık. Ramazan bereketini hem ilimizde hem mazlum coğrafyalarda yaymak için koşturuyoruz. İyilik her zaman, her yerde diyoruz sloganımız bu. Burdurlularında yardım konusunda bizi aracı etmeleri bizleri mutlu edecektir. Biz hayırseverlerin yardımlarına, sadakalarına, fitrelerine, oruç tutamayanların fidyelerine talibiz. Biz gıda kolisi dağıtmaya, biz yetimlerle ilgilenmeye, biz gençlerimizi yetiştirmeye talibiz.

“Ticari bir iş değil, insanlara yardım etmek istiyordum”

2018 yılında Almanya’dan Türkiye'ye kesin dönüş yapan ve gönüllü olan derneğin Yardım Birimi Başkanı Ali Osman Özkan’da yapılan faaliyetler hakkında duygu ve düşüncelerini anlattı.

43 sene Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye geldiğini belirten Ali Osman Özkan, “Geldikten sonra ben ticari bir işi değil, ben insanlara yardım etmeyi, ağlayan gözlerin gözyaşlarını beraber dindirmeyi, ihtiyaç sahibi olan insanların ihtiyacını gidermeyi çok istiyordum. Daha sonra Burdur İHH İnsani Yardım Derneği’ne gönüllü olarak başvuru yaptım. Onlarda beni Allah razı olsun aralarına kabul ettiler. Yardım Birimi Başkanı olarak buraya başladım ve gönüllü olarak sabah, akşam burada çalışıyorum. Burdur’da İHH İnsani Yardım Derneği adına yardım çalışmalarına katılıyorum. Bu çalışmalarımızda Allah razı olsun bağışçılarımız bize güvenerekten bizlere bağışlarını teslim ediyor. Bizim görevimizde verilen bağışları doğru ve düzgün bir şekilde tespit ederek yerine ulaştırmaktır. Bizler de arabamız ile birlikte önce ihtiyaç sahiplerini tespit ediyoruz ve gerçekten ihtiyaç sahibi ise öyle ulaştırıyoruz. Benim açımdan bu işin prensibi biz herkese yardım ediyoruz. Dil, renk fark ayırt etmeden gerek mültecilerimize gerek ilimizdeki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. Kısacası nerede kim ihtiyaç sahibi ise biz ona yardım ediyoruz. Bu yardımlar, gıda kolisi oluyor, Burdur’a yeni taşınan kişiler oluyor onlara koltuk yardımı oluyor, ne ihtiyaç ise onu tespit edip yardım ediyoruz. Çünkü Yardım Birimi olarak biz aynı zamanda çok veballi bir işi üstlenmiş oluyoruz. Buna sadece dünya boyutu ile bakmak değil uhrevi boyutuyla da bakmak gerekiyor. Bundan dolayı görevimizi tam manasıyla yerine getirmek zorundayız. Beni en çok mutlu eden bir ihtiyaç sahibinin ihtiyacını giderdiğim zaman beraber gülmemiz, neşeli olmamız ve son olarak Allah razı olsun demesi bana yetiyor. Bu benim için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

-Muhammet Fatih Başcı