Son yıllarda ülkemizde gelişen, yelpazesi büyüyen sosyal hizmetler ağında, yerel yönetimlerin de katkısı giderek artıyor. Artık; pek çok Belediye, temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra, ‘sosyal belediyecilik’ uygulamalarına imza atıyor, vatandaşa dokunan hizmetler üretiyor...  Burdur Belediyesi de sosyal hizmetleri geliştirme, toplumun geniş kesimlerine yayma çabası içerisinde... Sosyal hizmetlerin en öne çıkan konu başlıklarından biri de; dezavantajlı gruplar, engelliler, özel çocuklar ve aileleri... Engellilerin karşılaştıkları engellere dikkat çekmek amacıyla ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Muhabirimiz Muhammet Fatih Başcı’nın sorularını cevaplayan Başkan Ercengiz, sosyal belediyecilik ve engellilere yönelik bakışı hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Pandemi sürecinde sosyal belediyecilik ilkeleri içerisinde vatandaşlarımızın yanındaydık”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz; Hayatın her alanında, günün şartlarına göre, yurttaşın ihtiyaçlarını karşılayamadığı noktada belediyelerin yani yerel yönetimlerin yurttaşa ihtiyaçlarını ulaştırması, halkın yaşam standardını yükseltmesi, yaşamı kolay- laştırması ve bir vizyon ortaya koyabilmesi için yaptığı bütün işlemlerin tamamıdır. Bir pandemi süreci yaşadık, 2 yılı buluyor neredeyse. 2019 yerel seçimlerinden çıktığımızda birçok projeyi konuşurken, birçok projeyi düşünürken bir anda şartlar, koşullar değişti ve sosyal belediyecilik ilkeleri içerisinde vatandaşlarımızın yanındaydık. Önce maske bastık, dağıttık. Ardından dükkânını kapatmış veya kapatmak zorunda olan, gündelik çalışan veya kısa çalışma ödeneğine çıkartılmış yurttaşlarımıza gerektiğinde gıda desteğinde bulunduk.  Ardından pandemi nedeniyle evinde izole edilmiş yani pandemi nedeniyle hastalıktan dolayı karantinaya girmiş, hasta yakını olarak karantinaya girmiş yurttaşlarımıza dışarı çıkamadığı için evlerine sıcak yemek götürdük. Yardımlaşmayı, o konuda birbirimize destek olmayı ve en önemlisi en ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarımızı kendi yakınlarına olası hastalığı bulaştırmamaları için Burdur Belediyesi’nin mütevazı otelini onlara ücretsiz tahsis ettik. Bunlar şu an hemen aklımıza gelenler. Bugün örneğin bir kömür ihalesine çıktık. ‘Bu kış kara kış zor geçecek’ dedi Genel Başkanımız, bu anlamda da hazırlıklarımızı yaptık. Yurttaşlarımızın daha çok ısınmaya ya da ısınmak için ödeyeceği paraya daha çok ihtiyacı olmaması için belediye eliyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza her yıl olduğu gibi bu yıl da yakacak yardımı yapmayı planladık.

“Burdur’da sosyal belediyecilik olarak tanımlayabileceğimiz birçok ilk’e imza attık”

Belediye’nin yaptığı hizmetler sadece yol, asfalt, kaldırım, içme suyu, kanalizasyondan ibaret değil. Vatandaşımızın kültürel, sosyal faaliyetleri içerisinde de Burdur’da sosyal belediyecilik olarak tanımlayabileceğimiz birçok ilk’e imza attık. Çevreye duyarlı önemli işler yaptık. Geçtiğimiz günlerde sizler aracılığıyla da halka duyurduğumuz ata tohumunu ata toprağıyla buluşturduk. Dedik ki; gelecek yıl Türkiye’de belki bir buğday ya da gıdayla ilgili önemli sıkıntı yaşanacak. Çünkü; girdiler arttıkça yurttaş üretimden uzaklaşıyor diye düşünerek 1000 dekar arazide İzmir Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla ve desteğiyle hem tohum dağıttık, hem gübre vereceğiz, hem de üretilen buğdayı satın alma garantili bir projeye imza attık. İşte; ‘sosyal belediyecilik.’ Her ne kadar üretimi desteklemek belediyelerin doğrudan görevi olmasa da bir nokta da yol açtık, içme suyu havzamızı koruyabilmek için önemli bir adım attık. Aynı anda da halkımızın üretimde kalabilmesini sağlayacak tedbirleri alıp halkımızı üretimde bırakmaya çalıştık.

“Engelli dostu bir anlayışı ortaya koymaya çalışıyoruz”

‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ her yıl kutladığımız, geçen yıl maalesef pandemi nedeniyle kutlayamaık. Engelli dostlarımızın tabiri caizse gününü gözlediği o 1 günlük birlikteliğimizde birçok şeyi birlikte yapıyorduk. Akşam eğlencemiz ve yemeğimiz bütün engelli dostlarımız tarafından sabırsızlıkla bekleniyordu... Geçen yıl yapamadık, ama bu yıl 3 Aralık‘ta İzmir’deki fuara katılmamız nedeniyle gününde değil bir hafta sonraki Cuma günü gerçekleştireceğiz. Biz; ‘engelli dostu’ bir anlayışı orta- ya koymaya çalışıyoruz. ‘Engelsiz Kafe’ projesini hayata geçiriyoruz. Tam da pandeminin önünde oldu. Pandemi şartları biraz gerilediğinde Engelsiz Kafe’mizi, tam anlamıyla hayata geçireceğiz.

“Gönüllü bağışçımızın katkısıyla bir kreş ve bir engelli gündüz bakım evi yapacağız”

Geçtiğimiz aylarda Belediye Meclisimizden bir karar aldık. Bir gönüllü bağışçımızın katkısıyla bir kreş ve bir engelli gündüz bakım evi yapacağız. Bir engelsiz taksiyle engelli dostlarımızı, engelli ailelerin rahat edebilmesi için günübirlik, aynı gün içerisinde, mesai saatleri içerisinde o engelsiz bakım evimize, gündüz bakım evimize getirip ailelerin rahat bir nefes almasını sağ- layacağız. Bu projeyi inşallah kısmet olursa 2022 sonuna kadar tamamlayıp 2023’te faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Engelli kardeşlerimize, dostlarımıza vereceğimiz en önemli müjde bu olsun. Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nde bize getirilen teklifleri değerlendiriyoruz. Belediye’ye ait bir dükkânı engelli yurttaşlarımızın sorunlarını konuştuğu, danıştığı bir nokta haline getirdik. Yine pandemi nedeniyle çok aktif değil, ama elbette bu pandemi bitecek ve bu alanlar aktif hale gelecek.

“Engelli dostlarımızın bize karşı geri bildirimlerini çok önemsiyoruz”

‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü bir farkındalık ve empati günü olarak kabul ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi hepimiz birer engelli adayıyız. Başımıza ne zaman, nerede ne geleceği belli değil. Engelli ailelerin neler yaşadığını, engelli ailelerinin yaşam içerisinde ne çok zorluklarla karşılaştığını fark edebilmek için bu empatiyi zaman zaman kurmamız lazım. Biz engelli dostlarımızın bize karşı geri bildirimlerini çok önemsi- yoruz. Yani örneğin bir engelli dostumuzun, tekerlekli, akülü̈ sandalyesiyle kent merkezinde gezip, dolaşırken ulaşımda yaşadığı sorunları bize bildiriyor ve bildirdiği andan itibaren gerekli çalışmaları yapıyoruz. Oradaki engeli, engelsiz hale döndürmeye çalışıyoruz.