ÜNİVERSİTE”, “MEDYA”, “TV PROGRAMI” “ÜRETİCİ - İZLEYİCİ”

Geçtiğimiz hafta bir TV programının etki alanını, neleri değiştirebileceğine, bir üniversite’nin, akademi’nin sahada nelere katkı sağlayabileceğine güzel bir örnek Burdur’da yaşandı...

Evet; üniversite, bilginin üretildiği mekan, platform... Medya, basın da bilgiyi aktaran en etkili mekanizmalardan biri... Hele günümüz; “hız- bilgi- iletişim- dijital çağı’nda...” bilgi, doğru, faydalı bilgi, TV’ler, internet ve sosyal medya sayesinde hızla ulaştığında, neleri değiştirebildiğine tanık oluyoruz...

Tarım ve hayvancılık uğraşının temel geçim kaynağı olduğu Burdur’da, ilimizin yükselen değeri Milli Şair’imiz Akif’in adını taşıyan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), bu potansiyel, hayvancılık üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor, somut, özgün projeler üreterek, hayata geçiriyor.

Bunlardan biri de; “çiftçi eğitimleri.” Üretici eğitimlerinde akademisyenler sahada, Burdur’un köylerinde çiftçinin eğitimi için yoğun bir çaba içerisinde... Çiftçi eğitimlerini daha geniş bir tabana yaymak, daha geniş kitlelere ulaşmak için ilimizin tek özel TV kanalı Kanal 15 ile iş birliği yaparak, her Perşembe akşamı yayınlanan ‘Çiftlik’ programı, her geçen gün sınırlarını büyütmeye, sadece Burdur’da değil bölgede, Türkiye’nin pek çok yerinde üreticilerin izlediği, yakından takip ettiği bir program olma yolunda ilerliyor.

İşte; Çiftlik programı 4 Şubat 2021 Perşembe akşamı yayınlandığı programın hemen ardından Burdur’da, ilimize en uzak noktadaki Altınyayla (Dirmil) ilçesinde bir üreticinin yardımına koştu. Çiftlik programını izleyen ve yaşadığı sorunlara bir çare bulmak amacıyla programı arayan Altınyaylalı üretici Alim Ertekin yardım çağrısında bulundu. Sahip olduğu buzağılarının ishal olduğunu ve bir türlü çözüm bulunamadığını söyleyen Alim Ertekin için alanında uzman MAKÜ’lü öğretim üyeleri sahaya indi. Akşam programı arayan, sabah olduğunda ise hem ekipleri hem de programın hazırlayıcısı ve sunucusu Bilal Karasakal'ı karşısında gören Alim Ertekin'in şaşkınlığı ve mutluluğu görülmeye değerdi...

Mehmet Akif Ersoy Üniversite iletişim birimi “MAKÜ, Üreticinin Sorunlarına Kayıtsız Kalmadı” başlıklı servis ettiği haberde; Çiftlik programının Altınyaylalı üreticinin buluşmasını,şu şekilde kamuoyu ile paylaştı:

MAKÜ, Üreticinin Sorunlarına Kayıtsız Kalmadı

“Hayvancılık alanında ihtisaslaşan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ) “Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi” kapsamında hazırladığı ve Kanal 15 ekranlarında canlı yayınlanan Çiftlik programını izleyen ve yaşadığı sorunlara bir çare bulmak amacıyla programı arayan Altınyaylalı üretici Alim Ertekin yardım çağrısında bulundu. Sahip olduğu buzağılarının ishal olduğunu ve bir türlü çözüm bulunamadığını söyleyen Alim Ertekin için alanında uzman MAKÜ’lü öğretim üyeleri sahaya indi.

Akşam programı arayan, sabah olduğunda ise hem ekipleri hem de program sunucusu Bilal Karasakal'ı karşısında gören Alim Ertekin'in şaşkınlığı ve mutluluğu görülmeye değerdi. Ertekin, "Veteriner Fakültesinden hocalarımızın buraya kadar gelmesi ve buzağılarımı incelemesi, onlara bakması benim hiç umut etmediğim bir şeydi. O kadar mutluyum ki böyle bir şey olamaz. 130 km yoldan gelip çiftçinin derdini sorması benim için çok büyük bir nimet. İneğimizin buzağımızın sorunlarını bilmiyorduk. Buzağılarımız ölüyordu. Hocalarımız sorunları anlattı, öğrendik." dedi.

MAKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ramazan Yıldız ise; "Programı arayarak yardım isteyen çiftçimiz için ekibimizle birlikte buraya geldik. Buzağı ölümlerinin en büyük nedenlerinden biri buzağıların uygun hijyenik ortamda barındırılmamasıdır. İkincisi ise kolostrum dediğimiz ağız sütünün yeterli miktarda alınmamasıdır. Üçüncüsü de anne ineğin koruyucu aşılarının yapılmamasıdır. Ülkemizde aile tipi işletmecilik hala devam ediyor ve biz bu tarz sorunları bu işletmelerde görüyoruz. Üretici Alim Ertekin’e buzağının anneden ayrı barınması gereken ortamı, ağız sütünün verilme zamanlarını ve ortaya çıkabilecek sorunlarda neler yapması gerektiğini söyledik. Bundan sonra da buzağı ishallerinde bir azalma bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Buzağıları ve inekleri muayene eden MAKÜ ekibi yapılması ve dikkat edilmesi gereken noktaları Üretici Alim Ertekin ile paylaştı.”