Bu değişiklik, işsizlik ödeneği, kıdem tazminatı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, staj ücretleri ve diğer birçok kalemi etkileyecek.

İşsizlik ödeneği hesaplamasında kullanılan oranlar güncellendi. 2024 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için işsizlik ödeneği asgari ücretin yüzde 40'ından yüzde 80'ine kadar değişecek. En düşük işsizlik ödeneği 8 bin 1 lira, en yüksek ise 16 bin 2 lira olacak. Bu ödemelerden binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

Asgari ücretli bir çalışanın yıllık kıdem tazminatı, brüt asgari ücret tutarında olacak ve 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek. GSS primleri, brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş olarak belirlendi. Bu ödemenin yapılmasıyla kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Stajyerlere ödenen ücret de yeni asgari ücretle birlikte artacak ve 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'una denk gelen 5 bin 10 lira olacak. Ayrıca, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin rakamları da 1 Ocak itibarıyla değişecek. Yeni asgari ücret, 7 milyondan fazla çalışanı etkilemenin yanı sıra, genel olarak ülke genelindeki vatandaşları da doğrudan ilgilendiren bir öneme sahip.

Kaynak: AA