Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 4.Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi (IHSLC 2021) düzenlendi.

Küresel salgın koşullarına uygun şartlarda Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleşen kongreye Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar ve Prof. Dr. Mehmet Karaca, Sağlık İl Müdürü Dr. Reha Sermed Aygören, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç ile basın mensubu ve online olarak da 50‘ye yakın yabancı ülkeden konuk katıldı.

TÜBİTAK 2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlikleri Düzenleme Desteği kapsamında düzenlenen IHSLC 2021, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı, Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan MAKÜ tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti.

Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Prof. Dr. Esra Dalkıran ve Prof. Dr. Zeki Nacakcı yönetiminde hazırlanan müzik dinletisi ile devam eden programda açılış konuşmasını kongre başkanı Doç. Dr. Mümin Polat yaptı. Polat konuşmasında “Kongremiz bu yıl sizlerle 4. kez buluşuyor. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi (IHSLC) her geçen yıl büyüyerek, güçlenerek sizlerden gelen desteklerle bunu başardı. Öyle ki sadece üniversitemizin değil dünyanın da içinden geçtiği bu zor günlerde bile büyük bir emek ve fedakârlıkla hazırlanarak siz bilim insanlarına sunuldu. Kongremiz hiçbirimizin alışık olmadığı ve uyum sağlamaya çalıştığı bu yeni yaşam şeklinde akademik toplantılarımız için uzaktan ya da yüz yüze seçeneklerini sunarak akademisyenlerimizin bilim yolculuklarında onlara destek olmaya devam etmektedir. Sağlık ve yaşam bilimleri alanları kabuk değiştirip yeni bir vizyon kazanırken mesleki gelişimin sürekliliği kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu bağlamda kongremizin ve bu tip toplantıların akademide disiplinler arası iş birliği imkânlarının geliştirilmesine büyük katkı sağladığına inanmaktayız. Üretken fikirlerin yarıştığı ve dayanıştığı bir kongre olmasını diliyor hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar ise “Her şeye rağmen hayat devam ediyor.  Hayat devam ederken organizasyonları devam ettirmek de bize düşüyor. Toplum olarak olağanüstü dönemin getirdiği tedbirlere uymak gerekiyor, diğeri ise küresel salgın sürecinde meydana gelen hususlarla ilgili bilimsel çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Uluslararası düzeyde devam eden bu çalışmalarla da ön plana geçen ülkelerin ciddi avantajlar sağladığını görüyoruz. Ülkemizde de çalışmalar devam ediyor. Bu durum buna benzer olağanüstü durumlara hazırlıklı olmak gerektiğini gösterdi. Türk toplumu olarak dünyada söz sahibi olmak istiyorsak bu konuda gerekli bilgi beceri ve insan kaynaklarına sahip olmalıyız. Bu potansiyeli enerjiye dönüştürmeye devam etmek gerekiyor, bu kongreye de bu gözle bakılması gerekiyor. O yüzden küresel salgın döneminde bu kongreler yapılıyor. Uygulamalı derslerle de bu çalışmalara devam ediyoruz. Tedbirler alındığında gerekli dikkat gösterildiğinde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze yapılabileceğini göstermiş oluyoruz. Bu süreci bu şekilde yönetmeye devam ederiz diye umuyorum. Kongremizi de hayatın devamı açısından bir gereklilik olarak görüyor düzenleyen herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Reha Sermed Aygören “Üniversitenin gelişiminde sağlık bilimlerindeki ilerlemenin en önemli lokomotif olduğunu düşünüyorum. Sağlık bilimleri alanında üniversitemizde çok hızlı ilerlemeler kaydetmektedir. Bizler de il sağlık müdürlüğü olarak tüm olanaklarımızı sunuyor destek oluyoruz. İçinde bulunduğumuz küresel salgın koşullarında ilimizde covid testlerini yapmak için kurulan laboratuvarlar kurulmasında bizlere yardımcı oldular. Bizler de üniversitemize destek olmaktayız. Bu anlamda üniversitenin gelişmesi topluma vereceğimiz sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması adına önemli bir güç olduğunu vurgulamak istiyorum. Başarılı bir kongre süreci diliyorum.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın önerisini kabul ederek, 2021 yılını tüm dünyada “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan etmesinin ardından koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla sağlık çalışanlarının daha da artan yüküne dikkat çekmek, tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin takdiri ile moral ve motivasyonlarını yükseltmek amacı ile tüm sağlık çalışanlarına ithafen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duruş Acar tarafından Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a “Sağlık Bilimleri ve Yaşam Toplumsal Katkı Ödülü” verildi.

Daha sonra Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz bir konuşma yaptı. Kayıpmaz konuşmasında “Üniversitenizde olmaktan dolayı çok mutluyum. Anadolu’daki üniversitelerden bahsetmek gerekirse bu üniversitelerimiz çok önemli. Ben de Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezunum. Tahsil hayatım boyunca SDÜ ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin büyümesine, gelişmesine tanıklık ettim. Burdur’a 15 yıl önce ziyarete gelmiştim. O zamanlardaki üniversite ile şimdiki üniversite arasında inanılmaz bir fark var. Muazzam bir üniversite haline gelmiş ve burada artık bilimin, sporun, kültürün çok önemli bir merkezi haline gelmiş. Anadolu’da bir dinamizm var, bir heyecan var. Diğer büyük üniversiteler belli bir noktaya geldik ve bundan ileri gidemeyiz görüşü var ve o dinamizmi kaybediyorlar. Ama neticede sizlerin sağlık bilimlerinden gelen sağlık çalışanları bizlerin bünyesinde çalışıyor ve küçük şehirlerden mezun olanların dinamizmi büyük şehirlere de yansıyor. Yani sizlerin hangi üniversiteden mezun olduğunuz değil nasıl bir eğitimle mezun olduğunuz önemli. Mesela MAKÜ’nün hayvancılık alanında yaptıklarına bakın. Ne kadar güzel projeler yürütülüyor. Yerli aşımıza gelince bizim bilim adamlarımız tarafından geliştirilen aşılarla tüm solunum yolu hastalıklarından kendi yerli aşılarımızla kurtulacağız. Anadolu’daki üniversiteler o yüzden çok önemli. Küresel salgın döneminde ne yaptık peki? Sizler gibi önce haberlerde dış ülkelerde yayılımını izledik. Seyahat kısıtlaması yoktu. Wuhan'daki balık pazarında çıkan virüs çok hızlı Avrupa’yı ve ülkemizi sardı. 130 milyon vaka sayısı 3 milyon ölüm sayısı bulunuyor. Hala bu hastalığı küçümseyenler hatta hastalığın varlığına inanmayanlar var. Bizim kliniklerde gördüğümüz ise çok ağır giden bir hastalık tablosu var. Böyle bir durumda alınan tedbirleri veya hastalığı küçümsemek, aşıya olan inancı kırmaya çalışmak akıl almaz bir durum. Mart ayında ciddi bir artış görmedik. Ama aşılanan gruplarda sağlık çalışanları ki onlar hastalığın %10’unu oluşturuyordu, bu oran azaldı. 65 yaş üstü aşılandı ve hastalık oranları Aralık ayına göre azaldı. Toplamda vaka artsa da aşılamalarda bir artış olmuyor. 20-59 yaş arası daha çok tehlike altında diyebiliriz. Ülkemizde diğer aşılar temin edildikçe meslek gruplarından riskli gruplardan başlayarak aşılamalara devam edilecek. Sağlık kapasitemizin bu salgınla baş edebilmesi gerekiyor. Bu güzel üniversitede yapılan çalışmaları görmekten mutluluk duydum. Bundan sonraki süreçte yaşamınızda başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kongre oturumlarla devam etti. 3 gün boyunca sürecek olan IHSLC 2021'in ikinci gününde panel ve oturumlar devam edecek olup akabinde gala gecesi ve kongre ödül töreni gerçekleştirilecek. 20 farklı ülkeden 1.000’den farklı katılımcının yer aldığı kongrede 750’ye yakın bildiri sunulacak. IHSLC 2021, 10 Nisan 2021 cumartesi günü ise kapanış oturumu ile son bulacak.