“Burdur Bilim Şenliği” projesinin açılış töreni yapıldı.

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı 2020/1 çağrısı kapsamında başvurusu yapılan “Burdur Bilim Şenliği Projesi” Türkiye’de TUBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen 53 proje arasında yerini aldı. 

TÜBİTAK’ın en prestijli projelerinden biri olan ve Burdur il merkezinde ilk kez yapılacak olan proje, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde 21-22-23 Ekim 2021 tarihleri arasında Uzay Çatı Kapalı Pazar Alanı, Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'nde ziyaretçilerini ağırlarken, MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda düzenlenecek konferanslarla alanında uzman kişiler ve akademisyenlerle buluşma fırsatı sağlayacak.

Bugün Uzay Çatı Pazar Alanında düzenlenen törenle açılışı gerçekleşen Burdur Bilim Şenliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Protokol konuşmaları ile devam eden törende Vali Arslantaş, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Deniz Çeliksoy, ve 4007 TÜBİTAK Burdur Bilim Şenliği Proje yürütücüsü Dr. Nurhayat Gürel tarafından konuşmalar yapıldı.      

“Şenlik yeni projeler üretmeye karşı özgüven oluşturmalarına yardımcı olacaktır”

4007 TÜBİTAK Burdur Bilim Şenliği Proje yürütücüsü Dr. Nurhayat Gürel; “Bugün burada TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri destekleme programı, 2020 yılı içerisinde başvurusu gerçekleştirilen ve desteklenmeye hak kazanan Burdur Bilim Şenliği adlı projemizin açılışını yapmak için toplanmış bulunmaktayız. Burdur Bilim Şenliği’nin en temel amacı Burdur halkının, farklı şehirler, üniversiteler ve kurumlardan bilim insanları bir araya getirilerek toplumda bir bilim kültürü ve iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin herkese ulaştırılmasıdır. 2023 eğitim vizyon raporunda da önemi belirtildiği üzere farklı branşlardaki öğretmenler ve her yaştan öğrenciler atölyeleri yerinde gözlemleyerek buradan yeni proje fikirleriyle ayrılacaktır. Yeşeren proje fikirleriyle şehrimiz akademik başarısının yanı sıra projelerle de adından sıkça söz ettiren bir şehir olacaktır. 2023 eğitim vizyon raporunda da vurgulandığı üzere akademik bilginin beceriye dönüşmesi sağlanacaktır. Ayrıca öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin bilim şenliği alanındaki yaşantıları yeni projeler üretmeye karşı özgüven oluşturmalarına yardımcı olacaktır. Öğretmenlerimiz bilim şenliğimiz aracılığıyla karşılaştıkları ortamdan etkilenerek ilerleyen yıllarda TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarında öğrencilere danışmanlık yapma ve TÜBİTAK 4007 bilim şenlikleri için atölye liderliği yapma konusunda daha istekli olacaktır. Katılımcılar bir yandan nanoteknoloji, kodlama, stem, robotik, astronomi gibi konularda bilimin günlük hayattaki kullanım alanlarını görecek bir yandan da bilimsel farkındalık kazanacaktır. Projede yer alan sanatsal etkinlikler yoluyla katılımcılar kendilerini temsil edebilecekleri ortamlar bulacak, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirebileceklerdir. Şenliğimizin gerçek bir şenlik havasında gerçekleşmesi için, katılımcılar için küçük oyunlarda hazırlanmıştır. Bugün burada öğrencilerimiz gerçekten görerek, dokunarak, yaparak, yaşayarak ve eğlenerek atölye faaliyetlerinin içinde yer alacaktır. Öğrencilerimiz için şenlik kapsamında 55 atölye, 4 sergi, 4 söyleşi, gece ve gündüz gökyüzü gözlemleri olmak üzere toplam 636 etkinlik planlanmıştır. Şenlik süresince toplam 10.948 katılımcıya ulaşılması planlanmaktadır. Şenliğimiz Burdur Valiliğimizin izni ve çok büyük desteği ile yapılmaktadır. Burdur Valiliği dışında projemizin gerçekleşebilmesi için protokol yaptığımız diğer kurumlar Burdur Belediyesi, Burdur İl Özel İdaresi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Orman İşletme Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ticaret Borsası ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Burdur İl Müdürlüğü. Tüm protokol kurumlarımıza verdikleri desteklerden teşekkür ederim.” dedi.

“Bu şenliklerde halkın bilime verdiği desteklerin artırılması amaçlanır”

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Deniz Çeliksoy ; “TÜBİTAK’ın mali desteği ile bu yıl Burdur ilinde ilk kez düzenlenen TÜBİTAK 4007 Burdur Bilim Şenliği’ne hepiniz hoş geldiniz. Böyle bir organizasyon içerisinde yer almaktan mutluluk ve onur duyuyorum. Bilim Şenlikleri bilimsel bilginin toplum ile buluşturulması ve bilimsel iletişimin sağlanması için düzenlenir. Ama en önemlisi bu şenliklerde halkın bilime verdiği desteklerin artırılması amaçlanır. Nitekim bilimin değeri geçirdiğimiz pandemi sürecinde de daha iyi anlaşıldı diye düşünüyorum. Biz Eğitim Fakültesi akademisyenleri olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile başta Eğitim Fakültesi olmak üzere birçok kurumun iş birliği ile ortaya çıktı. Şenlikte birçok üniversiteden akademisyen hocamız, öğretmen arkadaşımız, ARGE çalışanları ve öğretmen adayları görev alıyor. Eğitim Fakültesi’nde çalışan bir akademisyen olarak bu gözle baktığımda şenlikte görev alan pek çok öğretmen adayımızın şenliğe iki açıdan katkı sunduğunu düşünüyorum. Birincisi bu şenliğin organizasyonuna Eğitim Fakültesini temsilen çok büyük katkı sağladılar ve bizleri onları daha iyi birer öğretmen yetiştirmek için kendi adımlarıyla bir ilerleme kaydettiler. İkincisi bilime ve teknolojiye dair bu süreçte çok şey öğrendiler. Kendi öğretmenlik becerilerini geliştirdiler ve ilerde geleceğin öğretmenleri olarak görev yapacakları yerlerde buradan edindikleri deneyimleri de oralara götürerek bilime değer veren ve bilimsel bilgiyi üreten nesiller yetiştireceklerine inanıyorum. Her biriyle ayrı ayrı gurur duyuyorum. Projeye katılan, katılacak okul öncesinden başlayarak üniversiteye kadar birçok öğrencinin etkinliklerle kendilerini geliştirecek pek çok beceri edineceklerini, bilgi edineceklerini inanıyorum. Bu açıdan projeyi, şenliği çok önemli buluyorum” diye konuştu.

Öğrencilerimiz için verimli bir çalışma olacağını değerlendiriyoruz”

İl Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya; “Bugün burada TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri adıyla düzenlediğimiz şenliğimizi açacağız. Ülke genelinde yapılan yüzlerce başvurunun içinden desteklenen 53 başvurunun arasına girerek destekleme kapsamında kabul edilen şenliğimiz inşallah İlimiz için, öğrencilerimiz için hayırlı, verimli olacaktır. Bu şenlik kapsamında uygulamalı atölye çalışmaları yapılacak. Öğrencilerimiz bu kapsamda bilim adamlarımızla bire bir çalışacaklar. Bu imkanı her zaman bulmak mümkün olmadığı için öğrencilerimiz için verimli bir çalışma olacağını değerlendiriyoruz.”  İfadelerini kullandı.

“Zekamızı kullanıp tüm uluslara örnek olacak icatları biz de çıkaracağız.”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz; “Öncelikle böyle bir şenliğin Burdur’da yapılmasından duyduğum kıvancı ifade etmek isterim. Zira adı eğitim kenti olarak geçen Burdur’umuza yakışan, Burdur halkının da itibar göstereceği bu şenliğin bundan sonraki yıllarda da ev sahipliğini yapabileceğimizi de buradan bir ev sahibi olarak ifade etmek isterim. İnsanoğlu var olduğu günden beri her şeyi merak etmiş. Önce korkmuş, korkularını merakla yenmek için çabalamış ve var olduğu günden bugüne kadar da önce doğayla ardından doğadaki tüm varlıklarla ve sonunda da doğaya hâkim olduktan sonra var olduğu evrenle mücadeleye başlamıştır. Bugün eğer Ay’ı değil Mars’ı hayal etmiş ve Mars’a gitmişse insanoğlu bunu içindeki meraka borçludur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 10. Yıl nutkunda da bizlere şöyle bir çağrı yapmıştır; Türk milleti yüksek karakterlidir, zekidir, çalışkandır. Biz de Atatürk’ü mahcup etmemek adına çalışkan olacağız. Zaten mevcut olan yüksek karakterimizle mücadele edeceğiz. Zekamızı kullanıp tüm uluslara örnek olacak icatları biz de çıkaracağız.” dedi.

“Bunlar gerçekten bizi güçlü yapan, hepimizi gururlandıran nitelikli faaliyetlerdir”

Vali Ali Arslantaş; “İlimizin de Ülkemizin de en öncelikli meselesi eğitimdir. Bu mesele, hepimiz tarafından çok önemsenmekte ve tüm çalışmalarımız bu yönde sürdürülmektedir.

 Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, son dönemde bilimsel faaliyetlerde, araştırma-geliştirme konularında Ülke genelinde büyük bir yoğunlaşma yaşanıyor. Ülkemizin geleceğinin daha güçlü olabilmesi, bilimsel kapasitemizin artırılması, kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesiyle mümkündür. Bu anlamda bu bilimsel yarışmalarla proje hazırlama ikliminin oluşturulmasına önemli katkılar sağlanmaktadır. Bunlar gerçekten bizi güçlü yapan, hepimizi gururlandıran nitelikli faaliyetlerdir.  Günümüzde bilgi ve teknolojide açık bir yarışın acımasız bir biçimde sürdüğü, ülkelerin bilgiye ulaşma konusunda pervasız bir rekabete giriştiği dönemleri yaşamaktayız. Böyle bir süreçte Ülkemizin öne geçebilmesi, bilimsel düşünmenin, dünya ile rekabet edebilme bilincinin desteklenerek teşvik edilmesi ile mümkündür. Zira çağın en büyük sermayesi iyi yetişmiş nitelikli insan gücüdür.  Millî Eğitim Bakanlığı’nın “2023 Eğitim Vizyonu” çerçevesindeki “Okul Dışı Öğrenme Ortamları” projesi içerisinde bahsedilen bilim şenlikleri, bilimin istenirse herkes için ulaşılabilecek bir olgu olduğunu öğrencilerimize yaşayarak göstermekte ve onların geleceğe umutla bakmasını sağlayarak, özgüven kazanmalarını sağlamaktadır.  Bu ve benzer etkinlikler, çocuklarımızda yeni bir eser ortaya koyma, proje hazırlama ve geleceğin buluşlarına adım atma ikliminin oluşturulmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Amacımız okullarımızda üretilen proje ve ürünlerin tanıtımını sağlamak, kurumlar arasında proje çalışmaları ve diğer teknoloji ve tasarım alanındaki çalışmalarda rekabet ortamı oluşturmaktır. Aynı zamanda İl Merkezi ve diğer ilçelerdeki öğrencilerin tanışıp kaynaşabilecekleri bir ortam sağlamak, ayrıca vatandaşlarımızın okulda yapılan çalışmaları yakından tanıyıp, görmelerine imkân sağlamaktır.

Kıymetli gençlerimiz sizlere güvenimiz tam. Bilim ve teknolojinin ışığında planlı, disiplinli çalışarak kendinizi geliştirerek, Ülkemizi daha iyi noktalara taşıyacak olan sizlersiniz. Yalnız siz değil toplum olarak hepimizin bu doğrultuda odaklanması ve çalışması gerektiğini, bütün herkese önemli sorumluluklar düştüğünü de belirtmek istiyorum.  Bilimin ve eğlencenin bir arada, iç içe olabileceğini gösteren TÜBİTAK Bilim Şenlikleri, toplumda bilime karşı olumlu bir bakış açısı geliştirerek, aynı zamanda çocuklar ve gençlerin bilim ile uğraşan kişilerle iletişimde bulunmasını sağlamakta ve onları bilimsel kariyer basamaklarına özendirmesine katkıda bulunmaktadır.  İnanıyorum ki, astronomiden fen bilimlerine, matematikten robotik kodlamaya, yapay zekadan havacılığa, nano teknolojiden yenilenebilir enerjiye kadar, şenlik kapsamında hazırlanan birçok farklı temada atölyelerde yapılacak etkinlikler, sergi ve söyleşiler gençlerimize, İlimiz eğitim ve öğretimine önemli katkı ve kazanımlar sağlayacaktır. Özellikle gençlerimizin imkân ve fırsat verildiğinde ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atabildiklerini hepimiz görüyoruz, bunun birçok örneğini yaşıyoruz. Bu tür fuar ve şenlikler bunlar için de bir fırsattır, çeşitli fikirlerin projelendirerek pratiğe dönüşmesine vesiledir.  Bu sergi boyunca burada sergilenecek projelerin her birinde çocuklarımızın emekleri, hayalleri var. Bunlar arasında inanıyorum ki gezdikçe çok etkileyici projeler göreceğiz. Bu anlamda çocuklarımızın ürettiği bu projeler bizlere geleceğin müjdesini verirken aynı zamanda onlara güven duyduğumuzda, destek verdiğimizde, neleri başarabileceklerinin de ispatıdır.  Çocuklarımız ürettikleri bu eserlerle, bizlere geleceğin müjdesini veriyorlar. İnanıyorum ki bütün bu güzel çalışmalarla önümüzdeki yıllar, çok seçkin bilim insanlarımızın yetişmesine, yetişen bu bilim insanlarımızın da dünyanın dikkatini çeken buluşlarına, çalışmalarına, araştırmalarına sahne olacaktır. Bu çalışmaların, Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim insanlarını yetiştirmek yolundaki çabalara çok değerli katkılar sağlayacağı inancıyla çalışmalara katılan öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve eğitim çalışanlarını kutlar, başarılar dilerim.” İfadelerini kullandı.

Programın devamında Halk Eğitim Merkezinin hazırlamış olduğu halkoyunu ekibi tarafından Burdur Yöresine ait halk oyunu gösterisi sunuldu. Burdur Güzel Sanatlar Lisesi Öğretmenleri tarafından şarkılar seslendirildi.  


Programın son bölümünde Vali Arslantaş ve protokol üyeleri kurdeleyi keserek Burdur Bilim Şenliğinin açılışını yaptılar. Açılış sonrası Vali Arslantaş ve beraberindeki protokol üyeleri Burdur Bilim Şenliği alanındaki bulunan standları gezerek incelemede bulundu, çalışmalar hakkında öğrenciler, öğretmenler ve bilim insanlarından bilgi aldı. 


Proje paydaşları olarak Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi,  Burdur İl Özel İdaresi,  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası,  Orman İşletme Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü,  Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği,  Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği,  Ticaret Borsası ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Burdur İl Müdürlüğü gibi çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu ve özel sektör kuruluşlarının yer aldığı Burdur Bilim Şenliği projesine çok sayıda atölye lideri, rehber ve konuşmacının davet edildi.


TÜBİTAK tarafından desteklenen "Burdur Bilim Şenliği” projesi kapsamında öğrenci, öğretmen ve genel halk için 55 adet atölye tasarlandı. Bu atölyelerde katılımcılar, ülkemizin önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin eğitim verecekleri robotik kodlama, yazılım, yapay zeka, iha yazılımı, nanoteknoloji, fen bilimleri, matematik gibi birçok alanda etkinlikler yapılacak.


Bunun dışında drama, ebru sanatı, geri dönüşüm temalı sanatsal faaliyetlerde etkinliklerin yanı sıra katılımcılar tarafından gece ve gündüz olmak üzere üç gün boyunca gökyüzü gözlemleri de yapılacak.
Bununla birlikte ülkemizi NASA, ASELSAN gibi çok önemli kurumlarda temsil eden mühendis ve bilim insanlarının ülkemizin milli uzay programı, milli savunma hamlesi gibi alanlarda yaptığı önemli atılımlardan ve ışık kirliliği gibi çevresel sorunlardan bahsedeceği konuşmalar MAKÜ konferans salonunda halkla buluşarak, vatandaşlarımızın bu konularda farkındalık kazanarak ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli işgücünün yetişmesine katkıda bulunulacaktır. Bunun dışında STEM Eğitimi gibi öncelikli alanlarda öğretmenler için seminerler de düzenlenerek mesleki gelişimlerine katkıda bulunulacak.