Burdur Valisi Ali Arslantaş, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Burdur Anıtları içerisinde yer alan Bozkurt Heykelinin Müze Müdürlüğü tarafından teslim alındığını belirterek, proje çerçevesinde asıl yeri olan Mete Han heykelinin yanına koyma niyetinde olduklarını ifade etti.

Cumhuriyetin Kuruluşunun 50. Yılı münasebetiyle 1973 yılında Burdur Valisi  Ömer Naci Bozkurt başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, alanında uzman kişilerden oluşan komisyon ve kurul gözetiminde, Kültür Parkı içerisine yapılan Türk tarihinin dönüm noktalarını bir bütün halinde aksettirecek kompozisyonların yer aldığı heykel, rölyef ve büstlerden oluşan Burdur Anıtları, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 17.09.2021/350 nolu toplantısında görüşülerek 2021/12753 sayılı kararla korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.

1973 yılında yapımına başlanan Burdur Anıtları, Mete Han Heykeli, Bozkurt Heykeli, Kül Tigin Abidesi, Türk Tarihi Kabartmaları (Ergenekon Destanı, Savaşa Giden Uygur Askerleri Kabartması, Tuğrul Bey ve Mahiyeti Kabartması, 1071 Malazgirt Zaferi Kabartması, 1453 İstanbul'un Fethi Kabartması, 9 Eylül 1922 Türk Ordusu'nun İzmir'e Girişi Kabartması, İstiklâl Marşımız ve Mehmet Akif Büstü, Milli Hâkimiyet Kabartması) ve 1976 yılında Cumhuriyet Meydanı’na Atatürk Heykeliyle birlikte yapılan Milli Mücadele Heykellerinden oluşuyor.

Tescil işleminin ardından, Burdur Anıtları içerisinde yer alan Bozkurt Heykeli aslına uygun bir şekilde Mete Han heykelinin yanına konulması amacıyla bugün Müze Müdürlüğü tarafından teslim alındı. Burdur Valisi Ali Arslantaş, Bozkurt heykeli teslim alınırken yaptığı açıklamada; “1973 yılında Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 50. Yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde bir kültür bulvarı, kültür parkı ve kültür sarayı yapılmasına karar verildi. KültürPark’ın içerisinde de 4 profesörümüzün Türk Tarihi ile ilgili yapmış oldukları çalışmalarda ortaya koydukları raporun sonucunda birinci olarak Orhun Abideleri, hemen yanında Ergenekon’dan çıkışı sembolize eden Bozkurt heyekeli ve at’ın üstünde Metehan Heykeli, Uygur dönemi askerlerinin savaşa gitme anları, Selçuklu Devletini gösteren rölyef, Malazgirt Zaferini anlatan bir rölyef, İstanbul’un fethini gösteren bir başka rölyef, Türk Ordusunun İzmir’e girişini gösteren bir başka rölyef, Mehmet Akif büstü, İstiklâl Marşı’mız ve Gazi Meclisimizi gösteren bir başka rölyef ile beraber, son halka en son şu anda meydanda bulunan Atatürk (Cumhuriyet- Milli Mücadele) Anıtı. Meydan’daki anıt’ta Mustafa Kemal’in yanında bayrak taşıyan bir mücahit, elinde defne yapraklarından zafer çelengi taşıyan bir asker, bir köylü kadınımız ve cepheye mermi taşıyan bir ihtiyarımız görünüyor. Tüm bu çalışmalar 1976 yılında tamamlanıyor, Kültürpark’ta sergilenmeye başlıyor. 1977 yılında nahoş bir hadise oluyor ve Metehan’ın yanındaki kurt kaldırılıyor. Bir depoya konuluyor. O günden sonra da hakkında çeşitli rivayetler var, şuradaydı, buradaydı diye... Geçtiğimiz ay içerisinde de bu saydığım eserlerin tamamı Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca tescil edildi. Artık kültür varlığı olarak işlem görüyor ve kayda geçti. Hikmet Ökte başkanıma bu kurdu ‘bulsan bulsan sen bulursun’ dedim. Sağ olsun buldu. Ablamızın eşi Ramazan Ayar Beyefendi ailenin bize anlattığına göre bir hurdacıdan satın almış. Oraya kadar nasıl düştü onu da bilmiyoruz, ama sahip çıkılmış görünüyor. Bugün de tescilli bir kültür varlığını Müze Müdürlüğü‘ne aile teslim ediyor. Ben aileye, rahmetliye, başkanıma teşekkür ediyorum. Valilik olarak proje çerçevesinde asıl yerine Metehan’ın hemen yanına koyma niyetinde olduğumuzu ifade ediyorum.” şeklinde konuştu.

Meydandaki Atatürk anıtı ile ilgili de bilgi veren Vali Arslantaş, “Kültür varlığı olarak tescil edildi. ,’Bir proje kapsamında taşımak istiyorsanız kurulumuza müracaat etmeniz gerekiyor’ diye de Koruma Kurulundan yazı geldi. Bununla ilgili bizim vereceğimiz kararın çok tatmin edici olacağını zannetmiyorum. Buna Burdurlunun karar vermesi gerekiyor. Burdur’da anıları olan, yaşanmışlıkları olan, Burdur sevdalısı hemşerilerimizin karar vermesi gerekiyor. Buna Dirmil’lisi de dahil, Ağlasun’lusu da dahil, muhtarlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Belediye Meclisimiz, İl Genel Meclisimiz, gazetecilerimiz, vatandaşlarımız, tribünlerdeki taraftarlarımız ve öğrencilerimizin tamamının ortak bir kararıyla, en azından çoğunluğunun kararıyla yapılmasının uygun olduğunu değerlendiriyoruz. “diye konuştu.

Bozkurt heykeline sahip çıkan Ramazan Ayar’ın eşi Hacer Ayar; “Eşim bunu getirdi. Biz buna sahip çıktık. 13 yıldır bizdeydi. Bizde buraya teslim ettik. Üzerini örttük öyle muhafaza ettik.” İfadelerini kullandı.