Burdur Belediyesi ve Antalya Akev Üniversitesi ortak bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. 24 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Antalya Akev Üniversitesi Vakıf Başkanı Ekrem Çalkılıç ve Akev Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamile Perçin Akgül protokol imzalandı.

Burdur Belediyesi barınağından sahiplenilecek her hayvan için, sahiplenen kişiye %100 burs imkanı tanıyacak olan Yuva Ol Dost Kazan projesinde sahiplenilen hayvanlar için 28 Mayıs 2021'de Güzellik ve Yetenek Yarışması düzenlenecek. Bu yarışmada dereceye girenler için verilecek para ödülü de yine Antalya Akev Üniversitesi sponsorluğunda sahiplerine dağıtılacak.

Yuva Ol Dost Kazan projesinin hem sokaktaki hayvanlara sahip çıkılması hem de gençlere eğitim desteği verilmesi açısından oldukça önem taşıdığı belirtildi.

Protokol imzalanmadan önce Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Antalya Akev Üniversitesi Vakıf Başkanı Ekrem Çalkılıç ve Akev Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamile Perçin Akgül basın mensuplarına proje hakkında açıklamalarda bulundu.

"Burdur’daki sokak hayvanlarıyla barışık bir toplumun yaratılması adına önemli bir proje"

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz; “Bugün hep birlikte hayırlı bir işe imza atacağız. Bu dünya yüzünde yaşayan canlıların sadece biz olmadığını ve yeryüzünde yaşayan tüm diğer canlılara da yaşam hakkını tanımamızın zorunlu olduğu bilinciyle Akev Üniversitemiz ile birlikte bir proje gerçekleştirdik. Bu proje sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi ve sahiplenilen kişiler tarafından da bu hayvanlara iyi bakılmasının neticesinde de bir ödüllendirilme projesi. Elbette bu sevgiyi, hoşgörüyü, yaşam hakkını o hayvanlara sağlamak yerel yönetim olarak bizlerin görevi ama burada üniversitemizin de çok kıymetli mütevelli heyeti başkanımızın, değerli rektör hocamızın destekleriyle hayvan sevgisini aşılayabildiğimiz çocuklarımıza da üniversite eğitiminde katkı verebilecek bir burs imkanı üniversitemiz tarafından sağlanıldığı gibi edindiği hayvana iyi bakan yurttaşımızın da ödüllendirilmesi üniversitemiz tarafından yapılacak. Bu anlamda kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü biz komşu ilimiz Antalya’da ki özel bir üniversitenin böyle bir projede paydaş olması bizleri onurlandırdı. Yaşam hakkını o hayvanlara verebilme konusunda bize verdikleri destek bizim için çok önemliydi. Diğer taraftan eğitim hakkını almak isteyen o güzel evlatlarımıza da belli bir oranda indirim yapılması onların eğitim haklarının onlara verilmesi adına çok önemliydi. Burada sokaktaki canlının kazandığı, eğitim öğrenimini devam ettirmek isteyen, daha iyi yerlere gelmek isteyen çocuklarımıza hak tanınması ve yerel yönetim olarak bizlerinde Burdur’daki sokak hayvanlarıyla barışık bir toplumun yaratılmasında önemli bir projenin paydaşı olma adına çok önemli bir hamleyi yaptığımızı düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

"Bu farkındalık doğaya karşı olan duyarlılığı da bir tarafta tamamlıyor olacak"

Akev Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamile Perçin Akgül; “ Öncelikle bu proje kanalıyla unuttuğumuz doğayı hatırlamış olmayı diliyorum. Doğanın aslında bizim varlık nedenimiz oluşunu belki bu yolla doğanın diğer canlılarının da yaşam hakkına dikkat çekerek dolaylı yoldan da olsa bizim doğa anamızın paydaşları olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Yalnızca biz yokuz! Bizler evet doğanın bir parçasıyız her ne kadar doğanın parçası olduğumuzu unutarak doğaya savaş açmış durumda da olsak teknolojik yaşamın getirdikleri bizi bu noktaya taşımış da olsa sonuç olarak bizim yaşam alanımız, burayı korumak gibi bir yükümlülüğümüz var ancak yalnızca tek bir değişken ile bunu sağlayabilmek mümkün değil. Diğer değişkenlerinde bir şekilde yaşam bulması noktasında biz yaşamımızı paylaştığımız diğer canlılarında hak ettikleri olamasa da en azından olumsuz davranış biçimleri ile karşılaşmalarını engellemeye ilişkin bu duyarlılığı aslında bir şekilde gençlerimize kazandırmak amacıyla bu projeye başlamış olduk. Bu duyarlılığın eğitim ile buluşmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir şekilde birbiriyle ilişkili konular. Yani eğitim farkındalığı sağlayan bir kurum iken bu farkındalık da doğaya karşı olan duyarlılığı bir tarafta tamamlıyor olacak. Bu yönüyle ben gerçekten projenin yaşam bulması noktasında hem Belediye Başkanımıza hem de Vakıf başkanımıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. İnşallah hayırlısı olur.” Diye konuştu.

"Bu proje merhameti öğretecek"

Antalya Akev Üniversitesi Vakıf Başkanı Ekrem Çalkılıç; “Çocuklarımızı yetiştirirken biz bir şeyi unutuyoruz. İyi doktorlar, iyi mühendisler, iyi mimarlar yetiştiriyoruz ama bunlara ne kadar merhamet verebildiğimizi ne kadar dünyamızın ihtiyacı olan duygularını ne kadar barışçıl öyküler oluşturabildiğimizi bilmiyoruz. Bu sebepten dolayı sayın başkanımızın bu projesi belki de çocuklarımıza iyi bir doktor olmaktan, iyi bir mühendis olmaktan, iyi bir mimar olmaktan daha kıymetli bir şey merhameti öğretecek. O yüzden çok büyük heyecan duyuyoruz. Sanıyorum ki bugün ki dünyamızda da en büyük eksiğimiz merhamet, birbirimize olan saygımız, canlıya olan saygımız. Bu projeyi gördüğümde başkanımızın gözlerindeki ışıltıyı biliyorum, heyecanını biliyorum. Dilsiz dostlarımıza da açtığı kucaktan ve öğrencilerine sağladığı bu imkandan dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Ama havaset yapmak istemem açıkçası çorbada sadece eğitim ve maddi desteği olan yapı da olmak istemem. Bu duyguyu , bu merhameti bizde paylaşmak istiyoruz. Başkanım uygun görürse üniversitemize barınaktaki bir hayvanımızı bizde evlatlık edinmek istiyoruz. Onun bakımlarını üstlenip üniversitemizin bahçesinde ismini de başkanımın koyduğu bir dilsiz dostumuzu bünyemizde barındırmak istiyoruz.” Dedi.

Konuşmaların ardından Yuva Ol Dost Kazan projesinin protokolü imzalandı ve basın toplantısı sona erdi.

Proje 4 Ekim 2021 tarihinde sevimli dostlarımızın sağlık ve fiziksel durumları ile ilgili kontrollerin yapılmasının ardından burs ve ödüllerin sahiplerine dağıtılmasının ardından sona erecek.

-Muhammet Fatih Başcı