Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda etkisini artıran müsilajın balık ölümlerine neden olduğu iddiaları, vatandaşları balık tüketimi konusunda endişelendirdi.

Gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı, ulusal-yaygın medya’da beyaz, köpüksü ve yapışkan madde olan müsilajın balıkları zehirlediği ve insan sağlığına uygun olmadığı yönündeki açıklamalar sonrası Burdur İç Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği Başkanı aynı zaman da Hakan Su ürünleri işletme sahibi Hakan Açar ile görüştü.

Hakan Açar, “Marmara Denizi’nde yaşanan olay bakteriyolojik kirlilikten dolayı kaynaklanan bir olay. Kirliliğin olduğu yerlerde zaten balık yaşamıyor. Balık orayı terk ediyor. Terk ettiği için de oralardan yakalanan herhangi bir balık yok. Şu anda sattığımız bütün balıklar kültür balıkları. Bunlar özel, hijyen koşullarda Ege’nin mavi sularında üretilen balıklar. Onun için vatandaşın endişe etmesine gerek yok.” dedi.

 “Sattığımız balıklar kültür balıkları, endişeye gerek yok!”

‘Av yasağı olması dolayısıyla zaten şu anda denizlerden balık yakalanmıyor.’ diyen Açar, “Marmara Denizi’nde yaşanan olay da yine bir bakteriyolojik kirlilikten dolayı kaynaklanan bir olay. Kirliliğin olduğu yerlerde zaten balık yaşamıyor. Balık orayı terk ediyor. Terk ettiği için de oralardan yakalanan herhangi bir balık yok. Zaten mevsim itibariyle de sıcaklıkların artması ve üreme mevsimi olması dolayısıyla Marmara’dan gelen herhangi bir balık yok. Şu anda sattığımız bütün balıklar kültür balıkları. Bunlar özel, hijyen koşullarda Ege’nin mavi sularında üretilen balıklar. Çünkü; her zaman da söylüyorum balık, Avrupa’ya ihraç ettiğimiz tek hayvansal ürün. Onun için mesela bugün tezgahlarımızda olan çupra var üretim balığıdır, levrek üretim balığıdır, somonlar üretim balığıdır, kaya levrekleri üretim balığıdır. Sadece olan balık mezgit ve barbun var. Bu balıklar da Ege ve Akdeniz’in balıklarıdır. Marmara’dan getirilip tezgahlarımızda satılan hiçbir balık yoktur. Onun için vatandaşın endişe etmesine gerek yok. Zaten o tür ortamlar da hiçbir balık yaşamadığı gibi hiçbir balık da yetiştirilemez. Onun için o zararlının etkisi hiçbir şekilde insanlara geçmez. Dediğim gibi vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok. Hiçbir sıkıntı yoktur. Bu balıkların tamamı en hijyenik koşullarda üretilen balıklardır veya yakalanan balıklardır. Çünkü ölü bir yerden ölü bir şey yakalanmaz.” diye konuştu.

“Çalışanlarımızın harçlıklarını zor çıkarır vaziyetteyiz”

Burdur’da balık satışları ve balık fiyatları hakkında da bilgi veren Hakan Su ürünleri işletme sahibi Hakan Açar, “Satışlar çok durgun. Hem mevsim itibariyle hem vatandaşın ekonomik durumu itibariyle satışlarımız durgun. Hem döviz piyasası hem iç piyasa hem bu sene kuraklığın olması çiftçinin, köylünün şu anda çok para kazanamaması, esas hitap ettiğimiz kesimin kırsal kesimin şu anda büyük sıkıntı çekmesi bizim satışlarımızı da ister istemez etkiliyor. Yani işçi yevmiyelerini, çalışanlarımızın harçlıklarını zor çıkarır vaziyetteyiz. Ama mücadelemize devam edeceğiz. Fiyatlar kış fiyatlarımızla aynı. Çupra, levrek 40-45 TL arasında. İthal somon, ithal olduğu için dolarla geldiği için 130-140 TL civarında.  Diğer balıklarımız yerli somonlar 40 TL, alabalıklar 30 TL olarak tezgahlamızda.” ifadelerini kullandı.

-Muhammet Fatih Başcı