Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doktor Seyit Yüzüak`ın da aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı, bitkilerin metabolizmasını insan sağlığı açısından çok daha yararlı formata dönüştürebildikleri yeni bir teknik geliştirdi. Bu geliştirilen yeni teknik, tütün bitkisine uygulandığında, tütündeki nikotin seviyesinin ve özellikle karsinojenik (kanser yapıcı) zararlı kimyasalların miktarının önemli ölçüde (80 % oranında) azaldığı tespit edildi. Bu sonuçlarla, bu yeni teknolojinin tarımı ve üretimi yapılan bitkilere uygulanmasıyla, bu bitkilerin insan sağlığı açısından daha yararlı hale getirilmesinin yolu açılmış oldu.

Dr. Seyit Yüzüak, gazetimize proje ve söz konusu yeni teknik hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

- “Şimdiye kadar zararlı kimyasal bileşiklerin bazılarının miktarını farklı moleküler ve genetik tekniklerle başarılı bir şekilde azaltabiliyorduk, ancak bir yandan da mevcut bu teknikleri kullanırken ayni bitkide diğer zararlı moleküllerin miktarının artmasına ve dolaylı olarak ta bitkilerin zarar görmesine ve hatta ölümüne engel olamıyorduk. Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi`nden (North Carolina State University) Prof. Dr. Deyu Xie önderliğinde geniş bir araştırma ekibi ile gerçekleştirdiğimiz ve bir kaç yıllık çalışma ile geliştirdiğimiz bu yeni “Metabolik Duzenleme” teknolojisini tütünde uyguladığımızda, tütün kullanıcılarında bağımlılık yapan nikotinin, kansere neden olan N-Nitrosonornicotine (NNN)`lerin,  ve tütüne spesifik Nitrosamine (TSNAs) miktarlarının önemli ölçüde azaldığını, eş zamanlı olarak ta güçlü antioksidan özelliğe sahip yararlı antosiyanin moleküllerinin miktarının ciddi bir oranda arttığını ve ayrıca  tütün bitkilerine de ölümcül bir zararının olmadığını tespit ettik. Bu teknoloji bizlere, metabolik bir düzenleme ile bitkilere yeni karakterler ve özellikler kazandırmak için güçlü bir fırsat sunmaktadır.” dedi.

R.J. Reynolds Tobacco Company tarafından desteklenen bu çalışma, etki faktörü (impact factor) 10`un üzerinde olan Journal of Advanced Research dergisinde kısa bir süre önce yayınlandı.

Resimde görülen ve koyu renkli yapraklara sahip (kırmızı oklarla gösterilen) örnekler, Metabolik düzenleme teknolojisi ile nikotin ve diğer karsinojenik kimyasal bileşiklerin sentezinin baskılanıp güçlü bir antioksidan olan antosiyaninlerin sentezlendiği tütün bitkileri olup, yeşil yapraklı olanlar ise kontrol amaçlı kullanılan normal tütün bitkileridir.