Burdur’da BAKA’nın KOBİ’lere yönelik ‘Faizsiz Kredi Desteği programı’ hakkında KOBİ’ler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda programın amacı, öncelikleri ve örnek proje konuları hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

“Burdur’da 133 projemize, 80 milyon TL’nin üzerinde cari fiyatlarla finansman desteği sağladık”

Bilgilendirme öncesinde konuşan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak kalkınma ajansı olması hüviyetiyle sektörel bir odaktan ziyade birden fazla sektöre dokunan birden fazla temaya dokunmaya çalışan bir yapımız bulunmakta. Zira kalkınma deyince topyekûn, bütüncül bir süreçten bahsediyoruz. Bu anlamda da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak bugüne kadar Burdur’da 133 projemize, 80 milyon TL’nin üzerinde cari fiyatlarla finansman desteği sağladık. 160 milyon TL’nin üzerinde bir yatırımın hayata geçirilmesine destek sağlamış olduk. Bu destekler çok farklı sektörleri ilgilendiriyor. Bir yandan tarım sektöründe destekler yaparken öte yandan turizm sektöründe, sanayide çok farklı projeleri birlikte dahil olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bir yandan Gölhisar’daki kadınlarımızın, ürettikleri ürünleri katma değerli hale getirilmesi, turizm sektöründe sunulmasına destek vermeye çalışırken öte yandan Altınyayla’da eko-turizm faaliyetlerinin hayata geçirilmesi için orada bir eko-turistik tesis desteği sunma gibi projelerimiz yer alıyor. Veya kent içerisinde bizim kültürümüzün öğelerinden olan değirmenleri tekrar bir canlandırmak üzere Gümüş (Ali Bey) değirmeni gibi değirmenlerin tekrar turizme kazandırılmasına yönelik çabalar gösterirken öte yandan sanayiye de yakın zamanda tamamlayacağımız iş geliştirme merkezi gibi özel sektöre yönelik yatırımlar devam ediyor.” dedi.

“Faizsiz Kredi Desteği programı, ajanslarımız için yeni bir program”

Güler, “Bugünkü konumuz ise biraz daha özel sektör minvali bir tanıtım yapmayı arzu ettik. Biz takriben 6 senedir özel sektöre doğrudan destek sağlamıyorduk. Ama bu özel sektöre destek sağlamıyoruz manasına gelmez. Özel sektöre özellikle özel sektöre yönelik kamusal hizmetlerin daha etkinleştirilmesine yönelik olarak desteklerimiz mutlaka vardı. Dolaylı yönden bir destekleme çalışmasını her zaman yapıyorduk. Bu iş geliştirme merkezi bunlardan bir tanesi. Bir sanayi işletmesine doğrudan destek vermiyoruz ama yeni girişimcilerimizin ihtiyaç duyduğu bina, fiziki ortam ihtiyacını karşılamak üzere organize sanayi bölgemize bir çalışmayı yürütmüş oluyoruz ve dolaylı bu tür desteklerimiz vardı. Şimdi yeni bir programdan bahsediyoruz; Faizsiz Kredi Desteği programı, ajanslarımız için yeni bir program. İlk defa uygulanan bir program. O yüzden bir taraftan da pilot nitelikli bir iş. Ajanslar ekosisteminin yeni dahil olacağı bir sistem. Tabi ki KOSGEB kuruluşumuz faizsiz kredi desteği bağlamında destek veriyor. Bizim bir nüansımız var, burada birtakım farklılık var. Bu anlamda da açıkçası bir pilot nitelik taşımakta. Daha sonra biz bu pilot denemeden sonra belki de KOSGEB ile birlikte farklı politikalar, programlar uygulayabiliriz. Bugün bunu anlatmaya, ifade etmeye çalışacağız.” diye konuştu.

“Sadece bizim illerimize yönelik bir destek programı”

‘30 milyon TL bütçeli bir destek programı, sadece bizim illerimize yönelik bir destek programı’ diyen Genel Sekreter Güler, “Bu programdan bahsedeceğiz ama şunu vurgulamak isterim; imalat sanayindeki işletmelerimize yönelik. Özellikle çok büyük işletmelerden ziyade daha çok küçük ve orta ölçekteki, daha çok böyle ihtiyacı olan işletmelerimize yönelik bir destek programı. Bu birinci programımız. İkinci programımız ise teknik destek programımız. Orada doğrudan mali destek sağlamıyoruz ancak yine işletmelerimize yönelik, işletmelerimizin mevcut yapılarını, bir röntgenini çekip kendilerine yönelik bir gelişim stratejisi, hangi yöne daha çok yönelirlerse, hangi yönde daha çok gayret gösterirlerse işletmelerin rekabet edebilirliği artabileceğini ortaya koymaya çalışan bir eğitim danışmanlık hizmet desteğimiz var. Keza tıbbi aromatik bitkiler sürecinde, eko-turizm faaliyetlerinde ve ihtiyaç duyuluyorsa eğer proje hazırlama kapasitesinin geliştirilmesine yönelik bir teknik destek programı da var.” ifadelerini kullandı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler’in konuşmasının ardından Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Proje Koordinasyon Birimi Başkanı Emir Olcay Sayın, katılımcılara program hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.  

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya, Isparta ve Burdur’daki ‘Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’e (KOBİ) yönelik ‘İmalat Sanayinde Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Destek Programı: Faizsiz Kredi Desteği’ başlattı. KOBİ’lere 200 bin TL ile 1 milyon TL arasında faizsiz kredi desteği sağlanacak ve Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan program için ayrılan toplam bütçe 30 milyon TL, son başvuru tarihi de 10 Nisan 2022 olarak belirlendi.

Isparta, Antalya ve Burdur’un sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak üzere faaliyetlerini T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda sürdüren BAKA, KOBİ’ler için faizsiz kredi destek programı hazırladı. ‘İmalat Sanayinde Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Destek Programı’; Isparta, Burdur ve Antalya’yı içeren TR61 Düzey 2 Bölgesi’nde imalat sanayi işletmelerinin rekabet edebilirliği ile yenilikçilik potansiyelinin sürdürülebilir şekilde güçlendirilmesini amaçlıyor. Programda öncelikler; “İşletmelerin imalat, tasarım, test, pazarlama kapasite ve yeteneklerinin geliştirilmesini sağlamak” ve “İşletmelerin ihracat ve ithal ikame üretim kapasite ve yeteneklerini artırmak” olarak belirlendi.

Muhammet Fatih Başcı