2024 yılında evlenmek artık daha pahalı bir hale geldi. Evlenmeye karar veren çiftlerin, düğün öncesinde ve sonrasında yapacakları harcamalar netleşti. Söz, nişan, kına ve düğün organizasyonlarından, çeyiz alışverişine; gelinlikten, damatlık seçimine kadar pek çok kalemde harcanacak miktarlar göz kamaştırıyor.

Gelinlikçiden kuyumcuya, beyaz eşyacısından züccaciyeye kadar her yerde hareketlilik artarken, enflasyonla birlikte düğün maliyetleri tavan yapıyor. Bir çiftin sadece düğün masrafları değil, söz, nişan ve kına gecesi gibi organizasyonlar için de ciddi bir bütçe ayırması gerekiyor. Dahası, çiftlerin ev kurma sürecinde harcadığı miktarlar dudak uçuklatıyor.

Gelinlere altın takıları ve balayı tatili dâhil edilmediğinde bile, sadece bilezik ve takı masrafları 300 bin lirayı buluyor. Bir haftalık balayı tatilinin maliyeti ise 100 bin lira civarında seyrediyor. Tüm bunlarla birlikte, evlilik masraflarının toplamı ise 1 milyon lirayı geçiyor.

Evlilik masraflarının yükselmesiyle birlikte, sektördeki uzmanlar da yoğun bir talep bekliyor. Özellikle gelinlik tasarımcıları, çiftlerin hayallerini gerçekleştirmek için geniş bir fiyat aralığında ürünler sunuyorlar. Ancak, tüm bu masrafların altından kalkmak her çift için kolay olmayabilir.

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte düğün sezonunun da açıldığına dikkat çeken sektör temsilcileri, kesintisiz bir düğün sezonu geçirmeyi umut ediyorlar. Ancak, pandemi ve ekonomik koşulların etkisiyle, çiftlerin harcama alışkanlıklarında da değişiklikler gözlemlenebilir.

Sonuç olarak, evlenmek her zamankinden daha maliyetli hale gelirken, çiftlerin evlilik öncesinde yapacakları harcamaların büyük bir titizlikle planlanması gerekiyor. Ev kurma sürecinin keyifli ve stresli olmaması için doğru bütçeleme ve harcama planlaması büyük önem taşıyor.